Info o SSD - jaký je rozdíl oproti HDD?

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Petison
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Info o SSD

Příspěvekod Petison » 04 kvě 2013 11:38

Jak píše d1amond aplikace se spouští mnohem rychleji na SSD než na běžném disku.Co se týče her tak loading BF3 je asi 4 x rychlejší na SSD.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 kvě 2013 11:39

Na kliknuti, jenze z HDD. Leda ze by to z SSD nabehlo jeste driv, nez se klikne, jine zrychleni si nedovedu predstavit.

Je tu jedna velmi podstatna vec - z SSD se v pripade problemu malokdy povede obnovit vsechna data. Resil jsem par OCZ Vertexu ruznych serii, ktere se kvuli stupidite jiste firmy a vyrobni chybe zamkly, a data je nemozne obnovit, protoze je radic pri zapisu sifruje.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 04 kvě 2013 11:46

petr22 píše:Ono se to neustale opakuje dokola, jak SSD uzasne zrychli system - jenze se zrychli pouze start OS.

Nejen systém, zrychlí se spouštění všech programů, a pokud ty programy často načítají data z disku, zrychlí se i jejich běh, ale jen v některých fázích. Takže třeba u her se třeba rychleji načte další level, ale víc FPS určitě neudělají.
Naopak se zapisováním je to složitější, to může být někdy i pomalejší, a navíc má SSD disk omezený počet zápisů, stejně jako každá jiná flash pamět.
Navíc má polovodičový SSD disk proti mechanickému HDD menší kapacitu a je dražší, ale vyvažuje to menší spotřebou a nesrovnatelnou odolností proti otřesům, takže třeba do notebooku se hodí mnohem víc, pak s ním budeš moci mlátit o zem až se ti vysypou pixely z displeje, ale disku se nic nestane :lol:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 04 kvě 2013 11:52

petr22 píše:Ono se to neustale opakuje dokola, jak SSD uzasne zrychli system - jenze se zrychli pouze start OS. Kdyz aplikace reaguje okamzite po kliknuti na normalnim HDD, jak by ji mohl SSD zrychlit? Nijak. U naproste vetsiny aplikaci je uplne jedno, kde jsou nainstalovane, rychlost je stejna.

Ve srovnani s Windows instalovanymi pred 10 lety na fragmentovanem filesystemu je samozrejmne rozdil obrovsky, proti rychlemu HDD urcenemu pouze na system zase tak ne.

Nesouhlasím. Aplikace jako Word, Excel, Firefox na normálním disku nereagují okamžitě, nýbrž až po vteřině či déle. U SSD naběhnou ihned.
Kromě startu systému nesmíme zapomínat na pagefile.sys. Tím, že systém může prakticky okamžitě odstránkovat paměť na disk a případně ji zase ihned načíst způsobí velký rozdíl mezi systémem na SSD a HDD. Samozřejmě to urychlí práci programů, které stránkovací soubor používají.
No a všichni co už SSD zkusili, ho jednoznačně doporučí.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 kvě 2013 11:53

Zrychleni, zrychleni, zrychleni - to je v kazde reklame na SSD

Ze by se to ale zrychlilo tak, abych se z toho posadil na zadek, to ani nahodou, neco se nezrychlilo vubec. Rikam to, co vidim na nasich pocitacich - normalni HDD cte data 150 MB/s, SSD o neco vic, vliv na naprostou vetsinu aplikaci nepzoorovatelny. Hry nikdo z nas nehraje, takze nemohu posuzovat jak rychle se nacte hra kde je 20 GB dat, ale rekl bych ze tam bude problem s mistem kdyz jen OS zabira 60 GB.

Pokud nekomu Word a Excel nabiha se spozdenim, chyba bude jinde, protoze me nabiha ihned a ne na jednom pocitaci.

