Rady s výběrem HW - radit mohou jen zkušení Vyřešeno
Re: Rady s výběrem HW - radit mohou jen zkušení
To neni moc dobrý nápad. Takhle se navrhne PC za 20 000 Kč, ale tazatel má 22 000 Kč. Ty 2 tisíce může vrazit do o třídu lepší grafiky. Sestavy se můžou brát jako orientační, ale stejně je lepší vše stavět na míru. Každá stovka se může hodit a pěkně zahejbat sestavou.
karlos píše:Myslím, že by nebylo od věci, kdyby se dalo dohromadu pár moudrých hlav a nemusí být nutně z endéer, které by navázaly na již zaniklé téma, kam moudří dávali sestavy v relacích 5, 10, 15, 20,... tisíc. Většina lidí chce vesměs stále to samé a stačilo by pak jen odkazovat na již natipované sestavy, které byste postupně upravovali dle vývoje na trhu a to jak nabídky, tak cen. Co a jak do "schválené " sestavy, byste si mohli "vyříkat" v jiných samostatných tématech. Případně by asi nemusel být příliš veliký problém, založit skupinu "rádci sestav počítačů" a v rámci této skupiny mít pro ostatní uzavřenou diskusi, kde by se vo vařilo a na venek by vycházel již čistý produkt.
Tak to opravdu nepůjde, věř mi... mám už na CZC složených nějakých 220 sestav a málo kdy se mi stane, že jen reinkarnuju :), každý uživatel má jiné požadavky... OC, OS, Hry, Střih, monitor, klávesnice, sluchátka, někdo nechce mechaniku někdo ano, někdo má disk ze ztaršího PC, každá 500 pak hraje roli při výběru zdroje, grafiky, desky, pamětí... je toho mraky a hlavně ceny se mění kažý den...
A je pak rozdíl 18000 s OS nebo bez a pak třeba má někdo 19 000 a OS nechce pak je to už velký rozdíl...
Říkám co si myslím a myslím si co chci...
ASUS ROG G751JT-T7009H / i7-4710HQ 2.5Ghz / 8GB / 256 GB SSD + 1TB HDD / GeForce GTX 970M
Apple MacBook Air M1
ASUS ROG G751JT-T7009H / i7-4710HQ 2.5Ghz / 8GB / 256 GB SSD + 1TB HDD / GeForce GTX 970M
Apple MacBook Air M1
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Tak to opravdu nepůjde, věř mi...
A vidíš, přesto si myslím, že by to mohlo fungovat. Jen je potřeba, aby se daly dohromady moudré hlavy a ne horké hlavy, jak tomu bohužel poslední dobou je. Pamatuji zde doby, kdy to fungovalo. Bez hádek, urážek a napadání. Ale asi je to celospolečenský trend, bez kterého by to nešlo.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
V takovem pripade bych ocekaval haldu diskusi na tema, kdo ty sestavy vymyslel, co je to tam za ptakoviny a vubec ze je to vsechno uplne spatne......
Karlos? A to jako, že by tam tedy bylo toto?
10 000 os
10 000 bez os
11 000 os
11 000 bez os
20 000 s OS, OC, Hry
20 000 bez OS, s OC, Hry
20 000 bez OS, bez OC, střih
....
to prostě nejde, nakonec by tam bylo 100 sestav
10 000 os
10 000 bez os
11 000 os
11 000 bez os
20 000 s OS, OC, Hry
20 000 bez OS, s OC, Hry
20 000 bez OS, bez OC, střih
....
to prostě nejde, nakonec by tam bylo 100 sestav
Apple MacBook Air M1
Apple MacBook Air M1
100 sestav, ktere by bylo treba kazdou chvili aktualizovat
(co to tam jeeee? dyt se to uz neprodavaaaaa, a todleto je stejne lepsiiii, a jinde navic levnejsi, kdo todleto vymejslel, neeee?)
A k tomu par jedincu, kteri si dotycnou sestavu vybranou na jednom webu musi nechat od nekolho sestavit na jinem, protoze si tam ty komponenty neumi najit sami.
(co to tam jeeee? dyt se to uz neprodavaaaaa, a todleto je stejne lepsiiii, a jinde navic levnejsi, kdo todleto vymejslel, neeee?)
