Dobrý večer, objednal jsem si tento power bank, má 2 výstupy - jeden 0,6A a jeden 2A.
Stane se něco, když připojím 2A do telefonu?
Děkuji za odpověď.
Co se stane po připojení 2A do mobilu?
Re: Co se stane po připojení 2A do mobilu?
Nic se nestane.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Takže si telefon vezme pouze co bude potřebovat?
Přesně tak.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
- Pohlaví:
To není tak docela pravda. Nicméně by se nemělo nic stát, nabíjení by měla ohlídat elektronika.
Je to tak docela pravda. Ty 2A udávají zatížitelnost (maximální možný výstupní proud) toho "zdroje". Takže jakékoli zařízení, které potřebuje méně než ty 2A, bude po připojení na tenhle výstup zdroje chodit (pochopitelně pokud zdroj splňuje ostatní běžné požadavky).
-
- Pohlaví:
wattmetr píše:Je to tak docela pravda. Ty 2A udávají zatížitelnost (maximální možný výstupní proud) toho "zdroje". Takže jakékoli zařízení, které potřebuje méně než ty 2A, bude po připojení na tenhle výstup zdroje chodit (pochopitelně pokud zdroj splňuje ostatní běžné požadavky).
Buď tak laskav a nepouštěj se do témat kterým nerozumíš. Pokud chceš praktickou zkoušku, tak vem baterku do mobilu, připoj ji na zdroj 5V a 2A a uvidíš co to udělá. Pokud budeš dostatečně blízko, pak by pokus mohl zároveň přispět k vylepšení genofondu lidstva.
2ITCrowd: Spíš Ty nerozumíš mně. Řeč je o použití konkrétního power banku pro nabíjení mobilu. Pokud už jsi někdy měl v ruce nabíječku k mobilu, měl bys vědět, že většina těchto nabíječek má výstup kolem 5V (prohlédl jsem jich teď 5ks, štítkové výstupní napětí od 4,9V do 5,6V), výstupní proud od 150mA do 600mA. Tebou navrhovanou debilní praktickou zkoušku může udělat jen magor, bohužel i tací se mezi námi vyskytují.
A číst umíš, tak si ještě jednou přečti tuhle otázku
A číst umíš, tak si ještě jednou přečti tuhle otázku
Fílek píše:Takže si telefon vezme pouze co bude potřebovat?
-
- Pohlaví:
Mno, já jaksi automaticky předpokládal, že při připojení mobilu si tazatel v něm baterii nechá. Zde viewtopic.php?f=106&t=103298&hilit=+nab%C3%ADjen%C3%AD trocha teorie získané z praxe. Ale k tématu - vysvětlím proč.
Lithiové aku se nabíjejí ve dvou režimech. Prvnímu se říká "nabíjení proudem" a to znamená, že do aku teče stálý proud o určité velikosti. To až do doby, než aku dosáhne maximálního napětí (4,1, resp. 4,2V). zde přejde do režimu "nabíjení napětím". Ten se chová tak, že udržujě konstantní napětí na hodnotě max. napětí. Proud postupně klesá až k nule (prakticky k nejnižší hodnotě). O tohle všechno se stará elektronika.
No a nyní si probereme několik případů:
1. Elektronika pro "nabíjení proudem" zcela chybí. Ano, lze to. Podmínkou je měkký zdroj, který prostě větší proud nedá. Potom mi max. proud do aku reguluje sám zdroj a tudíž proudové omezení nabíjení můžu zcela vynechat, což samozřejmě zlevní a zjednodušší výrobek. Co se stane, když budu mít telefon v 650mA? Nic. Do aku se mi víc než 650mA nedostane, takže se normálně nabíjí a nic se neděje. Aco do 2A? Omezení proudu není, takže můžeme přešvihnout max. hodnotu nabíjecího proudu aku. Aku začne hřát. Pokud mám značkový aku, pak bude mít i aku v sobě elektroniku, která hlídá teplotu, chrání jej proti zkratu a nadměrnému nabíjecímu proudu. Ale možná je v mobilu aku neznačkový. Pak máme velice slušnou šanci vidět explozi lithiového článku zblízka.
2. Elektronika pro nabíjení proudem sice existuje, ale není dostatečně dimenzována. 650mA jí neublíží, ale při 2A bude přetížena a může se zničit. Poškození může být různé, buď přerušením, nebo průrazem. pokud dojdek průrazu, pakse opakuje situace z předchozího příkladu. Pokud dojde k přerušení či poškození, pak mobil z USB přestane nabíjet úplně, popřípadě se nabíjecí doba několikrát prodlouží.
3. Elektronika je a funguje. Pak se nestane nic. A to zřejmě bude naprostá většina případů.
Osobně bych to viděl asi takto: Co není od Applu, tak do 650 mA.
