Musí být IT expert vzdělaný jak v HW, tak i SW?

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

martinlukas456
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Musí být IT expert vzdělaný jak v HW, tak i SW?

Příspěvekod martinlukas456 » 14 srp 2013 16:55

Ahoj, měl bych takovou otázku. Když je někde v servisu opravář PC, tak třeba musí dopodrobna znát, jak počítač funguje, kde je jaké napětí, které komponenty půjdou dobře k sobě, jak poznat, která komponenta je špatná (tipuju :D) atd. A člověk, který píše v kanclu programy, tak se musí orintovat v programovacích jazycích a všeobecně v tom, jak počítač bude pracovat s informacemi, které mu dáme.

A teď k věci. Kdybych chtěl být ten první a zabýval bych se hlavně HW a jak PC funguje fyzicky, musel bych do toho taky zapojit tu SW stránku, jako programování a proces, jakým PC zpracovává informace, nebo bych se tomu klidně mohl vyhnout? Potřeboval bych, třeba jako servisák, znalosti jak HW, tak i SW? A co programátor? Potřebuje ten při své práci hlubší znalosti HW?

Vím, že to není tak černobílý, jak jsem to popsal :D, ale chtěl bych to pro lepší pochopiní aspoň trochu zjednodušit. VJe mi jasné, že aždý obor má desítky podoborů.

Doufám, že jsem to napsal tak, jak jsem to myslel :)
Dell Latitude 3350
ASUS K56CB-XX271H
Toshiba Satellite Pro L500

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Musí být IT expert vzdělaný jak v HW, tak i SW?

Příspěvekod guest » 14 srp 2013 17:24

To je celkem zajímavá otázka a odpověď do jisté míry závisí na tom, co si pod pojmem IT představujeme, anebo co reálně jsou.
Více napoví Wiky. /odkazy nefungují/

Nemyslím si, že odborník na IT musí nutně umět programovat a pracovat třeba s Pinnacle. Nicméně musí musí být i v té oblasti vzdělaný, aby mohl svůj HW testovat případně diagnostikovat.

Je otázkou co chceš dělat. Živit se opravou nebo stavbou počítačů už za pár let nebude mít cenu. Všechno se koupí hotové a rozbité vyhodí, stavba bude jenom pro nadšence.

martinlukas456
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martinlukas456 » 14 srp 2013 17:37

A co obráceně? Musí programátor vědět, jak pracují jednotlivé komponenty? Nemyslím procesor nebo paměti, to je nejspíš potřeba k optimalizaci programů...
Dell Latitude 3350
ASUS K56CB-XX271H

guest

Příspěvekod guest » 14 srp 2013 17:49

To si nemyslím, programovat se dá i bez těchto znalostí.

Ale jak si psal, není to černobílé. Dobrý řidič musí umět opravit auto a dobrý opravář musí umět s tím autem jezdit. Ty disciplíny k sobě prostě patří.

Informační technologie jsou interdisciplinární obor, kde je toho třeba znáti hodně. Pochopitelně že když budeš někde stavět a opravovat počítače, pak nemusíš vědět jak funguje přenos dat mezi družicemi apod.

K tomu interdisciplinární ti napíšu co si pamatuji ze školy o kybernetice, pokud tedy ještě. :lol:

Kybernetika je interdisciplinární věda o řízení systémů. Mezi systémy řadíme mechanismy, organismy a společnost. Ty fungují na základě příjmu, zpracování a uchování informací. Jednotkou informace je jeden bit /zkratka ze dvou angl. slov binary digit - dvojková číslice/ což je takové množství informace, které odstraní neurčitost v množině dvou různých, které sjou stejně pravděpodobné..