A k tomu par jedincu, kteri si dotycnou sestavu vybranou na jednom webu musi nechat od nekolho sestavit na jinem, protoze si tam ty komponenty neumi najit sami.
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Kdo chce, hledá jak. Kdo nechce, hledá proč... Já vam jen nadhodil jednu z možností, jak se můžete dát dohromady a začít táhnout za jeden provaz, jedním směrem 

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
To tahnuti za jeden provaz jednim smerem je neco, s cim ma Homo Sapiens problem dlouhodobe.
Karlosi to je pěkné motto ale né vždy, když se chce tak se řešení najde... a věř mí, že jsem o tom přemýšlel už dávno ale je to tak těžké a složité, že to prostě nejde dlouhodobě udržovat...
Tím samozřejmě nechci říct, že někdo jinej nepřijde na nějaké řešení, ale myslím si, že těžko.
Tím samozřejmě nechci říct, že někdo jinej nepřijde na nějaké řešení, ale myslím si, že těžko.
Apple MacBook Air M1
Apple MacBook Air M1
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Clorky píše:Já jsem za rozšíření řady HW rádců a omezení rad v subfóru viewforum.php?f=40 pouze pro HW rádce.
Dobrá, radím pouze já a jen já jako nejmocnější. Pomůže mi Spyke a zbytek HW týmu, pokud nebudu přítomen a nebo určíme záskok. Ostatní si najděte jiný píseček...
Ne, to by opravdu nešlo

--- Doplnění předchozího příspěvku (20 Kvě 2013 15:02) ---
karlos píše:Myslím, že by nebylo od věci, kdyby se dalo dohromadu pár moudrých hlav a nemusí být nutně z endéer, které by navázaly na již zaniklé téma, kam moudří dávali sestavy v relacích 5, 10, 15, 20,... tisíc. Většina lidí chce vesměs stále to samé a stačilo by pak jen odkazovat na již natipované sestavy, které byste postupně upravovali dle vývoje na trhu a to jak nabídky, tak cen. Co a jak do "schválené " sestavy, byste si mohli "vyříkat" v jiných samostatných tématech. Případně by asi nemusel být příliš veliký problém, založit skupinu "rádci sestav počítačů" a v rámci této skupiny mít pro ostatní uzavřenou diskusi, kde by se vo vařilo a na venek by vycházel již čistý produkt.
To není udržitelné. To by na tom musel sedět jeden člověk a i tak by navrhoval sestavy podle "svého" výběru, neustále by to musel aktualizovat, ceny se mění ze dne na den a téměř denně je něco nového.
Pár takových nápadů už tu bylo, ale skončilo to vždy na aktuálnosti.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
- Clorky
- Moderátor / člen HW týmu
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Tyhle věci bych neřešil. Skládat sestavy individuálně je dobrá věc. Pořád se objevuje něco jiného na trhu. Každý uživatel má jiné požadavky.
Kdyby mělo být hlavní téma se všemi sestavami, obnášelo by to:
Třídění na - Kancelář, střih, herní PC, < to vše roztřídit na OS, bez OS. Jít po tisících, a stále to udržovat, to by bylo v jednom tématu 180 sestav - nepočítám to, že někdo to chce třeba s monitorem... to už by v tom byl úplný bugr. A stejně by to nefungovalo. Tam ten člověk chce zvukovku, tamten zase repráčky. Dalšímu se líbí tamto a tamto. CHAOS.
Jsem zastáncem působení HW týmu a navrhování individuálně zvlášť, ale to tím způsobem, že jeden z rádců nadhodí sestavu, a ostatní mu ji zkritizují, popřípadě potvrdí. Potom se bude reagovat na další dotazy tazatele. Takto by to bylo strukturované, nebyl by v tom zmatek a úroveň fóra by to pozvedlo výš. A to ne tím způsobem, že rádce nadhodí sestavu, a druhý rádce hned další 'a vyber si'... tazatelé jsou v 90% lajci a nepoznaj, že tamto a tamto je vlastně tamto a támhlencto...
Odpovědi:
To jsem tuším pokryl dobře, ale zkusím to vysvětlit jinak.
