Zásadní problém s instalací Win7, XP; modrá smrt

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

PocitacovaLama
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Zásadní problém s instalací Win7, XP; modrá smrt

Příspěvekod PocitacovaLama » 08 srp 2013 18:29

Ahoj,

mám velký problém se stolním počítačem. Mám ho už od roku 2009, je složený z jednotlivých vybraných komponentů a až doteď mi na něm v pohodě fungoval originální Win XP. Zkusil jsem ho ale přeinstalovat na Win 7 home premium - nejdříve to nešlo. Samý error při instalaci, později jsem zjistil že musím v bootu změnit SATA na nějakou jinou hodnotu (teď si nemůžu vzpomenout jakou) a to jsem udělal. Trochu to pomohlo a asi na 50. pokus (příliš nepřeháním) se mi to jednou skutečně povedlo nainstalovat a rozběhnout.
Jenže jsem asi při instalaci udělal zásadní chybu - disk jsem naformátoval a patrně jsem tím ztratil i nějaké důležité ovladače. Win 7 jsem sice měl nainstalovaný ale přicházela "modrá smrt", při některých instalacích programů. Antivir se mi podařilo nainstalovat. Když jsem ale zkoušel instalovat ovladače ke své graf. kartě, tak přišla modrá obrazovka, restart a od té doby už jsem se nemohl přihlásit. Win to nedokázal automaticky opravit. A tak se znovu pokouším o instalaci.... marně.

Mám podezření, jestli za to nemůžou operační paměti. Když jsem se díval na výčet hardwaru ve win 7, tak to RAMky nikde nerozpoznalo, za to tam byl vypsaný nějaký koprocesor, o čemž jsem nikdy předtím neslyšel. A nějaké další nerozpoznané zařízení, které, stejně jako koprocesor, nemělo žádné ovladače (že by nerozpoznané ramky?). Ani Win XP už mi ale nejde nainstalovat (modrá smrt).

Ovladače nějaké na CDčkách mám, ale už budou asi staré a jsou maximálně pro Vistu 64. Zkoušel jsem je nainstalovat ale nic z toho nejde. Systém mi to nepovolí. Jiné nemám a nevím kde se dají sehnat. Zkoušel jsem i oficiální stránky výrobců a nic.

Potřebuje Hardware nějaké speciální ovladače při instalaci, nebo si je Windows dosadí sám?

Pokud potřebuje, kde je seženu?

Existuje jiná příčina/řešení, které mi uniká?

Prosím poraďte, jsem bezradný. Jinde na internetu už jsem informace hledal, ale já se v tom tolik nevyznám a nerozumím všemu. Doufám, že to není konec počítače.....

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Zásadní problém s instalací Win7, XP; modrá smrt

Příspěvekod Uziv00 » 08 srp 2013 19:06

1. pokud něco funguje, tak se to nechá, aby to fungovalo.
2. modrá smrt je způsobena pravděpodobně nekompatibilním hardware, protože jak sám píšeš, pochází z r. 2009
3. Samozřejmě můžeme ovladače dohledat, ale k tomu potřebujeme přesný typ a výrobce minimálně GK a MB.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 08 srp 2013 19:22

Ten pocitac ma hardwarovy problem - nejspis vadnou pamet. Stahni si Memtest a spust ho z CD, uvidis jestli najde nejake chyby.

Pocitac se v zadnem pripade nesmi ani resetovat, ani hazet modre smrti v prubehu Windows ani za behu systemu. Tohle neni ovladacem, to je hardwarovy problem.

PocitacovaLama
nováček
Stav:

Příspěvekod PocitacovaLama » 09 srp 2013 10:43

Tak skutečně, vadná paměť. Povedlo se mi nainstalovat opět win 7 a když jsem spustil memtest, okamžitě to házelo jednu chybu za druhou. Naštěstí mám ale ramky dvě, tak jsem pomocí toho testu rozpoznal která je vadná a tu také vyndal. Ta druhá je v pořádku, memtest na té druhé nic nenašel.

Stále ale nevím, jak je to s těmi správnými ovladači na HW, asi budou potřeba. Napíšu sem co mám za HW:

CPU AMD AM2 ATHLON 64 X2 6000+ 3GHz
MB AM2 ASUS AM2 M3N78 GEF 8200, ATX
DIMM DDR2 4GB 1066MHz 2x2GB ADATA EXTREME
VGA ATI HD4850 1GB DDR3 256BIT HDTV
HDD SEAGATE 500GB SATAII 32MB 7200 RPM

Stačí to takhle? Dá se k tomu něco dohledat na Win 7 Home Premium 64bit?

A co ten koprocesor, který nemá ovladač a další (nerozpoznané) zařízení?

