Zdarec lidi, chtěl bych se zeptat jestli by jste mi nepomohli vybrat nějakou knížku na jazyky třeba c++ a tak podobně. Nebo prostě základy nějakého programování. Je mi sice 14 let ale chtěl bych začít co nejdřív se třeba učit nějaký jazyk na programování. Jinak asi bych třeba koupil tuto knihu http://knihy.cpress.cz/datove-struktury ... losti.html
A pak třeba jazyk c++ http://knihy.cpress.cz/naucte-se-c-za-21-dni-d2.html
Za všechny rady, nápady předem děkuji.
Knížka pro začátečníka který chce být programátorem
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Knížka pro začátečníka který chce být programátorem
Předpokládám, že znalosti žádné, takže C++ rozhodně ne, je to velká kraksna o kterou se musíš jen starat (znám to
). Na začátek projdi úplně všechno (!) v tomhle tématu. Po projetí všech příkladů v daném tématu už budeš mít slušný základ myšlení, kde výběr jazyka je jen špička ledovce. Ono programování je hlavně o tom vymyslet nějaké univerzální postupy. Napsání v nějakém jazyce už je pohodička
Počkej si na odpověď uživatele Faraon, já jsem proti němu jen předskokan
, ale něž odpoví, tak si hraj s Karlem. Je to hezky v češtině a robůtek je poslušný 

Počkej si na odpověď uživatele Faraon, já jsem proti němu jen předskokan

-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Kto chce byt programatorom a esta sa tym aj zivit, mal by sa ucit tiez ako funguju pocitace a to pekne od zakladov.
Ak programator nevie dvojkovu a sestnastkovu sustavu spamati ako malu nasobilku moc daleko sa nedostane.
Na zaciatok to postaci.
Neskor treba vediet ako funguje pamat v pocitaci a operacnom systeme. Ako sa prideluje, preco je v 32 bitovom Windowse casto namiesto plnych 4GB RAM iba 3.25GB RAM.
Ak programator nevie dvojkovu a sestnastkovu sustavu spamati ako malu nasobilku moc daleko sa nedostane.
Na zaciatok to postaci.
Neskor treba vediet ako funguje pamat v pocitaci a operacnom systeme. Ako sa prideluje, preco je v 32 bitovom Windowse casto namiesto plnych 4GB RAM iba 3.25GB RAM.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Ok ale nevíte teda jakou knížkou začít ?
-
- Pohlaví:
Wordstar14 píše:Kto chce byt programatorom a esta sa tym aj zivit, mal by sa ucit tiez ako funguju pocitace a to pekne od zakladov.
Na zaciatok to postaci.
Kecy v kleci. Pokud bys dělal např. v Javě nebo v Delphi s objekty, tak nic takového vědět nemusíš.
Fakt je, že já karla nikdy nedělal (a taky ze mě není programátor), ale jednoduchý vbs zvládám. Knihu o C++ ti můžu doporučit, jejího předchůdce C+ mám doma a hodila se mi pro pochopení céčka. O té druhé nemám představu ani na to, k čemu by mi byla dobrá. Na druhou stranu, když budeš mít to céčko, pak už bys měl vědět, co to je podmínka, smyčka, jak se řídí tok programu atd. Tedy pro úplné začátečníky to rozhodně není.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Ok takže mám začít s C+ nebo s čím ? Já budu začínat od začátku tak za každou radu budu rád :)
-
- Pohlaví:
projdi si tohle fórum, podívej se dobře co kdo doporučuje a s čím nejlépe začít. Ujasni si, co bys vlastně chtěl dělat. např. jestli programy, nebo www stránky, databázové aplikace atd.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
No chtěl bych se spíše zaměřit na hry. Jinak začnu klidně tím robotem Karlem a pak třeba bych se mohl učit pascal nebo co to je :)
-
- Pohlaví:
To ti můžu doporučit.
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
docela by mě zajmalo k čemu je v moderním programovacím jazyce dobrý umět binárku, správu paměti a kdovíčeho 
u her budeš potřebovat milion věcí k tomu, abys vůbec něco jednoduchýho udělal - což ve 14 letech nejspíš nemáš

