Kvalita hardwaru v notebooku

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

flushed
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Kvalita hardwaru v notebooku

Příspěvekod flushed » 11 čer 2013 11:24

Zdravím, zajímalo by mě, jaké hardware díly se dávají do různých značek notebooku. Tím myslím, jestli se třba v Číně vyrobí kupa grafických karet, základních desek a disků, a tam to roztřídí podle "jakosti", a ty fakt hodně povedené strčí do Apple a všech vyšších řad ostatních značek, ty horší pak do Aceru, Samsung atd. Jestli grafická karta nVidia GT 635 znamená to samý třeba v Toshibě, Lenovu, Dell a Aceru. Někde jsem totiž něco takového slyšel. Nevím, jestli to nebyl vtip nebo něco :D tak se pro jistotu ptám odborníků. Něco ve smyslu, že v pondělí se to teprv rozjíždí, ve středu se vyrábí nejkvalitnější značky a v pátek už se nikomu nechce a každej na to se*e :)

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Kvalita hardwaru v notebooku

Příspěvekod guest » 11 čer 2013 11:29

Tvoje důvěra v místní odborníky je potěšující, nicméně se obávám, že se dozvíš jenom samé dohady a spekulace. :huh: :huh:

flushed
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod flushed » 11 čer 2013 12:01

Takže zde nekolují žádně informace, které by nechtěně unikly z vedení výše zmíněných firem? :dontgetit:

divine
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod divine » 11 čer 2013 12:04

To asi ne. Ale můžu potvrdit, že výrobce uváděl grafickou kartu jako např. GT 635M, ale přitom to byla stejná grafika jako GT 630M v jiném notebooku.
Pokud píši bez diakritiky, tak jsem na mobilu!

Návod na základní diagnostiku počítače

flushed
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod flushed » 11 čer 2013 12:07

A jde se třeba k té grafice nějak jednoduše v notebooku dostat a podívat se, co je to za typ?

divine
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod divine » 11 čer 2013 12:12

To určitě ne. Pouze mimo záruku. Ale ukáže ti to program(např. Everest, CPU-Z atd.). Ovšem tam bude grafika pojmenovaná jako ta správná. Musíš to porovnat s jinou.

// Ono i jak jsi se ptal na ty všeobecné výrobky, tak já bych to rozlišoval spíš podle značek. Někde se používaj např. lepší kondenzátory atd. Půjde o maličkosti, které dělají dobrý výrobek a špičkový výrobek. Nemyslím si, že by se dělal ten samý typ HW dvakrát. Jednou pro Hi-end výrobky a jednou pro Low-end.

flushed
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod flushed » 11 čer 2013 12:35

Já si teď právě vybírám notebook, a tady na fóru jste mi doporučili Asus (asi za 16500). Jenže pak jdu na jiné fórum, a tam prosazují názor "Acer a Asus nebrat". Pak nevím co si mám myslet. Úplně se v těch značkách ztrácím. Dospívám k názoru, že je úplně jedno, co koupím, vždycky se to může podělat a musím reklamovat. Akorát když už si chci kupovat notebook, tak jsem chtěl mít alespoň o něco větší šanci na to, že mi dlouho vydrží, kdybych si vybral tu "správnou" značku...

divine
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod divine » 11 čer 2013 13:00

Pokud si dobře pamatuji, tak ti byl doporučen Asus z hlinikovo-plastového těla. Neviděl bych v něm problém. Prosazovat názor "Acer a Asus nebrat" nechápu. Každé značce se nějaká řada nepovede a nějaká povede. Od toho tu jsou lidi, aby ti pomohli vybrat. Je pravda, že dříve dělal Acer opravdu nekvalitní kousky. Dnes to je už jinak.
Pokud se k notebooku nechováš jako prase, tak není problém. Pokud ho chceš přenášet, tak nemá cenu šetřit na tašce. Neházet s nim - rychle může odejít HDD. No a na ostatní je tady reklamace.