Diskuzní fórum to je, respektuji to a je to dobře. Ale někde prostě diskuze NEPATŘÍ. Konkrétně, jak jsi ty nazval 'montování' do cizího tématu zbytečnými návrhy na sestavy.
Přeci když nevím, neradím - a když si myslím, že vím a poradím, tak si dávám bacha, aby to nebyla úplná ptákovina. Pak jsou tady ti, kteří si myslí, že ví ale radí úplné býkoviny a neví o tom.
Pokuď by HW rádců bylo 20 a navzájem se doplňovali, tak si nemyslím, že by takový problém nastal.
To je zajímavé, ale neřeší to problém zmatku v tématu, kdy radí 6 lidí, a z toho čtyři rozumí a pátej a šestej stříleji sestavy na AMD procesoru, protože doma mají ten samý a líbí se jim...
... viz nahoře.
Právě o tom to je. Zkušení tady vyvrací dost často, a pak to právě vede k zmatku. Uživatel by měl právo radit v HW sestavách pouze, pokuď má zkušenosti a neohrožuje tím tazatele.
- tudíž schválení uživatele. Byla by kategorie HW rádci (d1amond, Martab...) a HW výpomoc - ti, kteří tomu rozumí a splní jakési požadavky.
Závěrem - nevím jestli tady na tohle už padla řeč, asi ano... Co kdyby se větvilo subfórum Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC na další subfóra? Tudíž herní, kancelářské, střihové, úpravy videí a fotek, ostatní, rady s výběrem monitorů, rady s výběrem chlazení atd.
Kdyby mělo být hlavní téma se všemi sestavami, obnášelo by to:
Třídění na - Kancelář, střih, herní PC, < to vše roztřídit na OS, bez OS. Jít po tisících, a stále to udržovat, to by bylo v jednom tématu 180 sestav - nepočítám to, že někdo to chce třeba s monitorem... to už by v tom byl úplný bugr. A stejně by to nefungovalo. Tam ten člověk chce zvukovku, tamten zase repráčky. Dalšímu se líbí tamto a tamto. CHAOS.
Jsem zastáncem působení HW týmu a navrhování individuálně zvlášť, ale to tím způsobem, že jeden z rádců nadhodí sestavu, a ostatní mu ji zkritizují, popřípadě potvrdí. Potom se bude reagovat na další dotazy tazatele. Takto by to bylo strukturované, nebyl by v tom zmatek a úroveň fóra by to pozvedlo výš. A to ne tím způsobem, že rádce nadhodí sestavu, a druhý rádce hned další 'a vyber si'... tazatelé jsou v 90% lajci a nepoznaj, že tamto a tamto je vlastně tamto a támhlencto...
Odpovědi:
LaB píše:Hmm... Můžu mít otázku? To bude zasedat nějaká "komise", aby posoudila, zda je ten, kdo poradil dostatečně fundovaný a má dostatečný počet příspěvků na to, aby mohl poradit? Za mě: s HW neradím, nerozumím tomu a vím to. Pokud mám pocit, že mám čím k nějakému tématu přispět, přispěju (přesto, že riskuju, že mě někdo označí za hlupáka). Každý by měl mít dostatek sebereflexe, aby se nemontoval do něčeho, k čemu nemá čím přispět.
Až na několik málo výjimek si hluboce vážím všech, kteří na tomto fóru věnují čas ostatním proto, aby jim pomohli (dělají to dobrovolně, zadarmo, ve svém volném čase a za mě můžu říct, že jsem se zde většinou rady dočkal, za to jim velký dík). Je to jistě velice záslužná a taky nevděčná práce. Ale PC-HELP má v záhlaví "České DISKUZNÍ fórum". Proto je určeno k diskutování. A holt ne každý z diskutujících bude mít znalosti MiliNesse, ElDiabla, Mmmartina atd.
To jsem tuším pokryl dobře, ale zkusím to vysvětlit jinak.
Diskuzní fórum to je, respektuji to a je to dobře. Ale někde prostě diskuze NEPATŘÍ. Konkrétně, jak jsi ty nazval 'montování' do cizího tématu zbytečnými návrhy na sestavy.
