HDD se nenačítá, ale točí se

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

RockHard
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

HDD se nenačítá, ale točí se

Příspěvekod RockHard » 07 říj 2013 22:37

Zdravím,

Mám HDD Maxtor DiamondsMax 1000Gb připojený přes SATA , a prostě najednou z ničeho nic přijdu k PC a ten ho nezobrazuje, ani v biosu, tak sem zkusil vyměnit SATA kabel, i jinou napájecí větev, ale nic. Po zapnutí PC se hdd normálně roztočí, a nevydává žádné zvláštní zvuky.. Nevíte někdo co s tím třeba nebo jak si s tím poradit? měl sem tam cca 850 Gb dat, a byla docela důležitá, takže by to fakt bodlo :( díky za pomoc
MB: ASRock Z370 Taichi , GK : MSI Nvidia GTX1080Ti RAM:TridentZ G Skill 2x8GB 3600 MHz
CPU:Intel Core i7 8700K 4,7GHz + Corsair Hydro Series H115i PS:SEASONIC Focus GX 850W Gold
Case: Fractal Design Define S2 Blackout HDD:WD RED 3 Tb, Seagate 1 Tb + WD Blue 1TB M.2, Corsair MP510 M.2 480Gb,SAMSUNG EVO 500G

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: HDD se nenačítá, ale točí se

Příspěvekod petr22 » 07 říj 2013 22:40

Je to tenhle disk?

http://forums.seagate.com/t5/Desktop-HD ... 326#M18467

Pokud ano, oprava je trivialni (uz jsem dva disky takhle zachranil)
http://www.overclock.net/t/457286/seaga ... -with-pics

RockHard
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod RockHard » 07 říj 2013 22:43

Ano je !!! děkuji tisíckrát okamžitě to jdu zkusit

--- Doplnění předchozího příspěvku (07 Říj 2013 22:51) ---

Tak asi hned ne :D , asi na to ani nemám patřičný komponenty abych to spravil,, není někde nějaký návod pro laiky, jako jsem já ? :)

--- Doplnění předchozího příspěvku (07 Říj 2013 23:07) ---

Nebo snad bych tu opravu nějak zvládl, ale jak vyrobím ten kabel ? :) ty výrazy jako TX a RX mi vážne nic neříkají :/
MB: ASRock Z370 Taichi , GK : MSI Nvidia GTX1080Ti RAM:TridentZ G Skill 2x8GB 3600 MHz
CPU:Intel Core i7 8700K 4,7GHz + Corsair Hydro Series H115i PS:SEASONIC Focus GX 850W Gold
Case: Fractal Design Define S2 Blackout HDD:WD RED 3 Tb, Seagate 1 Tb + WD Blue 1TB M.2, Corsair MP510 M.2 480Gb,SAMSUNG EVO 500G

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 07 říj 2013 23:46

Je to komunikacni kabel ke starsim telefonum, napr. Nokia nebo Siemens. Staci uriznout ten konektor co se dava do telefonu a 3 ze 4 vodicu zapojit na piny na disku. Prvnich asi 8 bodu se musi provest s prelepenym kontaktem od elektroniky, tzn se odsroubuje deska s elektronikou a strci se mezi disk a elektroniku kus papiru, tak aby zustaly spojene pouze kontakty k motoru. Zbytek se provadi pres Hyperterminal (Windows XP) nebo do Windows 7 je nutne nejakou komunikacni aplikaci doinstalovat. Pak uz se jenom pisou prikazy a sleduje se co to pise (viz postup). Na konci se disk vypne, zapne a mel by normalne fungovat se vsemi daty.

Na tom kabelu jsou 4 vodice - napajeni, zem, komunikace tam, komunikace zpatky (to je RX a TX), napajeni se nezapojuje. Ten kabel by se vyrabel tezko, je v nem elektronika - lepsi je ho koupit, stoji par korun:
http://www.brand-uh.cz/datovy-kabel-usb ... lejsi-P13/

Ja jsem to zapojil do konektoru od stare zvukove karty (jde strcit primo do disku), ale staci to libovolne pospojovat, jen se to nesmi dotykat mezi sebou

Na konci by se mel jeste aktualizovat firmware v disku, aby se problem neopakoval (doporucuji zalohovat data).

RockHard
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod RockHard » 17 lis 2013 12:36

Mohu poprosit o fotku konektoru té "staré zvukové karty" ? Dnes jsem se na pevno rozhodl, že to udělám. A ještě dodatečně sem se chtěl zeptat, když ten disk budu spravovat, tak ho budu mít normálně přes SATU zapojenej a pak ho dodatečně ještě zapojím jakoby přes USB ?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 17 lis 2013 12:47

Je to konektor, kterym se kdysi propojovala zvukova karta a CD-ROM mechanika. Obecne ale staci jakykoliv plochy konektor, ktery tam jde nasadit.

Jak ma byt ten disk zapojen je napsano v navodu - pouze napajeni + ten seriovy kabel, nic dalsiho. Polovina postupu ale probiha s odpojenou elektronikou, takze je potreba odsroubovat elektroniku a strcit tam treba kus papiru, zapojeny musi zustat pouze kontakty k motoru.

Zpět na “Problémy s hardwarem”