Tak toto jsem si před 40 lety a více nabifloval a nezapomněl, ale co bylo včera k obědu už nevím. :lol:
Naposledy upravil(a) guest dne 14 srp 2013 18:26, celkem upraveno 1 x.

martinlukas456
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martinlukas456 » 14 srp 2013 18:07

Zajímavý, jak do kybernetiky zapletli organismy a společnost :D

Jen mě zajímalo, jestli bych mohl svoji kariéru zasvětit počítačům a elektronice a zároveň se vyhnout tomu procesu programování... protože to mě fakt moc nebere :D
Dell Latitude 3350
ASUS K56CB-XX271H

Owner
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Owner » 14 srp 2013 18:10

Vyhnout... zcela se tomu nevyhneš. Ale existují i jisté obory, které se sice informatice věnují, ale programování není tam až tolik. Viz. na VŠ FI MUNI - Aplikovaná informatika a podobory například Sociální Informatika (na kterou nejspíše půjdu příští rok :) ).
Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12

guest

Příspěvekod guest » 14 srp 2013 18:13

Zajímavý, jak do kybernetiky zapletli organismy a společnost
Protože tak fungují, to nikdo nevymyslel či nevynalezl, od toho je to odvozené.

Však i ty jako organismus pracuješ s informacemi, příjímáš je, zpracováváš a také uchováváš v paměti.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 14 srp 2013 18:39

martinlukas456 píše:Zajímavý, jak do kybernetiky zapletli organismy a společnost :D

Tak ono je to přesně naopak než píšeš, protože kybernetika je původně věda o řízení organizmů (živých i neživých) a sdělování informací v nich, a ty počítače se z toho vlastně odvodily :lol:
Viz Norbert Wiener, napsal o tom v roce 1948 krásnou knihu, je to společně s knihou profesora Svobody z roku 1946 základní pilíř dnešní výpočetní techniky!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

martinlukas456
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martinlukas456 » 14 srp 2013 19:01

Tak jsem to nemyslel :D jenom mi nejde na rozum, proč se vůbec vytváří takové definice. Přijde mi to spíš jako slovíčkaření.
Dell Latitude 3350
ASUS K56CB-XX271H

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 14 srp 2013 19:27

Protože našprtat se jednoduché definice je snadnější než to opravdu pochopit :lol:
Tak pár příkladů z jedněch skript nalezených na netu:

Héraklaitos z Efesu (500 př. K.): Jedno je moudré: vědět, že důmysl všechno řídí skrze vše.

N. Wiener (1948): Kybernetika je věda o řízení a sdělování v živých organizmech a strojích.

W.R. Ashby (1956): Kybernetika je nauka o strojích. Nezabývá se však komponentami stroje, ale způsobem jeho chování. Studuje stroje (systémy) otevřené k energii, ale uzavřené vzhledem k informaci.

M.T.Bateson (1998): Kybernetika z nás dělá básníky, protože nabízí abstraktní jazyk k tvorbě metafor.

A pro pobavení, Stručný filozofický slovník (1955): Kybernetika (ze starořeckého slova s významem řídící) - reakční pavěda, která vznikla v USA po druhé světové válce a značně se rozšířila i v jiných kapitalistických zemích. … Kybernetika jasně vyjadřuje jeden z hlavních rysů buržoazního světového názoru, jeho nelidskost a snahu přeměnit pracující v součástku stroje, ve výrobní nástroj a nástroj války. … Kybernetika je tedy nejen ideologickou zbraní imperialistické reakce, ale i prostředkem k uskutečňování jejich agresivních válečných plánů.

(Zdroj: M. Schlegel, schlegel@kky.zcu.cz)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

martinlukas456
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martinlukas456 » 14 srp 2013 19:38

Nikdy jsem neměl rád definice :-) Přišlo mi jednodušší to pochopit, než se něco našprtat :D
Dell Latitude 3350
ASUS K56CB-XX271H

guest

Příspěvekod guest » 14 srp 2013 19:42

Každej se učíme jinak, někdo našprtá a i pochopí, někdo jenom přečte. Já se třeba nejlépe naučím, když mi to někdo ukáže v prxi.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”