Mam opacnou zkusenost: "No a všichni co už SSD zkusili, ho jednoznačně doporučí." Vetsina z nich coz znam uz prisla na SSD o vsechna data (ano, smejdy OCZ Vertex, doporucene v jistych firmach jakozto nejlepsi SSD)........
Naposledy upravil(a) petr22 dne 04 kvě 2013 11:56, celkem upraveno 3 x.

Michael Michael
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Michael Michael » 04 kvě 2013 11:54

No prave ze si budu porizovat notebook, a vytvoril jsem si vyber ze dvou. Stoji priblizne stejne, az na par korun. Jeden ma 128gb, a druhy 1tera. Je to obrovsky rozdil v elikosti objemu, a jelikoz jsem jeste SSD nemel, tak nevim. Ale vice se mi libi s tim SSD uz z nekolika duvodu, kterych tu bylo receno.

-- odesláno z Tapatalku
Neřídím se podle toho, že čas jsou peníze, ALE, klidně mě citujte jako "MM" (je to kratší pro skrblíky).
Microsoft Windows XP Professional SP3
Fujitsu SIEMENS Intel Pentium III
Mobile CPU 1200 MHz 1,20 GHz 496 MB RAM
= můj voříšek

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 kvě 2013 11:55

Do notebooku muzes dat dva disky, SSD do slotu na disk a HDD misto mechaniky. A mas oboje.

Michael Michael
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Michael Michael » 04 kvě 2013 11:57

A to je prave to, kdo vi? Treba budu potrebovat mechaniku?

-- odesláno z Tapatalku
Neřídím se podle toho, že čas jsou peníze, ALE, klidně mě citujte jako "MM" (je to kratší pro skrblíky).
= můj voříšek

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 kvě 2013 11:58

Mechaniku muzes pouzit externi (na tu vyndanou z ntb existuje externi krabice). Urcite ji ale pouzijes mene nez harddisk.

Taky existuje SSD do ExpressCard slotu, dobrodruznejsi povahy mohou vyndat wifi kartu a dat misto ni dalsi SSD disk. Takze do ntb lze teoreticky nacpat 4 disky.

http://www.amazon.com/Wintec-FileMate-E ... B007L9A3PA

divine
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod divine » 04 kvě 2013 12:01

Michael Michael píše:No prave ze si budu porizovat notebook, a vytvoril jsem si vyber ze dvou. Stoji priblizne stejne, az na par korun. Jeden ma 128gb, a druhy 1tera. Je to obrovsky rozdil v elikosti objemu, a jelikoz jsem jeste SSD nemel, tak nevim. Ale vice se mi libi s tim SSD uz z nekolika duvodu, kterych tu bylo receno.

-- odesláno z Tapatalku

Co je to za notebook? Ještě jsem neviděl notebook pouze s SSD diskem.
Pokud píši bez diakritiky, tak jsem na mobilu!

Návod na základní diagnostiku počítače

Michael Michael
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Michael Michael » 04 kvě 2013 12:01

To je pravda, ale zas na druhou stranu, jeste mam externi HDD, s jednim tera. Ale vubec to neni spatny napad, ale jestli se mi pak do toho bude jeste chtit vrazet dalsi penize.
-- odesláno z Tapatalku
= můj voříšek

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 04 kvě 2013 12:02

petr22 píše:ale rekl bych ze tam bude problem s mistem kdyz jen OS zabira 60 GB

Pokud jen OS zabírá 60 GB, tak je to problém toho OS!
Můj veškerý software, tedy OS a balík několika tisíc uživatelských programů včetně Office a browseru zabírá pouze 3108 MB 8)

Word a Excel se spouštějí několik minut po každém zapnutí počítače, protože kompletní M$ Opice se přednačítá do RAM a zabírá v ní místo celou dobu co Widle běží, i když žádný z těch programů nepoužiješ. Takže to zdánlivé "rychlé" spouštění je jen pozlátko na kupě hov...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Zpět na “Vše ostatní (hw)”