Nastavení wifirouteru
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Nastavení wifirouteru
A když máš stejný rozsah pro vnitřní i vnější, tak co to má routovat? 

V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
S toho su asi zase jelen jak to myslíš.Pokud mi z wanu načte ip a atd tak teprve potom nastavuji co routovat chci.Wan si myslím běží samostatně.Kdyby to tak nebylo tak by mě nešla snad ani statická nastavení.No nevím já se nechci přít.Nezapomínej že nepříjmám poskytovatele z wifisítě ale přes kabel televizního a internetového připojení.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 00:03) ---
Jak jsem psal vyzkoušel jsem mnoho variant tohle však ne ale pokud si myslíš že lan nastavení má vliv na wan připojení, jaký rozsah bych tam měl dát? To by musel sdělit jen poskytovatel a nebo, protože již ho znám tak to opsat?
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 00:39) ---
Žbeky ale Ty mi dáváš otázky místo toho aby jsi mě poradil.Jestli jsem ještě něco nenapsal co by jsi potřeboval vědět aby jsi mi mohl poradit napiš.
Aby to nevypadalo jen že skoušíš mé znalosti.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 00:03) ---
Jak jsem psal vyzkoušel jsem mnoho variant tohle však ne ale pokud si myslíš že lan nastavení má vliv na wan připojení, jaký rozsah bych tam měl dát? To by musel sdělit jen poskytovatel a nebo, protože již ho znám tak to opsat?
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 00:39) ---
Žbeky ale Ty mi dáváš otázky místo toho aby jsi mě poradil.Jestli jsem ještě něco nenapsal co by jsi potřeboval vědět aby jsi mi mohl poradit napiš.
Aby to nevypadalo jen že skoušíš mé znalosti.

už to tu bylo psáno. Pleteš kozu s vozem.
1) ROUTER - Jsem připojen = Mám přidělenou IP + Bránu
2) MÁM DHCP (router) - Tudíž mám lokální síť ve které se přiděluje ip v rozsahu který si určím nebo je předdefinován (většinou 1 až 255)
3) Znám bránu sítě + masku ( bránaje to poslední číslo a maska většinou vzhledem k rozsahu je 255.255.255.0)
Nevím ale tady asi není ani doleva ani doprava. Je jedno zda routuju wifi nebo kabel porád to bude jen lokální sít které poskytuju díky routeru připojení. DHCP nebude rozlišovat zda přiděluje IP na wifi nebo kabel. Pro něj je to kus železa kterému přidělil IP v lokální síti kterou routuje dál.
Příklad:
Mám modem a ten je přípojen k internetu kabelem a disponuje routerem. Zapomeň na všechno pokud nemáš další routery v síti.
1) Modem je ONLINE
2) Router fachá a běží ti DHCP kde sis nastavil nebo je nastaven rozsah IP
3) V počítači si v nastavení sítě zaškrtneš vše na auto
4) Pokud nefunguje tak ručně dopíšeš IP/BRÁNU/DNS (většinou stačí DNS, pokud dopíšeš všetak se nic neděje a PC si blokuje IP v DHCP dokud není v konfliktu což v domácí síti asi fakt nehrozí)
5) Bezpečnost wifi řeš buď heslem nebo omezením dle MAC adres
6) Vše co se děje za routerem je providerovi putna (stejně funguje i UPC které konektuje podle mac)
doplňte mě, opravte nebo upalte
1) ROUTER - Jsem připojen = Mám přidělenou IP + Bránu
2) MÁM DHCP (router) - Tudíž mám lokální síť ve které se přiděluje ip v rozsahu který si určím nebo je předdefinován (většinou 1 až 255)
3) Znám bránu sítě + masku ( bránaje to poslední číslo a maska většinou vzhledem k rozsahu je 255.255.255.0)
Nevím ale tady asi není ani doleva ani doprava. Je jedno zda routuju wifi nebo kabel porád to bude jen lokální sít které poskytuju díky routeru připojení. DHCP nebude rozlišovat zda přiděluje IP na wifi nebo kabel. Pro něj je to kus železa kterému přidělil IP v lokální síti kterou routuje dál.
Příklad:
Mám modem a ten je přípojen k internetu kabelem a disponuje routerem. Zapomeň na všechno pokud nemáš další routery v síti.
