Posilování - nejlepší Proteinový nápoj? Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

HAFcool
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Posilování - nejlepší Proteinový nápoj?

Příspěvekod HAFcool » 20 črc 2013 02:27

Byl jsem líný číst celé 4 stránky a předem se omlouvám, že můžu zmínit něco, co už tady bylo, ale chtěl bych říct pouze svůj názor a pomoct ti. Třeba si z toho něco vezmeš. Je tady víc věcí, které musíš dodržovat a to né jenom posilování, spánek a jak už tady bylo řečeno, tak to jídlo. Zprávu nemusíš číst. Je tam celkově všechno a třeba i věci, které tě vůbec nezajímají.

Jídlo je to nejdůležitější z posilování a hlavně vůle se nevzdat, protože posilovna není třeba jako fotbal, že když se chceš naučit střílet penalty, tak se to naučíš za týden, ale ty výsledky jdou sakra pomalu a znám hodně lidí, kteří se na to nakonec kvůli tomu vykašlou.

Osobně jsem postavou ektomorfa (dlouhý, hubený, na začátku žádná svalovina) a věř, že kdybych se polil benzínem a zapálil se, tak jsem z fleku před rokem a půl mohl hrát Ghost ridera bez převleku. Než začneš chodit do posilovny, tak je dobré si o tom hodně, opravdu hodně přečíst. Zjistit, co za typ postavy máš, jak začít, co můžeš jíst, co si můžeš dovolit . Je toho opravdu hodně a trenéři, kteří se tím živí, tak i po 7 letech se stále učí. Když bych měl začít.

Základ všeho? Jídelníček. Bez toho se prostě nehneš. Je hezké, že víš, co máš/nemáš jíst, ale ty si musíš vypočítat kolik toho musíš přijmout za den, abys dosáhl svého cíle. Ptáš se na proteiňák? Ano, skvělá věc. Po tréninku používám, ale znám lidi, kteří to mají jenom jako dochucovadlo. Osobně jsem proteiňák používal až po delší době cvičení. Pak tam máš další věci jako jsou BCAA, Glutamin, Kreatin, Casein. Za sebe určitě kreatin nedoporučuji. Je to můj názor. Všechno to jde přes kvalitní stravu. Na konci zprávy napíšu, co používám.

Co by ti nemělo chybět v jídelníčku?

vitamíny - Céčko, multivitamín, Omega-3 a další. Nesmí chybět!
maso - hovězí, vepřové, drůbež a skvělou rybku (za mě třeba tuňák, ryba nesmí chybět)
zelenina - špenát, salát, paprika, rajče, kukuřice, okurka, mrkev, brokolice, houby
ovoce - banán, jablka, borůvka, avokádo. Sem tam nepohrdnu ani malinami a jahodami
vajíčka (také patří mezi základ)

další důležité věci - Ovesné vločky, celozrnné pečivo, ořechy/mandle, burákové máslo (ujisti se, že je tam velký podíl buráků), můžeš Nutellu (opravdovou Nutellu), cottage, tvaroh (skvělá věc před spaním), rýže, těstoviny, brambory (určitě né smažené + hranolky/krokety), olivový olej, bílý jogurt, mléko, suplimenty

Pitný režim: Piješ pouze vodu (min. 3l denně). Když si kamarádi dají Colu, Sprite, Nestea, ty máš jenom vodu. Žádné ochucené minerálky a hlavně žádný alkohol! Je dobré taky třeba pít kvalitní čaje (zelený čaj například)

Stranit se: sladkosti, čokolády, ochucené minerálky, alkohol, kouření a další zbytečnosti

Jak začít?

