třífázový a jednofázový proud
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
třífázový a jednofázový proud
Ahoj, mám jen malej dotaz (asi spíš pro nějakého elektrikáře). Dneska u nás v domě byl elektrikář a že prý platíme třífázový proud ale máme jenom jednofázový. Naprosto jsem na něj zůstal koukat jako vyoraná myš. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit co to znamená? Moc děkuju.
-
- Level 1
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
-
- Pohlaví:
Re: třífázový a jednofázový proud
nuggett píše:Ahoj, mám jen malej dotaz (asi spíš pro nějakého elektrikáře). Dneska u nás v domě byl elektrikář a že prý platíme třífázový proud ale máme jenom jednofázový. Naprosto jsem na něj zůstal koukat jako vyoraná myš. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit co to znamená? Moc děkuju.
Jak ten elektrikář poznal že platíte třífázový proud? Možná máte jen třífázový elektroměr, což je sice blbě, ale i to je možné a pak by ho chtělo urychleně vyměnit. O tom co platíte máte smlouvu. Pokud nemáte někde třífázovou zásuvku /má 4 díry - na cirkulárku, míchačku apod./, pak se třífázový v domácnosti používá snad jen na akumulačřní kamna. Nejjednodušeji to poznáš na pojistkách - pokud tam jsou 3 anebo jistič má tři páčky, pak nejspíš máte třífázový.
//
Podle nové normy (asi pět let a možná i víc) již musí mít nově instalované děr 5 a venkovní musí být vybavena proudovým chráničemmá 4 díry
//Karlos
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Jirko, máš sice pravdu, ale přestože doma nemám míchačku na beton, ani žádný jiný třífázový spotřebič s motorem, ba ani "motorovou zásuvku", mám domácnost krmenou ze tří fází. Jediným spotřebičem, který je připojen třífázově je pak elektrická trouba s keramickou deskou.
Nuggette, spíš než na slova nějakého elektrikáře se spolehni na své oči. Otevři skříň s hodinami a koukni se kolik drátů jde do hodin. Konkrétně tě zajímají černé a hnědé dráty. Pokud napočítáš 4 černé a 2 hnědé, nebo 6 černých, pak máš třífázovou soustavu a bůh ví co měl ten pán na mysli. Dalším vodítkem by mohl být hlavní jistič. Pokud je složený ze tří jednotek, pak máš tři fáze. Pokud budou v hodinách jen dva černé dráty a hlavní jištění jen jednou jednotkou, pak bych se ujistil dotazem u příslušných energetiků, jak to je...
Ještě by mohlo být jedno vysvětlení, že vše je ve třech fázích, tedy hodiny, jištění i platby, ale za hodinami máte celý rozvod provedený jen jednou fází. Nedovedu si však představit, který matlal by to takto zapojil a který revizák by se pod to podepsal.
Nuggette, spíš než na slova nějakého elektrikáře se spolehni na své oči. Otevři skříň s hodinami a koukni se kolik drátů jde do hodin. Konkrétně tě zajímají černé a hnědé dráty. Pokud napočítáš 4 černé a 2 hnědé, nebo 6 černých, pak máš třífázovou soustavu a bůh ví co měl ten pán na mysli. Dalším vodítkem by mohl být hlavní jistič. Pokud je složený ze tří jednotek, pak máš tři fáze. Pokud budou v hodinách jen dva černé dráty a hlavní jištění jen jednou jednotkou, pak bych se ujistil dotazem u příslušných energetiků, jak to je...

Ještě by mohlo být jedno vysvětlení, že vše je ve třech fázích, tedy hodiny, jištění i platby, ale za hodinami máte celý rozvod provedený jen jednou fází. Nedovedu si však představit, který matlal by to takto zapojil a který revizák by se pod to podepsal.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
-
- Pohlaví:
Na ten sporák jsem zapoměl, tam jsou 3 fáze podmínka (jde to i na jednu
), ale z toho co píše se nedá usoudit co je to za dům. Pokud nějaký rodinný, pak by tam ty 3 fáze nejspíš byly a bylo by to rozdělený, ale na rodinném domě (pokud se nestavěl ještě za Masaryka) by taky nejspíš byla třífázová zásuvka.

-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Moc děkuji za příspěvky a prozatím to na 95% vypadá na Karlosovo:
Jelikož byl dům(jedná se o klasický 2patrový cihlák) stavěn +- za doby II. sv. války a poslední revize byla před 10 lety, tak se možná není čemu divit. No každopádně bude vyslána "spojka" na elektrárnu jak to tedy je

Jelikož byl dům(jedná se o klasický 2patrový cihlák) stavěn +- za doby II. sv. války a poslední revize byla před 10 lety, tak se možná není čemu divit. No každopádně bude vyslána "spojka" na elektrárnu jak to tedy je

jak karlos psal že nemá doma míchačku ale přesto má 380 sem si dnes zpoměl když sem zapojoval zářivky na toto téma že i zářivka může být na 3 fáze a 380V takže nejen míchačkat (-:
Jsem tu abych vám poradil s výběrem jakéhokoliv HW a klidně vám udělám sestavu na míru za peníz jakej si řeknete a samozřejmě pomůžu i z něčím jiným když budu vědět.
-
- Pohlaví:
Podle nové normy (asi pět let a možná i víc) již musí mít nově instalované děr 5 a venkovní musí být vybavena proudovým chráničem
//Karlos
Máš pravdu, vůbec jsem si to neuvědomil.
Jak píše zao, i zářivka může být na 3fáze, pokud má 3 trubice, ale nějak mi uniká smysl toho zapojení. Něco jiného je v nějakých halách, kde jsou zářivek desítky - tam by to jedna fáze neutáhla.
//upravena citace, aby citací byla
//V případě naší firmy se jedná o 310 trubic ve dvou halách a 120 rtuťových výbojek ve třech halách (celková plocha 5.000m2)
//Karlos
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”