No a z wattmetra si moc nedělej, on už několikrát poradil tak, že došlo ke zničení přístroje, či komponenty, či aspoň k totálnímu pádu systému. Nikdy se k tomu ale nepostavil jako chlap. Tedy tak, že by přiznal odpovědnost, zaplatil škody a nainstaloval znovu systém se všemi programy.
Lithiové aku se nabíjejí ve dvou režimech. Prvnímu se říká "nabíjení proudem" a to znamená, že do aku teče stálý proud o určité velikosti. To až do doby, než aku dosáhne maximálního napětí (4,1, resp. 4,2V). zde přejde do režimu "nabíjení napětím". Ten se chová tak, že udržujě konstantní napětí na hodnotě max. napětí. Proud postupně klesá až k nule (prakticky k nejnižší hodnotě). O tohle všechno se stará elektronika.
No a nyní si probereme několik případů:
1. Elektronika pro "nabíjení proudem" zcela chybí. Ano, lze to. Podmínkou je měkký zdroj, který prostě větší proud nedá. Potom mi max. proud do aku reguluje sám zdroj a tudíž proudové omezení nabíjení můžu zcela vynechat, což samozřejmě zlevní a zjednodušší výrobek. Co se stane, když budu mít telefon v 650mA? Nic. Do aku se mi víc než 650mA nedostane, takže se normálně nabíjí a nic se neděje. Aco do 2A? Omezení proudu není, takže můžeme přešvihnout max. hodnotu nabíjecího proudu aku. Aku začne hřát. Pokud mám značkový aku, pak bude mít i aku v sobě elektroniku, která hlídá teplotu, chrání jej proti zkratu a nadměrnému nabíjecímu proudu. Ale možná je v mobilu aku neznačkový. Pak máme velice slušnou šanci vidět explozi lithiového článku zblízka.
2. Elektronika pro nabíjení proudem sice existuje, ale není dostatečně dimenzována. 650mA jí neublíží, ale při 2A bude přetížena a může se zničit. Poškození může být různé, buď přerušením, nebo průrazem. pokud dojdek průrazu, pakse opakuje situace z předchozího příkladu. Pokud dojde k přerušení či poškození, pak mobil z USB přestane nabíjet úplně, popřípadě se nabíjecí doba několikrát prodlouží.
3. Elektronika je a funguje. Pak se nestane nic. A to zřejmě bude naprostá většina případů.
Osobně bych to viděl asi takto: Co není od Applu, tak do 650 mA.
No a z wattmetra si moc nedělej, on už několikrát poradil tak, že došlo ke zničení přístroje, či komponenty, či aspoň k totálnímu pádu systému. Nikdy se k tomu ale nepostavil jako chlap. Tedy tak, že by přiznal odpovědnost, zaplatil škody a nainstaloval znovu systém se všemi programy.
Díky za pěkné popsání a vysvětlení.
Power bank jsem objednával hlavně kvůli dovolené, a já mám ZTE (Blade) a kamarád se kterým tam jedu má iPhone 4S, tak on se může v klidu napíchnout na 2A výstup a já na 0.6 a všechno by mělo být v pohodě?
Power bank jsem objednával hlavně kvůli dovolené, a já mám ZTE (Blade) a kamarád se kterým tam jedu má iPhone 4S, tak on se může v klidu napíchnout na 2A výstup a já na 0.6 a všechno by mělo být v pohodě?
-
- Pohlaví:
Přesně tak. Apple totiž nikdy nedodržel specifikaci USB o max. proudu 0,5A a jeho macy dávaly v pohodě 1A. proto třeba applovská zařízení do klasického PC USB nešla připojit (tedy šla, ale nefungovala).
ITCrowd píše:No a z wattmetra si moc nedělej, on už několikrát poradil tak, že došlo ke zničení přístroje, či komponenty, či aspoň k totálnímu pádu systému. Nikdy se k tomu ale nepostavil jako chlap. Tedy tak, že by přiznal odpovědnost, zaplatil škody a nainstaloval znovu systém se všemi programy.
Prosím o veřejné uvedení alespoň 2 konkrétních případů, a to včetně konkrétních katastrofálních následků mých rad.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11
- 10567
-
od AirCrew
Zobrazit poslední příspěvek
03 bře 2025 19:26
-
- 13
- 5801
-
od petr22
13 zář 2024 14:32
-
-
Podpora mobilů s formátem avif
od p3v4x » 22 pro 2024 22:01 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 6
- 3322
-
od petr22
23 pro 2024 11:04
-
-
-
Ochrana proti nadměrnému nabíjení u mobilu
od walderan » 19 led 2025 21:41 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 1
- 2638
-
od kecalek
20 led 2025 16:06
-
-
- 8
- 3527
-
od Bary-Jan