Problém s domácí sítí Vyřešeno

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

celeron
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Problém s domácí sítí

Příspěvekod celeron » 15 zář 2013 13:37

Ahoj!
Mám v síti 6 PC a router VR3026 od O2 a 4 vývodový switch. DHCP vypnuto, IP adresy natvrdo. Ze všech PC se dostanu na internet, tak bude asi HW a adresace v pořádku. Ale problém je, že i když jsou všechny PC nastavený stejně, (skupina DOMA, podniková síť bez domény) tak se navzájem "vidí" jen 3 a 3 PC. Zkoušel jsem změnit název skupiny, podnikovou na domácí síť i kombinace, mockrát znova nastavit identifikaci v síti ve vlastnostech PC i Nastavit síť pro kancl nebo domácnost, kupa restartů a stále stejný stav.
Navzájem se vidí jedna trojce: 1.PC s W7, 2.PC s W7, 3.PC s XP profi. Druhá trojce je 3 x PC s XP profi. Ty trojce mezi sebou ani ťuk. Všude na XP je pouze jednoduchý sdíleni, plnej přístup, snad to není nějaký zabezpečení. Zkusil jsem vyloučit rozvody, router a switch a zkusil přímý propojení kříženým kabelem. A zase, v rámci trojce se PC vidí ale ty z obou trojcí ne. Netuším, kde je problém. Na netu jsem nic k problému nenašel. Jeden IT mi poradil, že v Systém32 je texťák Host, kde je popsaný nastavení natvrdo ale v žádným PC jsem ho nenašel.
Nemáte prosím někdo nápad, co s tím? Na Nuke Bastlírně jsem nepochodil.
Díky
Jirka

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Problém s domácí sítí

Příspěvekod Uziv00 » 15 zář 2013 15:35

Jak máš nastaveny IP adresy a masky?

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 15 zář 2013 16:42

Jo zapoměl jsem, v síti je ještě web server regulátoru topení a rekuperace. Ale ty na to nemají vliv a při řešení problému byly kabelem odpojený.
Takže jak jsem psal, DHCP vypnutý, adresy jsou:
10.0.0.32 - topení
10.0.0.33 - rekuperace
10.0.0.34 - XP co chodí s W7/36 a W7/37
10.0.0.35 - XP co chodí s XP/38 a XP/39
10.0.0.36 - W7 co chodí s XP/34 a W7/37
10.0.0.37 - W7 co chodí s XP/34 a W7/36

10.0.0.38 - XP co chodí s XP/35
10.0.0.39 - Notebbook s XP co chodí s XP/35 a XP/38
(10.0.0.40) - alternativně Notebook XP/39 přes Wifi

10.0.0.138 - VDSL Router
podmaska všude 255.255.255.0
Brána 10.0.0.138
DNS 10.0.0.138
DNS alternativ 8.8.8.8
Kolize adres není, to by to řvalo.
Jirka

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 15 zář 2013 20:17

pingy vzájemně chodí?

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 16 zář 2013 12:38

Pingy choděj vše mezi vším, ipconfig taky vše v pořadku. To jsem zkoušel úplně jako první věc. Kdyby bylo něco špatně v adresaci, nešel by internet na všech PC. Pokud jsem se spletl v adrese a byly dvě stejný, hned to řvalo.
Myslím, že to nebude nějakej "začátečnickej" problém. Něco jsem teď objevil, že se tohle dá vyřešit natvrdo zadáním IP adres, jmen PC a skupiny do souboru Hosts, co je v adresáři System32/driver/etc. To samý se musí dát do všech mašin na síti. Zadání má být ve tvaru:
10.0.0.34 HARRY
10.0.0.35 LEO
atd.
Ovšem jak se mají zadat skupiny v popisu není, pouze jak na domény. Něco bys k tomu věděl?
Díky
Jirka

Edit: teď jdem se dozvědel jakousi teorii, že to je "pozoruhodnou vlastností domácích sítí Mrkvosoft". Prý se při prvním spuštění sítě "vylosuje" ze všech připojenejch PC ten "nejchytřejší" s nejnovějším a nejrychlejším systémem a v něm se vytvoří jakési tabulky. Pokud se dodatečně přidávají do sítě další PC, musí být bezpodmínečně zapnutý ten, ve kterým jsou ty tabulky, jinak proběhne další "losovačka" kde se určí nový tabulky v jiným PC. A právě pak vzniknou v síti 2 skupiny se stejným názvem, který o sobě nevědí. Asi na tom něco je, nejdříve jsem skutečně spojil ty dva W7 s jedním XP a teprve později přidával další. No jenže jak z těch dvou W7 (úplně stejnejch) poznám, kde ty tabulky jsou? A nejsem si vůbec jistej, zda při tom následným přidávání byly obě W7 zapnutý.
Jenže teď co s tím? Dá se nějak zresetovat v každým PC síťový pripojení a vytvořit celou síť znova?

