SSD vs HDD v notebooku

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

S.RealD
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

SSD vs HDD v notebooku

Příspěvekod S.RealD » 10 zář 2013 18:31

Zdravím, nevím zda toto téma tu šlo, jsem přes mobil a nedokázal sem ničeho podobného dohledat

Jedná se mi o to, že chci mít v notebooku SSD. Je strašně moc informací ale pravdu člověk nenajde. Jen z těžka.
Jak může být SSD horší než HDD? nejsou tam mechanické části, je to polovodič, takže fyzické poškození se tím zmenšuje na strašně nízké procent. Do toho když má disk TRIM a vypnou se věci jako např. indexování, hibernace - aby se disk zbytečně furt nepřepisoval a nevyčerpal počet zápisů na buňku tak přece musí vydržet o hodně let déle ne?

Chystám se místo HDD WD Caviar Black 500GB dát SSD Samsung 840 500GB. Ale zas nechci udělat hloupost. Prostě dle pár věcí co jsem si našel + trim + redukování zbytečných zápisů na ssd systémem = minimálně 6-8letá spolehlivá životnost SSD nebo ne? Díky moc

Reklama
Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Re: SSD vs HDD

Příspěvekod Marfy » 10 zář 2013 18:43

Myslím,že dávat do netobooku SSD disk za 11 000,-kč je hloupost tak jako tak.Ano ten rozdíl je dost vidět,ale za tu cenu bych to nedělal.Kup si menší SSD a nebo ideální je hybridní disk (neboli SSD+HDD v jednom) http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 1TW0001VSV
Z osobní zkušenosti ovšem SSD do notebooku klidně doporučím.Dával jsem teď do starého notebooku s Core2Duo,který byl hodně starý a pomalý na zkoušku SSD disk a notebook "ožil" tak ,že mu ani nové notebooky s moderními CPU a VGA nestačí co se svižnosti týče.Je to tak návykové,že jsem tam ten SSD už nechal.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

S.RealD
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod S.RealD » 11 zář 2013 09:15

no já měl možnost to ssd zakoupit levně - nový. (známosti). Navíc dnes takhle velký a kvalitní značky seženeš za 6-7K.
A další věc je, že na penězích my nezáleží v tomto ohledu. Já jen jestli nejsem v iluzi a ten disk opravdu vydrží o tolik let víc než hdd. Protože já hodně dbám na to, abych měl kvalitní a životně silný dísk. Chtěl bych jen znát pravdu, jestli opravdu ta životnost je pravda nebo sem jen ovečka.

Navíc v notebooku mám i7 o taktu 2.8GHz a Nvidii 555 GT takže tomuto notebooku není škoda dát pořádnou kvalitu

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 11 zář 2013 10:45

Zatím jsou na trhu krátce a těžko spekulovat, jak dlouho vydrží. Každopádně je jejich cena hodně vysoko a nevyplatí se v poměru kapacita/cena nic vyšší, než 256GB.
SSD jsou například nevhodné na přehrávání filmů = velkých souborů. Proto bych osobně volil variantu s menším SSD a klasickým HDD na data.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 11 zář 2013 10:50

Předpokládám, že když máš takovýto stroj, tak na něm nemáš Win XP. To by pak SSD neměl smysl.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Kominik
nováček
Stav:

Příspěvekod Kominik » 11 zář 2013 10:53

Souhlasím s d1amond...SSD se dle mě má smysl třeba z části (pro nejpotřebnější data) a pro zbytek stačí HDD. Já jsem o tom taky moc nevěděl, nedávno jsem ale byl nucen koupit notebook a mám právě ssd 256GB a stačilo by i kombi....

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Re: SSD vs HDD v notebooku

Příspěvekod Oxxid » 11 zář 2013 11:01

Tenhle disk co jsi si vybral bude mit obrovskou životnost. Určitě vice než jakákoli plotna. Jestli pro tebe nejsou finance problém tak ho ber.

S.RealD
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod S.RealD » 11 zář 2013 11:47

Kominik píše:Souhlasím s d1amond...SSD se dle mě má smysl třeba z části (pro nejpotřebnější data) a pro zbytek stačí HDD. Já jsem o tom taky moc nevěděl, nedávno jsem ale byl nucen koupit notebook a mám právě ssd 256GB a stačilo by i kombi....

Jasný, jako taky dobrý názor. Ale říkám, mě jsou ty peníze trochu fuk. Já chci spolehlivost. A SSD jsou na trhu tak 2-3 roky v komerční nabídce už.
Speed_dead píše:Předpokládám, že když máš takovýto stroj, tak na něm nemáš Win XP. To by pak SSD neměl smysl.

:D :D néé, vážně ne, mám tam Win 7 x64 prof. :)

Díky všem za rady, rád přijmu další. Je to celkem si myslím užitečné téma a myšlenka o tom zde

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 11 zář 2013 22:17

Oxxid píše:Tenhle disk co jsi si vybral bude mit obrovskou životnost. Určitě vice než jakákoli plotna.

Kde beres tu jistotu?!
U disku jde vetsinou o DATA, ne o HW. Tim nerikam, ze vybrany SSD je spatny.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 12 zář 2013 07:32

SSD je logicky spolehlivější (nic se nehýbe) než plotna navíc ještě v ntb kde je velké riziko otřesů. Životnost SSD je navíc ovlivněna jeho kapacitou...

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 12 zář 2013 09:00

Ono to není tak růžové, jak by se mohlo zdát. Pořád je tam čip (NAND) na který se data ukládají. Stačí se podívat jak nespolehlivé jsou flashky.
Ten čip někdo vyrobil, ten čip má nějakou kvalitu a ten čip nemůže fungovat věčně.
Jestli bych tedy o něčem v souvislosti s SSD hovořil opatrně, tak je to jejich životnost (praktická, ne teoretická). Rychlost čtení a zápisu je nezpochybnitelná výhoda - ale zase je to omezenou sekvenčním zápisem/čtením, kdy mají SSD problém s velkým objemem dat.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

S.RealD
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod S.RealD » 17 zář 2013 11:45

Řikám, že co s týká životnosti při klasickém užívání. Domácí data, občas nějaká ta hra tak vydrží déle nebo ne? Protože když si ho navíc nastavíš přes SSDtweak například, tak na tom musí být o hodně lépe. Proste zamezi zbytečné zapisování dat jako je hybernace, indexování apod.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Náhodné restarty notebooku
    od Villentretenmerth » 07 led 2025 15:43 » v Problémy s hardwarem
    3
    2247
    od Villentretenmerth Zobrazit poslední příspěvek
    10 led 2025 19:53
  • Výběr OLED notebooku do 16 000
    od sxtrail » 09 dub 2025 23:22 » v Problémy s hardwarem
    3
    2635
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 17:40
  • Výběr OLED notebooku do 16 000
    od sxtrail » 09 dub 2025 23:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3589
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 17:40
  • Problém se zálohováním notebooku Příloha(y)
    od rakato11 » 20 říj 2024 10:32 » v Vše ostatní (sw)
    9
    3561
    od rakato11 Zobrazit poslední příspěvek
    20 říj 2024 18:45
  • Pomoc s výběrem notebooku na hry
    od Ghoust23 » 23 zář 2024 08:25 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    3077
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    24 zář 2024 07:32

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”