Zdravím, jsem v tomhle opravdu amatér, tak raději zkusím napsat o pomoc.
Na léto bych si chtěl pořídit pozorovací dalekohled, našel jsem někde starý (opravdu starý, asi přes 30-40 let a nemyslím si, že má vůbec cenu posílat do servisu), ale to není ono.
Dalekohled by neměl být nějak příliš těžký. Přibližení 10-15x, cena do 2k.
Je to zatím jen hodně orientační, nic o tom nevím a tak mě zajímá názor zkušenějších v tomto 'oboru'.
Koukal jsme po těhhle:
1. Celestron SkyMaster 15x70
2. Nikon Action VII
Je to opravdu hodně orientační, vůbec nevím po jakých parametrech koukat, nechci šlápnout vedle. Mám na to ale hromadu času.
S cenou - čím kvalitnější, a levnější = tím lépe, nepotřebuju se vejít přesně do 2k. Pokuď stojí dalekohled kolem 1k a je opravdu dobrý, tak se spokojím i s takovou radou, a určitě zvážím.
Rada s koupí dalekohledu, cena max. 2000,-
Re: Rada s koupí dalekohledu, cena max. 2000,-
Koukej na to druhe cislo - 15x70 (tedy 70). Cim vetsi, tim vetsi prumer predniho clenu. Abys nekoukal do roury.
Ja bych doporucoval koupit v bazaru, do 700 Kc sezenes dalekohledy co se vyrabely v Modranech pro Wehrmacht a jsou hodne kvalitni.
Ja bych doporucoval koupit v bazaru, do 700 Kc sezenes dalekohledy co se vyrabely v Modranech pro Wehrmacht a jsou hodne kvalitni.
- Clorky
- Moderátor / člen HW týmu
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Aha, teď mi to došlo, s tou rourou
.
Mrknu po těch bazarech, tudíž ten Celestron padá. Co ten Nikon?

Mrknu po těch bazarech, tudíž ten Celestron padá. Co ten Nikon?
Tyhle dalekohledy budou dobre oba... ale stoji 2000 Kc
S tou rourou je to tak, ze je videt cerna plocha s kruhovym obrazem uprostred. Cim vetsi to druhe cislo, tim vetsi je ten kruh.
Tyhle bazarove dalekohledy maji vyhodu v tom, ze to je ciste kov a sklo a jsou odolne. Vyrabel to treba primo Zeiss nebo Srb&Stys v licenci. Ty lepsi (svetelnejsi) maji primo oznaceni NACHTGLAS (je to na nich napsane).
Ten dalekohled co mas, co to je za vyrobce, jake ma parametry a co mu je?
S tou rourou je to tak, ze je videt cerna plocha s kruhovym obrazem uprostred. Cim vetsi to druhe cislo, tim vetsi je ten kruh.
Tyhle bazarove dalekohledy maji vyhodu v tom, ze to je ciste kov a sklo a jsou odolne. Vyrabel to treba primo Zeiss nebo Srb&Stys v licenci. Ty lepsi (svetelnejsi) maji primo oznaceni NACHTGLAS (je to na nich napsane).
Naposledy upravil(a) petr22 dne 13 dub 2013 21:53, celkem upraveno 1 x.
- Clorky
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
No jó, ale bojím se právě toho, že jsou používané a můžou být nějakým způsobem vevnitř 'pokažené' a bude nutný servis tak či tak.
Jdu na ty bazary.
Jdu na ty bazary.
Na dalekohledu se v podstate nema co rozbit - jsou to jenom trubky, cocky a hranoly. Pokud se nekde neco primo nezlomi nebo neutrhne, tak by mely potrebovat jenom vycisteni.
- Clorky
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Tak to jsem rád, nu. Zatím jsem hledal tak střídmě, moc se v tom nevyznám, ceny jsou všelijaké. To samé výrobci.
Nějaká rada co blíže hledat? Koukal jsem po těch Zeiss na bazoši a podobných serverech, ale většinou jsou to opravdu dalekohledy za +/- 5k.
Vůbec netuším, pošlu klidně foto. Určitě nepůjde o nějaký šunt, ale je třeba vyčistit. Tudíž se asi rovnou vyplatí koupit nový.
edit: Aha, tak jsem se kouknul, a opravdu jde o Carl Zeiss. To jsem netušil. Je to 8x30.
Nějaká rada co blíže hledat? Koukal jsem po těch Zeiss na bazoši a podobných serverech, ale většinou jsou to opravdu dalekohledy za +/- 5k.
petr22 píše:
Vůbec netuším, pošlu klidně foto. Určitě nepůjde o nějaký šunt, ale je třeba vyčistit. Tudíž se asi rovnou vyplatí koupit nový.
edit: Aha, tak jsem se kouknul, a opravdu jde o Carl Zeiss. To jsem netušil. Je to 8x30.
Naposledy upravil(a) Clorky dne 13 dub 2013 22:16, celkem upraveno 2 x.
Vycistit ho muzes sam, jestli si troufnes ho rozebrat. Staci hadrik na cisteni objektivu a vycistit s nim hranoly.
- Clorky
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Našel jsem jej i na aukru, je to přesně tento.
http://aukro.cz/dalekohled-carl-zeiss-j ... 93937.html
S tím čištěním nechci riskovat, ještě něco dopatlám a bude to horší, než to je teď. Raději bych zkusil přes ten servis. Měl bys nějakou radu ohledně tohohle?
http://aukro.cz/dalekohled-carl-zeiss-j ... 93937.html
S tím čištěním nechci riskovat, ještě něco dopatlám a bude to horší, než to je teď. Raději bych zkusil přes ten servis. Měl bys nějakou radu ohledně tohohle?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
PC na grafický dizajn, cena do 50 000 Kč (2000 eur)
od cobr4in » 12 črc 2024 18:30 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 9
- 3412
-
od cobr4in
Zobrazit poslední příspěvek
15 črc 2024 20:33
-
-
-
Žádost o radu s koupí notebooku
od Impo168 » 31 led 2025 14:39 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 0
- 1978
-
od Impo168
31 led 2025 14:39
-
-
- 1
- 2644
-
od Zivan
23 říj 2024 16:33
-
-
Grafika z bazaru cena cca 2-3000 Kč Příloha(y)
od michal84 » 15 bře 2025 14:06 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 38
- 14651
-
od michal84
11 dub 2025 10:54
-
-
- 4
- 3655
-
od petr22