u her budeš potřebovat milion věcí k tomu, abys vůbec něco jednoduchýho udělal - což ve 14 letech nejspíš nemáš
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
CZechBoY: Tak třeba v Céčku se to fakt hodí znát, a C++ je jen o stupeň nad ním, přičemž předstírá že je to objektový jazyk. Není 
Používáš v C# operátory &, | a ^?
czdrumercz: Knížku? Martina si hraje s počítačem - 107 programů pro robota Karla
No, stylem Karel->Pascal->další nemůžeš podle mě nic zkazit, spíš si takhle ušetříš spoustu trápení, které by tě čekalo s ostrým jazykem jako C++, což je navíc strašně komplexní a složitý jazyk, zřejmě jeden z nejsložitějších jaké existují.
Na nějaké C++ za jednadvacet dní zapomeň, kdybys byl zkušený programátor s několikaletou praxí v C, tak bys podle té knihy zvládl základy C++ za tři týdny intenzivního studia, pokud bys s ní seděl u počítače a rovnou dělal příklady od rána do večera. Jenže ty o samotném programování zatím ještě nic nevíš, to je umění které nemá nic společného s nějakým konkrétním programovacím jazykem kterých jsou stovky, to jsou jen nástroje pomocí nichž svoje myšlenky počítači sdělíš. Lidské řeči takhle rozumět nedokážou, a ještě velmi dlouho toho nebudou schopné: http://www.youtube.com/watch?v=KyLqUf4cdwc
Zvládnout nějakou činnost na velmi dobré úrovni, jedno jestli je to hraní na klavír, krasobruslení, nebo programování, vyžaduje zhruba 20000 hodin tréninku, takže za nějakých deset let (a deset jazyků) každodenního vymýšlení a datlování o sobě možná budeš moci prohlásit, že umíš obstojně programovat. To je věc daná fungováním lidského mozku a schopnostmi konkrétního člověka, někdo to zvládne rychleji, někdo nikdy. Mimochodem, legendární Jimi Hendrix cvičil na kytaru čtrnáct hodin denně!
Ty teď potřebuješ zvládnout dvě věci současně:
1) základy programování,
2) programovací jazyk.
Ta první bez té druhé jde provozovat, ale naopak ne. Jazyk sám o sobě je k ničemu, pokud nevíš co a jak máš "říkat" (stejně jako štětce a barvy, když neumíš malovat). Takže to chce nějaký velmi jednoduchý jazyk, abys měl víc času na pochopení těch základů, jako je dělení složité úlohy na menší části a jejich řešení samostatně (nebo další dělení na menší), větvení programu, opakování jeho částí podle potřeby... Už jsem tu o tom na fóru psal mockrát, i na téhle stránce dole máš pár odkazů na podobné dotazy, podívej se jak se ptali jiní.
A takhle jednoduchý je právě ten Karel, pro jeho používání stačí akorát znát celou abecedu a umět trochu logicky uvažovat. Porovnej tohle:
s tímhle:
a řekni sám, co z toho pro tebe bude sruzumitelnější?

Používáš v C# operátory &, | a ^?
czdrumercz: Knížku? Martina si hraje s počítačem - 107 programů pro robota Karla

No, stylem Karel->Pascal->další nemůžeš podle mě nic zkazit, spíš si takhle ušetříš spoustu trápení, které by tě čekalo s ostrým jazykem jako C++, což je navíc strašně komplexní a složitý jazyk, zřejmě jeden z nejsložitějších jaké existují.
Na nějaké C++ za jednadvacet dní zapomeň, kdybys byl zkušený programátor s několikaletou praxí v C, tak bys podle té knihy zvládl základy C++ za tři týdny intenzivního studia, pokud bys s ní seděl u počítače a rovnou dělal příklady od rána do večera. Jenže ty o samotném programování zatím ještě nic nevíš, to je umění které nemá nic společného s nějakým konkrétním programovacím jazykem kterých jsou stovky, to jsou jen nástroje pomocí nichž svoje myšlenky počítači sdělíš. Lidské řeči takhle rozumět nedokážou, a ještě velmi dlouho toho nebudou schopné: http://www.youtube.com/watch?v=KyLqUf4cdwc
Zvládnout nějakou činnost na velmi dobré úrovni, jedno jestli je to hraní na klavír, krasobruslení, nebo programování, vyžaduje zhruba 20000 hodin tréninku, takže za nějakých deset let (a deset jazyků) každodenního vymýšlení a datlování o sobě možná budeš moci prohlásit, že umíš obstojně programovat. To je věc daná fungováním lidského mozku a schopnostmi konkrétního člověka, někdo to zvládne rychleji, někdo nikdy. Mimochodem, legendární Jimi Hendrix cvičil na kytaru čtrnáct hodin denně!
Ty teď potřebuješ zvládnout dvě věci současně:
1) základy programování,
2) programovací jazyk.
Ta první bez té druhé jde provozovat, ale naopak ne. Jazyk sám o sobě je k ničemu, pokud nevíš co a jak máš "říkat" (stejně jako štětce a barvy, když neumíš malovat). Takže to chce nějaký velmi jednoduchý jazyk, abys měl víc času na pochopení těch základů, jako je dělení složité úlohy na menší části a jejich řešení samostatně (nebo další dělení na menší), větvení programu, opakování jeho částí podle potřeby... Už jsem tu o tom na fóru psal mockrát, i na téhle stránce dole máš pár odkazů na podobné dotazy, podívej se jak se ptali jiní.
A takhle jednoduchý je právě ten Karel, pro jeho používání stačí akorát znát celou abecedu a umět trochu logicky uvažovat. Porovnej tohle:
Kód: Vybrat vše
DOKUD NENÍ ZEĎ
KROK
KONEC
s tímhle:
Kód: Vybrat vše
while (!dead(meat))
hit(&head);
a řekni sám, co z toho pro tebe bude sruzumitelnější?

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Tak asi to první bude lepší. No ale vím že právě budu dělat později třeba to druhý ne ?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Jaký starý fotoaparát pro začátečníka? Příloha(y)
od HappyMental » 21 říj 2024 20:06 » v Vše ostatní (Off topic) - 11
- 4406
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
24 říj 2024 19:48
-
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”