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 09 srp 2013 10:59

Budeš potřebovat ovladače na základní desku - tam bude sí´tovka, zvukovka atd.. K tomu je třeba vědět, jakou přesně desku máš. Tu tvoji asus nezná. Zde je příklad: http://www.asus.com/Motherboards/M3N78VM/
A ovladač na grafiku. Zde je třeba znát výrobce, jak už jsem psal. Zda vůbec existují ovladače pro win7 64bit. teprve uvidíš.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 09 srp 2013 14:09

Bodejť by nyní nekončila instalace Windows XP modrou smrtí, když jsi v nastavení BIOSu přenastavil hostitelský SATA řadič do módu AHCI, jak na začátku píšeš.
Nainstaluj tam ty sedmičky znovu a až přijde modrá smrt, podíváme se na výpisy paměti a budeme to řešit.
Pokud by byla vadná operační paměť, určitě by počítač neběžel v pohodě s Windows XP.
Doporučuji ti předem otestovat pevný disk.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

PocitacovaLama
nováček
Stav:

Příspěvekod PocitacovaLama » 09 srp 2013 14:52

Na instalaci XPček jsem to přehodil zpátky. S tou pamětí jsem měl kdysi problém už dřív ale pak to zas přestalo, tak jsem to neřešil. Fungovalo to dlouho jak mělo na XP. Paměť je teď bezpředmětná, tu vadnou jsem vyndal a ta co zbyla už modrou smrt nedělá.

Teď mám jiný problém. Něco málo z ovladačů jsem sice našel, Win 7 znovu nainstaloval, ale po instalaci ovladače pro mou grafárnu jsem počítač restartoval a pak už nešel systém spustit. To se mi stalo už podruhé. Prostě to napíše, že nejde spustit a pokouší se to o opravu, která nepomůže. A takhle už pořád dokola, potom se už win nespustí, dokud ho nepřeinstaluji. Nevím proč.

Zkusím tam systém zase nainstalovat a pak najít nějaký program na otestování HDD, pokud na netu něco takového je..

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 09 srp 2013 18:08

CristalDiskInfo.
Tohle ale bude jiný problém. A nemyslím si, že by ten HW byl až tak starý, aby na něm neběžely sedmičky.
Restartni počítač a nenechávej opravit systém. Pokud budeš mačkat klávesu F8, měla by se ti zobrazit nabídka, ze které spustíš systém v nouzovém režimu.
Zkus to.

PocitacovaLama
nováček
Stav:

Příspěvekod PocitacovaLama » 09 srp 2013 19:12

Tak zatím jsem HDD zkoumal v programu HDtune a HealthDrive inspector, přikládám obrázky. Pokud by bylo třeba udělat test i s programem CristalDiskInfo, tak ještě dodám obrázek.

ctverecky.png
detaily.png

health.png
inspector.png

Ten poslední obrázek se "smrtí" se mi objevil teď při posledním pokusu instalovat XP. Takže XP už tam ani nedostanu. Změnit v BIOSu hodnotu zpátky na SATA jsem nezapomněl a nezapomněl jsem to ani uložit, takže chyba je jinde. Momentálně tedy do počítače dostanu pouze W7 a to ještě tak, že když do něj nainstaluji pár věcí, příště ho už nezapnu.

smrt.JPG

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 09 srp 2013 20:43

Disk měl asi několikrát problém s roztočením vřetene, jinak vypadá OK.
K té BSOD došlo kvůli vzniku neošetřené vyjímky v systémovém vláknu, z důvodu narušení obecné ochrany přístupu do paměti.
Velmi neurčitá chyba, jejíž příčinou může být třeba závada operační paměti, závada některého zařízení na PCI/PCIe sběrnici nebo chyba samotné sběrnice (základní deska nebo třeba grafický adaptér a pod.) Tedy hardwarová závada. Zkus ještě nastavit BIOS do defaultního nastavení.

PocitacovaLama
nováček
Stav:

Příspěvekod PocitacovaLama » 11 srp 2013 09:44

A nemůže to být tímto? Viz obrázky... nevím kde na tohle sehnat ovladače.

Bez názvu.png
Bez názvu2.png

Zatím jsem s tím víc nepokročil, včera nebyl čas. Zkusím tam zase něco nainstalovat a až to klekne, spustit to v nouzovém režimu. Pak teda ještě zkusím nainstalovat XP s BIOSem na default.

--- Doplnění předchozího příspěvku (11 Srp 2013 10:09) ---

Tady je (měla by být) přesně moje základní deska. Nějaké věci ke stažení tam jsou, ale já nevím jak je dostat pak do počítače. Tam totiž třeba není instalátor, ale jen nějaký soubor s příponou .rom a já nevím co s tím.

http://www.asus.com/Motherboards/M3N78/#overview

http://www.asus.com/Motherboards/M3N78/ ... ownload_30

vyznáte se v tom někdo?

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 11 srp 2013 10:48

Ne, tím to není. Nainstaluj NFORCE DRIVER

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přepnutí na D.O.C.P = modrá smrt Příloha(y)
    od Pedrossos » 12 lis 2024 03:09 » v Problémy s hardwarem
    5
    2243
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    12 lis 2024 21:29
  • Modrá smrt - nový pc
    od Arnold91 » 26 říj 2024 14:52 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    5
    4326
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    27 říj 2024 10:25
  • BSOD po instalaci 24H2 Windows 11
    od AngelikaB » 24 bře 2025 18:53 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    8
    8002
    od kellne Zobrazit poslední příspěvek
    02 kvě 2025 20:59
  • Windows 11 update blokuje instalaci driverů. Příloha(y)
    od kellne » 09 dub 2025 17:45 » v Windows 11, 10, 8...
    7
    4077
    od MonikaVavrova Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 11:07
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4386
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”