1) Modem je ONLINE
2) Router fachá a běží ti DHCP kde sis nastavil nebo je nastaven rozsah IP
3) V počítači si v nastavení sítě zaškrtneš vše na auto
4) Pokud nefunguje tak ručně dopíšeš IP/BRÁNU/DNS (většinou stačí DNS, pokud dopíšeš všetak se nic neděje a PC si blokuje IP v DHCP dokud není v konfliktu což v domácí síti asi fakt nehrozí)
5) Bezpečnost wifi řeš buď heslem nebo omezením dle MAC adres
6) Vše co se děje za routerem je providerovi putna (stejně funguje i UPC které konektuje podle mac)
doplňte mě, opravte nebo upalte

- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
fu.cz: tentokrat tu pletes patte pres devate ty
Rudolf: On ti ale na wanu nenacte ip, kdyz to je stejny rozsah. Uz jsem to psal ja i ITCrowd. Ten te taky odkazal na clanek ve faq. Vic radit nemuzem, protoze jsi zatim treba nenapsal rozsah modemu a rozsah routeru
Odesláno z mého Galaxy Nexus pomocí Tapatalk 4 Beta
Rudolf: On ti ale na wanu nenacte ip, kdyz to je stejny rozsah. Uz jsem to psal ja i ITCrowd. Ten te taky odkazal na clanek ve faq. Vic radit nemuzem, protoze jsi zatim treba nenapsal rozsah modemu a rozsah routeru
Odesláno z mého Galaxy Nexus pomocí Tapatalk 4 Beta
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
Žbeky
Rozsah modemu mám 10.50.2.xxx
Router na lanu 192.168.1.xxx
Ještě něco?
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 12:25) ---
V počítači mám na auto tam nic neměním.Vnitřní sít mezi PC mě jede v pořádku i v připojování s routerem.Win 7 by to hlásila si myslím.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 12:34) ---
Žbeky můžeš mi prosím tě říct jestliže budu měnit nastavení nemůže se stát že by to mohlo spůsobit problém při nějaké chybě u poskytovatele.Myslím to tak že mě to odpojí venku? Zas tak dalece tomu nerozumím.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 12:49) ---
Proč se ptám?
Stalo se mi, a to jsem ještě neměl tento router, že se mi modem odpojil od internetu a když jsem byl u poskytovatele, protože to mám co by kamenem dohodil tak se divil že prý můj modem vůbec nevidí.
Prej jesli ho mám zaplý.No samozřejmě že jsem měl.Několikrát jsem ho i restartoval.Ale asi to bylo zbytečné jelikož kontrolka online nesvítila.Potom mi říkal ať tedy jdu domů že se pokusí to spravit.Když jsem
přišel domů tak asi po půl hodině naběhl.Taže už mám i obavy do toho vrtat.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 13:16) ---
fu.cz Jestli to chápu dobře jak jsi to popsal, tak to mám podle toho i nastavené.Ale jak jsi si určitě všim, jde mi o to mít router na wanu automaticky jako v počítači.Když ho tak nastavím tak komunikuje z modemem.Už si začínám myslet že ten modem je k hovnu a odmítá s routerem v tomto nastavení komunikovat.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 14:35) ---
Žbeky tu je kopie ze statusu nastavení
Mode AP
Band 2.4 GHz (B+G)
SSID WLR
Channel Number 1
Encryption WEP 64bits
BSSID
Associated Clients 0
TCP/IP Configuration
Attain IP Protocol Fixed IP
IP Address 192.168.1.xxx
Subnet Mask 255.255.255.0
Default Gateway 192.168.1.xxx
DHCP Server Enabled
MAC Address
WAN Configuration
IP Address 10.50.2.xxx
Subnet Mask 255.255.240.0
Default Gateway 10.50.0.xxx
DNS 1 10.50.255.xxx
DNS 2 0.0.0.0
DNS 3 0.0.0.0
MAC Address
Vidíš někde chybu?
Rozsah modemu mám 10.50.2.xxx
Router na lanu 192.168.1.xxx
Ještě něco?