Nebudu ti radit, co máš cvičit a jak, protože na to musíš přijít sám a zjistit, co ti vyhovuje. Osobně jsem začal zpevňováním korzetu a pak jsem se hýbal dál a dál. Určitě se nesmíš vzdávat a kašlat na to, když neuvidíš výsledky hned. První výsledky jsou snad vidět po 5 týdnech (záleží na jedinci). Všechno si dobře promyslet, přečíst si, co a jak dělat, protože tahle věta je opravdu pravdivá - „Každý cvik je nebezpečný, když ho děláš špatně.” V posilovně je většinou někdo za kasou nebo třeba u baru a to jsou lidi, kteří posilování rozumí a ty bys neměl mít strach se jich na něco zeptat. Nerozumíš třeba cviku? Radši se zeptej někoho. Určitě ti rádi poradí. Další věc. Nemachrovat. Někdo zvedá větší váhy? Přijdou holky do posilovny? Ok, usměješ se a jedeš svojí „flow”. Jakmile se necháš strhnout a dáš si tam větší váhy, než které dáš, tak začneš cvik dělat špatně/falšovat ho a můžeš se třeba i zranit. Doma se můžeš dívat na videa, kde dělají cviky a učit se z nich. Pak to můžeš na nečisto zkoušet doma a zapamatovat si ten správný pohyb těla. Popros třeba tátu, kamaráda ať se na tebe kouknou a řeknou ti, co děláš špatně. A na začátku svého tématu se docela pleteš. Neznám tě, nevím, co máš za postavu, ale určitě nemůžeš rýsovat, když nic nemáš. Pokud ti někdo ve fitku udělal plán na trénink, tak docela nechápu, proč se ptáš tady a nezeptáš se rovnou toho kamaráda, co a jak používat. Pokud ti nějaký cvik nevyhovuje, tak ho nahraď něčím jiným.

Nezapomeň na nohy! V posilovnách je spoustu plážových borců, kteří zapomínají na nohy a vypadá to pak opravdu divně. Nohy cvič i tehdy, pokud děláš nějaký sport, kde nohy hodně používáš.

Omlouvám se, že jsem to vzal takhle. Můžu ti jenom napsat body, kterýma se řídím já a třeba si z nich něco vezmeš.

• Sestavit jídelníček
• Stranit se špatných jídel
• Neříkat si NE
• Naučit se cviky a mít dobrý tréninkový plán
• Sledovat se
• Dát si jasný cíl
• Být pořád sám sebou
• Číst
• Nevzdávat se
• Obětovat čas, peníze, alkohol, pařby a další věci
• Nenechat se ovlivnit
• Kvalitní spánek

http://obchod.ronnie.cz/s-3768-whey-core-100.html Používám tento protein. Každému ale sedne něco jiného. Přeju hodně úspěchů

Reklama
Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Deny18 » 20 črc 2013 13:37

Ten jídelníček zkusím víc a lépe sestavit podle tebe... co,jak a kdy jíst. Jinak cvičební plánek máme s kámošem sestavený stejně a snad na všechno. Jsou tam ramena, záda, triceps, biceps, prsa, břicho a nohy. Máme to sestavené po sériích (např. 4x 8-10) apod. Kámoš ve fitku, který tam pracuje, sám je vypracovaný a rozumí tomu nám říkal, že klidně si to můžeme podle sebe upravit. Já ze začátku zvedám nižší váhy, protože si nechci dělat zbytečné problémy. Jinak piju čistou vodu z vodovodu, ale včera jsem si dopřál po dlouhé době energeťák, což asi není nejlepší co?

pulsik
člen BSOD týmu
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod pulsik » 20 črc 2013 13:41

Ne, opravdu energetický nápoj vhodný není. Série 4x8-10 jsou v pořádku. Může to být i 4x10-12.

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Deny18 » 20 črc 2013 13:44

Jo, série jsou tam jak 4x 8-10, tak i 4x 10-12.. Záleží, na co je ten cvik určen. Ještě se zeptám na jednu věc, jak často za týden by se mělo cvičit? Někdo říká, že 2 - 3x týdně je dostačující, někdo naopak říká, že nejlepší je to každý den.

pulsik
člen BSOD týmu
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod pulsik » 20 črc 2013 13:46

Nejlepší je to každý den? To je pěkná blbost. Svaly potřebují regeneraci. Kolikrát týdně cvičit? Fullbody jedeš 3x týdně, a split 4-5x týdně.