Přeci když nevím, neradím - a když si myslím, že vím a poradím, tak si dávám bacha, aby to nebyla úplná ptákovina. Pak jsou tady ti, kteří si myslí, že ví ale radí úplné býkoviny a neví o tom.
petr22 píše:Obavam se ze nasledne muze vzniknout nasledujici situace:
Uzivatel, ktery bude mit opravneni radit ohledne sestav poradi sestavu, podle sveho nejlepsiho svedomi, ale jelikoz nikdo nemuze znat naprosto vsechno, u konkretniho kusu hardware nebo software bude prehlednut drobny nepatrny detail nebo vlastnost, o ktere nikdo kdo ten konkretni kus hardware nikdy nemel nebude moci vedet. Jenomze ten, kdo o tom bude vedet, nebude moci svuj nazor vyjadrit, pouze pres SZ, do cehos se nejspis vetsine uzivatelu chtit nebude. Spousta recenzentu bud umyslne nebo neumyslne prehlizi podstatne detaily, takze radit ciste podle vysledku recenze muze vest k pomerne velkemu prusvihu, kdy vychvalovany vyrobek je ve skutecnosti smejd.
Pokuď by HW rádců bylo 20 a navzájem se doplňovali, tak si nemyslím, že by takový problém nastal.
petr22 píše:Z ciste technickeho hlediska by nebylo spatne kdyby zadatel o navrh sestavy musel vyplnit svuj pozadavek ve forme tabulky, kde by musel zadat vsechny pozadovane udaje, takze by pak diskuse nevypada jako "sestava za 11.000 Kc", "sestava za 11.500 Kc" a "sestava za 10.500 Kc" hned pod sebou.
To je zajímavé, ale neřeší to problém zmatku v tématu, kdy radí 6 lidí, a z toho čtyři rozumí a pátej a šestej stříleji sestavy na AMD procesoru, protože doma mají ten samý a líbí se jim...
divine píše:Včera jsem si to nějak špatně přečetl. Trošku bych to upřesnil. Velmi dobrý nápad je rozšířit řady rádců HW. Ovšem s tím, že by normální uživatel mohl do diskuze zasáhnout. Jak říká LaB-je to diskuzní forum. Uživatel by dostal návrh na více sestav, produktů a mohl by si vybrat. Kdyby si nebyl jistý, tak by se zeptal rádce z týmu HW a on by mu vše vysvětlil. Samozřejmě se může stát, že normální uživatel bude mít lepší nápad - to by člen HW týmu snad přiznal. U skládání sestav se moc nestává, že by někdo radil hovadiny. Sestaví se super sestava, ale někdy to je na pár stránek - diskuzní forum. Ovšem třeba u notebooků, graf. karet, tak tam se objeví někdy super kravina a tazatel má nutkání ji hned brát.
Forma tabulky je dobrý nápad. Aspoň by tazatel upřesnil co potřebuje a na co bude stroj využíván. Kolikrát se tohle táhne 2 stránky. Ale sestav za 11 000 Kč, 10 000 Kč, 10 500 Kč se stejně nevyhneš. U těhlech sestav ta 500 Kč udělá dost.
... viz nahoře.
Ne, to by opravdu nešloJe to diskuzní fórum a otevřená komunita. Každý názor může být přínosem a pokud ne, je na ostatních "zkušenějších", aby to vyvrátili.
Právě o tom to je. Zkušení tady vyvrací dost často, a pak to právě vede k zmatku. Uživatel by měl právo radit v HW sestavách pouze, pokuď má zkušenosti a neohrožuje tím tazatele.
- tudíž schválení uživatele. Byla by kategorie HW rádci (d1amond, Martab...) a HW výpomoc - ti, kteří tomu rozumí a splní jakési požadavky.
Závěrem - nevím jestli tady na tohle už padla řeč, asi ano... Co kdyby se větvilo subfórum Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC na další subfóra? Tudíž herní, kancelářské, střihové, úpravy videí a fotek, ostatní, rady s výběrem monitorů, rady s výběrem chlazení atd.
Já bych to netříštil a vzhledem k trvalému rychlému pokroku a vývoji stále nových a nových komponentů bych nechal rady se sestavováním PC tak, jak jsou dosud. Myslím, že jakýkoli pokus o paušalizaci a škatulkování dle šablony v tomto oboru nemá moc nadějí na úspěch.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5
- 2348
-
od michal84
Zobrazit poslední příspěvek
07 dub 2025 10:11