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 12:25) ---
V počítači mám na auto tam nic neměním.Vnitřní sít mezi PC mě jede v pořádku i v připojování s routerem.Win 7 by to hlásila si myslím.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 12:34) ---
Žbeky můžeš mi prosím tě říct jestliže budu měnit nastavení nemůže se stát že by to mohlo spůsobit problém při nějaké chybě u poskytovatele.Myslím to tak že mě to odpojí venku? Zas tak dalece tomu nerozumím.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 12:49) ---
Proč se ptám?
Stalo se mi, a to jsem ještě neměl tento router, že se mi modem odpojil od internetu a když jsem byl u poskytovatele, protože to mám co by kamenem dohodil tak se divil že prý můj modem vůbec nevidí.
Prej jesli ho mám zaplý.No samozřejmě že jsem měl.Několikrát jsem ho i restartoval.Ale asi to bylo zbytečné jelikož kontrolka online nesvítila.Potom mi říkal ať tedy jdu domů že se pokusí to spravit.Když jsem
přišel domů tak asi po půl hodině naběhl.Taže už mám i obavy do toho vrtat.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 13:16) ---
fu.cz Jestli to chápu dobře jak jsi to popsal, tak to mám podle toho i nastavené.Ale jak jsi si určitě všim, jde mi o to mít router na wanu automaticky jako v počítači.Když ho tak nastavím tak komunikuje z modemem.Už si začínám myslet že ten modem je k hovnu a odmítá s routerem v tomto nastavení komunikovat.

--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 14:35) ---
Žbeky tu je kopie ze statusu nastavení
Mode AP
Band 2.4 GHz (B+G)
SSID WLR
Channel Number 1
Encryption WEP 64bits
BSSID
Associated Clients 0
TCP/IP Configuration
IP Address 192.168.1.xxx
Subnet Mask 255.255.255.0
Default Gateway 192.168.1.xxx
DHCP Server Enabled
MAC Address
WAN Configuration
IP Address 10.50.2.xxx
Subnet Mask 255.255.240.0
Default Gateway 10.50.0.xxx
DNS 1 10.50.255.xxx
DNS 2 0.0.0.0
DNS 3 0.0.0.0
MAC Address
Vidíš někde chybu?
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Vidím chybu v tom, že zbytečně vypípáváš IP. Ani jedna není veřejná, akorát v tom je pak zmatek.
Jedinou věc, co bys mohl udělat ty a za kterou by tě mohl odstavit poskytovatel je, že bys mu začal do sítě pouštět svoje DHCP. Takže pokud nebudeš čachrovat s kabelama, nemáš se čeho bát.
Když naklonuješ MAC připojovaného PC a na WANu nastavíš DHCP klient, dostane router adresu od modemu? A je přívodní kabel zastrčený z LANu modemu do WANu routeru?
Jedinou věc, co bys mohl udělat ty a za kterou by tě mohl odstavit poskytovatel je, že bys mu začal do sítě pouštět svoje DHCP. Takže pokud nebudeš čachrovat s kabelama, nemáš se čeho bát.
Když naklonuješ MAC připojovaného PC a na WANu nastavíš DHCP klient, dostane router adresu od modemu? A je přívodní kabel zastrčený z LANu modemu do WANu routeru?
Mohl by jsi mi to upřesnit jak píšeš/Vidím chybu v tom, že zbytečně vypípáváš IP/
Jinak co se týče kabelu tak s tím nic nedělám, jen občas notebook napojim na router do lanu a nebo jedu z wifi.
A je přívodní kabel zastrčený z LANu modemu do WANu routeru?Ano je s tím nikdy nic nedělám co jsem ho poprvé napojil po jeho koupi.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 15:42) ---
Když naklonuješ MAC připojovaného PC.To myslíš tam jak se nastavuje TCP/IP ?
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 15:57) ---
A ješte jak píšeš MAC připojeného PC.No ale pokud se připojují dva t.j notebook a Pc tak v routeru není možnost jiná než v tom lanu clonovat jen jednu MAC.Nebo to zase blbě chápu?
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 16:08) ---
A protože když už tak se ptám, jak je v nastavení v routeru VPN Setup, jako Enable IPSEC VPN a Enable NAT Traversal tak tam není nutné nic nastavit.? Já tam vidím neodškrtnuného nic, tudíž si myslím že je to správně protože jej nevyužívám?