G0dzila
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod G0dzila » 16 zář 2013 12:57

Pokud zadáš adresu přímo dostaneš se do PC ?

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 16 zář 2013 13:48

Nedostanu a ani se nedostanu do těch, co se navzájem vidí. A to by snad mělo jít? Dosud jsem si myslel, že napřímo se dostanu jen tam, kde běží webserver. Scan ale všechny ostatní počítače vidí a to odkudkoliv.
Jirka

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 16 zář 2013 21:28

Udělej to natvrdo. Stejně máš pevné IP.
Ve všech XP mašinách rozklkni tento počítač, dále Nástroje/Možnosti složky. Zde v záložce zobrazení zruš zatržítko u Použít zjednodušené sdílení.
Pak je ale nutné mít stejné uživatele na všech počítačích (případně řešit mapování skriptem).

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 17 zář 2013 17:34

celeron píše:že se tohle dá vyřešit natvrdo zadáním IP adres, jmen PC a skupiny do souboru Hosts

Edit:.."losovačka"..
Jenže teď co s tím? Dá se nějak zresetovat v každým PC síťový pripojení a vytvořit celou síť znova?

Ano, rucni editace hosts je taky reseni.
"losovacka" souvisi se sluzbami Prohledavani pocitacu a Podpora rozhrani NetBIOS nad protokolem TCP/IP. Cvicne je zkus vypnout.
Ja bych jeste zkusil zapnout DHCP s rezervacemi - jak ma chudak DNS vedet, ktery pocitac je HARRY.

celeron píše:Dosud jsem si myslel, že napřímo se dostanu jen tam, kde běží webserver.

IP adresu zadas do Start - Spustit a ne do weboveho prohlizece!
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 17 zář 2013 19:38

to zeus:
Hosts. bez přípony jsem zkoušel změnit, zadal jsem na všechny PC za zápis 127.0.0.1 localhost tohle 10.0.0.35 HARRY a tak dál na další IP a jména pro všechny ostatní PC s vyjímkou adresy PC kde jsem to vyplnil. Po restartu všeho se bohužel nic nezměnilo. Otázka je, zda jsem to zadal správně a do správnýho souboru. Například v Win ME je pouze soubor Hosts.sam, ve kterým je 127.0.0.1 localhost...

Pokud jsem zakázal ve vlastnostech připojení v protokolu TCP/IP4, záložka WINS Rozhraní NetBios nad TCP/IP, tak síť umřela a PC viděly jen sami sebe.

S těma DHCP s rezervacema netuším, jak to udělat. DHCP v Comprendu mám vypnutý a adresy jsou natvrdo. Jde tam rezervovat IP adresu pro MAC v rámci povolenýho DHCP rozsahu pokud je zapnutej, ale možnost zadání jména tam nikde nevidím. Nebo myslíš něco jinýho?

IP do startu, jo tak to chodí, dostanu se tak všude. Škoda, že to tam godzila nenapsal hned. Nejak mě to nedošlo, co tím myslí.

Nakonec jsem skončil u sdílení přes Total Commander. Tam taky stačí zadat IP adresu, připojit požadovaný disk a pak už není problém poslat cokoliv kamkoliv skupina neskupina. Blbý je, že to nejde mimo Commander.

Kdyby Tě ještě něco napadlo, dej prosím vědět.
Zatím díky
Jirka

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 17 zář 2013 22:42

Ano, rezervace IP pro MAC.
\\IP.AD.RE.SA krome Startu muzes zadat i do pole Adresa v pruzkumnikovi (Explorer), pak ti to pojede jako v TC.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 17 zář 2013 23:40

Takže v Comtrendu vypíšu všechny MAC od síťovek počítačů a za ně IP adresy počítačů, ve kterých ty karty jsou. Ale co to jméno? To si ho z toho DNS už najde sám?
V Průzkumníkovi to taky chodí a navíc se uloží do složky sítě stejně jako kdyby to udělala skupina. To je proti Commanderu ještě trochu lepší. Blbý akorát je, že podle adres se hůř pamatuje PC než podle názvů.
Díky
Jirka

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC s W11 Pro nevidím na síti.
    od pinzerce » 16 lis 2024 12:28 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    2470
    od pinzerce Zobrazit poslední příspěvek
    16 lis 2024 13:56
  • Domaci server
    od petrvorisek » 13 pro 2024 19:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3507
    od petrvorisek Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2025 16:26
  • HP Pavilion G6 - nemožnost připojení k síti Příloha(y)
    od DenyKr » 13 zář 2024 21:47 » v Problémy s hardwarem
    19
    5077
    od DenyKr Zobrazit poslední příspěvek
    15 zář 2024 14:14
  • 15" notebook na domácí použití
    od michal84 » 03 zář 2024 17:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3804
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    28 zář 2024 10:05
  • Rekonstrukce bytu - nová domácí síť