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Deny18 » 20 črc 2013 13:48

Já to pořád říkám tomu kámošovi, se kterým chodím civičit, že to není dobré. Ale on se bohužel frajeří a chce cvičit každý den - neumí pochopit hodně věcí. :P Já jsem za tento týden cvičil už 3x a za tento týden jdu ještě naposled dneska k večeru, nebo zítra ráno.

Ještě me napadlo, můžu si dát čistou vodu do džbánu s ledem, citrónem a mátou, pokud mi čistá voda jen tak po nějaké době přestane chutnat? :)

HAFcool
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod HAFcool » 20 črc 2013 14:06

Bez problému můžeš do vody mačkat citrón a limetku. Záleží na tobě. Co se týče k tomu energiťáku, tak to není nejlepší, ale jednou za týden to nic neudělá. Pak k otázce jak cvičit? Záleží na tvém tréninku. Jak už říkal pulsik, tak svaly potřebují regeneraci. Pokud kamarád chce cvičit každý den, tak může jít třeba na pás, kolo a břicho může cvičit každý den.

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Deny18 » 20 črc 2013 14:12

Dobře, zkusím mu to ještě vysvětlit. Pokud to nepůjde po dobrém, tak ho nechám, ať si cvičí jak chce, tj. bude zvedat těžké váhy a machrovat každý den, ale já to takhle dělat teda nebudu.

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Deny18 » 21 srp 2014 22:16

Otevírám po roce téma jenom pro oživení informací. Když někdo chce začít cvičit (lavička/bench, čínky + kliky), je dobré si koupit Proteiny a Sacharidy a Gainery (viz. odkaz níže)? Co jsem tak pozjišťoval a početl, tak to přispívá k budování a udržení svalové hmoty. Samožřejmě strava je nutností a protein bych vybíral spíše noční (tzv. caseiny).
A ještě otázka navíc, níže zmíněný eshop nabízí produkty v kategoriích Pro chudnutí a chci přibrat. Je v tom nějaký rozdíl, nebo se u těchto produktů vybírá podle váhy?

http://eshop.aktin.cz/sacharidy-a-gaine ... mass-3000g SACHARIDY/GAINERY
http://eshop.aktin.cz/proteiny/trec-whey-100-600g PROTEINY

Díky moc za info od zkušených, kteří tomuto tématu rozumí.

HAFcool
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod HAFcool » 21 srp 2014 22:49

Chudnutí je hubnutí a přibírání je na objem.

Ano, je v tom rozdíl. Do objemu můžeš vzít skoro každý protein, ale u hubnutí už si musíš dávat pozor, protože tam máš vypočítané přesně nutriční hodnoty (mluvíme hlavně o cukrech). V objemu musí být také všechno vypočítané, ale přece jenom si zde člověk může více vybírat. Také musíme vzít v potaz, jaký jsme somatotyp.

protein bych vybíral spíše noční (tzv. caseiny)

Nevidím důvod, proč by měl někdo utrácet za casein, když si může dát skvělý Řecký jogurt od Milka (jahoda, čokoláda, bílý, borůvka) nebo tvaroh z Tesca.

Sacharidy a Gainery

Je to to samé. Když už „Sachariďák”, tak se snažit hlídat, ať jsou tam kvalitní sacharidy a né jednoduché cukry.

Důležité nakonec. Pokud nebude strava, tak ti žádný suplement nepomůže udržet, ani nabrat svalovou hmotu.

Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Deny18 » 21 srp 2014 23:09

Já v suplementech vidím akorát jeden rozdíl, pomůžou ti k výsledku mnohem rychleji. Tak to vidím já. :-)

HAFcool
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod HAFcool » 22 srp 2014 00:54

Někdo to může dělat rok, někdo dva. Záleží na disciplíně, jídelníčku i dobře sestaveném tréninku. Nakonec se dostaneš do fáze, kdy je pro tebe protein pouze dochucovadlo a nápoj po tréninku. :-)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”