_vcn
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod _vcn » 11 čer 2013 13:08

Mám potvrzený, že karta GT 635M prodávaná v noteboocích Asus (K55) a Lenovo (G580 a možná jiné) je parametry naprosto stejná, jako
GT 630M, tedy přejmenovaná GT 540M a to je přetaktovaná GT 435M na fermi architektuře. Přitom GT 635M má vycházet z GT 555M.

Karty se neliší v důžĺežitých parametrech, jako takt jádra, pamětí, shaderů, počet CUDA jader, samozřejmě i propustnost a další.
Rozdíly jsou jen v těch logických věcech, jako název, Vendor, Bios version atd. Zjištěno programem CPU-Z.

Porovnával jsem to se svým G580 s GT 630M. Kámoš má ten Asus s 'GT 635M' a tady na fóru byl někdo zas s Lenovem G580 a 'GT 635M'.
To je docela smutný, ale třeba Lenovo to praktikovalo i u Y570, kde GT 555M neměla 144 CUDA jader, ale jen 96, jako 540M.
Nicméně to bylo vynahrazený GDD5 pamětmi a tedy vyšší propustností. To bohužel v případě té 'GT 635M' neplatí.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 11 čer 2013 15:47

GT555M byla dokonce ve trech variantach, jedna z nich odpovida te GT540M.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 11 čer 2013 15:54

Komponenty jsou stejne, hardware se ale lisi v kvalite zpracovani a hlavne v kvalite materialu zakladni desky, proste PCB u levnych notebooku je vyrazne nizsi kvality nez u kvalitnejsich a drazsich typu.

Kdyz se po par letech provozu podivam na zakladni desku pod rentgenem, je div ze je jeste funkcni, nektere vrstvy jsou i popraskane a to na vice mistech. Kolega pohotove poznamenal, ze kdybychom vyrabeli elektroniku stejne "kvalitne"jako tyhle lacine notebooky, tak jsme uz davno zkrachovali. Cim je lepsi konfigurace notebooku a nizsi cena, tim vic je to osizene na kvalite. Jake znacky se specializuji na levne vykonne herni notebooky vime - i to, ze za provozu maji bezne po chvili i 100 stupnu, coz je teplotni cyklus ktere zadna elektronika dlouhodobe nevydrzi. Pak hromadne odchazeji graficke karty (tzn zakladni deska na vyhozeni).

Poruchovost jednotlivych ntb je zverejnovana, nektere typy ji maji pod 5% a u nekterych je to klidne i vic nez 40%. Obecne plati, ze vsechny notebooky u nichz pracovni teploty prekracuji 70-80% stupnu nemaji dlouhodobou zivotnost, max 2-3 roky. Mohou ale existovat vyjimky v ramci nekolika konkretnich kusu.

flushed
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod flushed » 11 čer 2013 16:33

A jestli se můžu zeptat, jaké značky že se specializují na levné herní notebooky?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Náhodné restarty notebooku
    od Villentretenmerth » 07 led 2025 15:43 » v Problémy s hardwarem
    3
    2243
    od Villentretenmerth Zobrazit poslední příspěvek
    10 led 2025 19:53
  • Výběr OLED notebooku do 16 000
    od sxtrail » 09 dub 2025 23:22 » v Problémy s hardwarem
    3
    2625
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 17:40
  • Výběr OLED notebooku do 16 000
    od sxtrail » 09 dub 2025 23:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3585
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 17:40
  • Výběr NVMe SSD do notebooku Příloha(y)
    od MrVoltz » 01 lis 2024 18:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    2731
    od MrVoltz Zobrazit poslední příspěvek
    04 lis 2024 18:19
  • Problém se zálohováním notebooku Příloha(y)
    od rakato11 » 20 říj 2024 10:32 » v Vše ostatní (sw)
    9
    3554
    od rakato11 Zobrazit poslední příspěvek
    20 říj 2024 18:45

Zpět na “Problémy s hardwarem”