Jinak co se týče kabelu tak s tím nic nedělám, jen občas notebook napojim na router do lanu a nebo jedu z wifi.
A je přívodní kabel zastrčený z LANu modemu do WANu routeru?Ano je s tím nikdy nic nedělám co jsem ho poprvé napojil po jeho koupi.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 15:42) ---
Když naklonuješ MAC připojovaného PC.To myslíš tam jak se nastavuje TCP/IP ?
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 15:57) ---
A ješte jak píšeš MAC připojeného PC.No ale pokud se připojují dva t.j notebook a Pc tak v routeru není možnost jiná než v tom lanu clonovat jen jednu MAC.Nebo to zase blbě chápu?
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 16:08) ---
A protože když už tak se ptám, jak je v nastavení v routeru VPN Setup, jako Enable IPSEC VPN a Enable NAT Traversal tak tam není nutné nic nastavit.? Já tam vidím neodškrtnuného nic, tudíž si myslím že je to správně protože jej nevyužívám?
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Zatím nenastavuj nic, co není potřebné pro net. Tzn. žádné VPN, filtry ani nic podobného.
IP vypípáváš xxx zbytečně, všechno to jsou neveřejné adresy
Když naklonuješ MAC připojovaného PC.To myslíš tam jak se nastavuje TCP/IP ? - To myslím tam, kde se klonuje v routeru MAC adresa.
MAC počítače, na kterém při připojení internet jede. Takže asi drátovou a jen jednoho
IP vypípáváš xxx zbytečně, všechno to jsou neveřejné adresy
Když naklonuješ MAC připojovaného PC.To myslíš tam jak se nastavuje TCP/IP ? - To myslím tam, kde se klonuje v routeru MAC adresa.
MAC počítače, na kterém při připojení internet jede. Takže asi drátovou a jen jednoho
Tak jsem to spustil jak jsi psal.A načetlo mě to z modemu ip ale pruser.Nedostanu se do emailu.Reset modemu jsem udělal i router jsem vypla zapl a nic pořád stejné.Něco mě z venčí brání to tak mít.Už jsem s toho jelen.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 17:56) ---
Do emailu se nedostanu ne k vuli heslu ale že nejde vubec načíst ke přihlášení.Dokonce i sem jsem měl problém psát.A odeslat to sem.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 18:04) ---
Chtěl jsem tu skopírovat ten status ale odmítá mě to poslat.Já nevím ale něco tu nehraje.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 18:06) ---
Jo a v tom lanu mám zaplé :802.1d Spanning Tree: enable nemám to vypnout?
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 17:56) ---
Do emailu se nedostanu ne k vuli heslu ale že nejde vubec načíst ke přihlášení.Dokonce i sem jsem měl problém psát.A odeslat to sem.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 18:04) ---
Chtěl jsem tu skopírovat ten status ale odmítá mě to poslat.Já nevím ale něco tu nehraje.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 18:06) ---
Jo a v tom lanu mám zaplé :802.1d Spanning Tree: enable nemám to vypnout?
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Nehledej furt další nastavení k zapnutí a vypnutí
Takže dostaneš IP od routeru a i ten dostane IP od modemu. Příkaz tracert v příkazovém řádku třeba na www.seznam.cz projde?
Takže dostaneš IP od routeru a i ten dostane IP od modemu. Příkaz tracert v příkazovém řádku třeba na www.seznam.cz projde?
Do seznamu se dostanu tedy nevím co tím myslíš traced.Já mám na mysli v prohlížeči.Internet jako takový jede ale do emailu ani přes gugl vyhledavač mě nenačte stránku.
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 18:20) ---
V seznamu pokud dám přihlásit do emailu také ne.I když jsem vlastně přihlášeny a vidím ze tam mám nový email ale nejde vstoupit
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 18:23) ---
Jo už jsem to do příkazového řadku napsal a jde to
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 18:20) ---
V seznamu pokud dám přihlásit do emailu také ne.I když jsem vlastně přihlášeny a vidím ze tam mám nový email ale nejde vstoupit
--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Kvě 2013 18:23) ---
Jo už jsem to do příkazového řadku napsal a jde to
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Takže nejdou jen určité konkrétní stránky?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9
- 3072
-
od Fargotroniac
Zobrazit poslední příspěvek
25 dub 2025 14:01