Zdravím všechny,
hodně jsem googloval, ale odpověď, která by řešila můj problém jsem nenašel, proto se obracím na Vás.
Píšu jednoduché makro, které má za úkol zkopírovat buňky z jednoho listu a vložit do druhého. Ve druhém listu je seznam a já chci, aby se data z prvního sešitu ukládala do druhého listu postupně (aby tvořili seznam, tj. vložení do první prázdné buňky).
Tady je můj kód
Sub faktura_vydana()
Sheets("FAKTURA").Activate 'vybere listu faktura
Range("J15").Select
Selection.Copy 'vybere buňku a zkopíruje
Sheets("VYDANÉ FAKTURY").Activate 'vybere list vydané faktury
xx xxxxx 'zde by měl být příkaz na vložení dat do prvního volného řádku ve sloupci
End Sub
Za jakoukoli radu/odkaz předem velice děkuji!
Makro VBA -kopírování do první prázdné buňky Vyřešeno
-
- Pohlaví:
Re: Makro VBA -kopírování do první prázdné buňky
Smyčka Do Until s testováním, zda je buňka prázdná a s inkrementací čísla řádku.
Když už jsi to celé naklepal záznamíkem, proč jsi nedodal pár klapek(ctrl šipka)? Activate, select je zbytečný, jen zpomaluje makro
Kopíruje od A1
Kopíruje od A1
Kód: Vybrat vše
Sub faktura_vydana()
Dim rCil As Range
' vybere listu faktura, vybere buňku a zkopíruje
Set rCil = Sheets("VYDANÉ FAKTURY").Range("a1") ' první buňku neznám
If Not IsEmpty(rCil) Then ' testování aby to neodskočilo na poslední řádek listu
If Not IsEmpty(rCil.Offset(1, 0)) Then
Set rCil = rCil.End(xlDown).Offset(1, 0)
End If
End If
Sheets("FAKTURA").Range("J15").Copy Destination:=rCil
Set rCil = Nothing
End Sub
Kód jsem nedělal přes nahrávání, vba se učím ne moc dlouho a proto to vypadá, jak to vypadá. Ale díky za připomínku, nebudu už používat activate.
Makro co jsi napsal funguje, ale ne přesně jak jsem si představoval. Když si k němu přidám "čudlík" tak chci, aby to po zmáčknutí to hodnotu zkopírovalo do druhého listu (což tvůj kód udělá), ale když pak zadám ho buňky v listu1(FAKTURA) novou hodnotu a zmáčknu "čudlík", tak se hodnota v listu2(VYDANÉ FAKTURY) přepíše, ale já potřebuju, aby se zapsala pod to, aby tvořila seznam.
Makro co jsi napsal funguje, ale ne přesně jak jsem si představoval. Když si k němu přidám "čudlík" tak chci, aby to po zmáčknutí to hodnotu zkopírovalo do druhého listu (což tvůj kód udělá), ale když pak zadám ho buňky v listu1(FAKTURA) novou hodnotu a zmáčknu "čudlík", tak se hodnota v listu2(VYDANÉ FAKTURY) přepíše, ale já potřebuju, aby se zapsala pod to, aby tvořila seznam.
-
- Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
Zkus nahradit řádek
tímto
Set rCil = Sheets("VYDANÉ FAKTURY").Range("a1")
tímto
Set rCil = Sheets("VYDANÉ FAKTURY").Range("a" & Sheets("VYDANÉ FAKTURY").Cells(Rows.Count, 1).End(xlUp).Row + 1)
Opraveno. Hledá první prázdnou buňku za zadanou, není ošetřen případ, kdy je celý sloupce vyplněn.
Na konec připisuje tohle
Sub faktura_vydana()
Dim rCil As Range
Set rCil = Sheets("VYDANÉ FAKTURY").Range("a1") ' první buňku neznám
If Not IsEmpty(rCil) Then ' testování aby to neodskočilo na poslední řádek listu
Set rCil = rCil.End(xlDown)
End If
Set rCil = rCil.Offset(1, 0)
End If
Set rCil = Nothing
End Sub
Na konec připisuje tohle
Sub faktura_vydana1()
Dim rCil As Range
Set rCil = Sheets("VYDANÉ FAKTURY").Cells(Rows.Count, 1).End(xlUp).Offset(1, 0) ' první buňku neznám
Set rCil = Nothing
End Sub
No to je paráda, funguje.
Mohl by jsi mi říct něco k tomu kódu, proč to tak je? Chtěl bych to pochopit, ne jen kopírovat.
A jak by to vypadalo, kdybych chtěl z listu "FAKTURY" kopírovat více položek do "VYDANÉ FAKTURY" kde by byl seznam. (konkrétně 5 položek které by tvořily seznam o 5 sloupcích). Cíl je, aby se v tom listu "VYDANÉ FAKTURY" tvořil jednoduchý seznam vydaných faktur, aby bylo vidět co bylo kdy vidět a za jakých podmínek (částka, komu, splatnost apod.).
Jinak jsem ti neskonale vděčný za pomoc, moc mi to pomáhá:)
/reakce na první příspěvek, ne na opravu/
//////////////////
Zkoušel jsem u tvůj druhý příspěvek, tu kombinaci obou kódu (ikdyž se v tom lehce ztrácím), samozřejmě funguje. Dokonale. Tohle bych chtěl taky umět
Mohl by jsi mi říct něco k tomu kódu, proč to tak je? Chtěl bych to pochopit, ne jen kopírovat.
A jak by to vypadalo, kdybych chtěl z listu "FAKTURY" kopírovat více položek do "VYDANÉ FAKTURY" kde by byl seznam. (konkrétně 5 položek které by tvořily seznam o 5 sloupcích). Cíl je, aby se v tom listu "VYDANÉ FAKTURY" tvořil jednoduchý seznam vydaných faktur, aby bylo vidět co bylo kdy vidět a za jakých podmínek (částka, komu, splatnost apod.).
Jinak jsem ti neskonale vděčný za pomoc, moc mi to pomáhá:)
/reakce na první příspěvek, ne na opravu/
//////////////////
Zkoušel jsem u tvůj druhý příspěvek, tu kombinaci obou kódu (ikdyž se v tom lehce ztrácím), samozřejmě funguje. Dokonale. Tohle bych chtěl taky umět

Sub faktura_vydana()
Dim rCil As Range
' na listu "VYDANÉ FAKTURY" vybereme výchozí buňku ".Range("a1")" a1
' Tuto buňku si zapamatujeme v proměnné rCil "Set rCil = ..."
Set rCil = Sheets("VYDANÉ FAKTURY").Range("a1")
' Pokud je tato buňka prázdná, máme cíl nalezen, jinak hledáme dále
If Not IsEmpty(rCil) Then
' hledáme dále
' Pokud není naše buňka poslední v bloku, ctrl-šipka dolů skočí na poslední
' neprázdnou buňku v bloku
Set rCil = rCil.End(xlDown)
' Skočíme tam tedy a tuto buňku si zapamatujeme
End If
' V proměnné rCil máme poslední neprázdnou buňku bloku. Neřešíme, jestli to blok poslední
' může to býti "díra" mezi bloky
' Posuneme se tedy o 1 řádek dolů
Set rCil = rCil.Offset(1, 0)
' Pozor! Pokud jsou poslední buňky bloku skryté, příkaz "rCil.End(xlDown)" se přesune
' na poslední *viditelnou* buňku. Příkaz "rCil.Offset(1, 0)" potom vybere následující skrytou
' buňku, která nemusí být prázdná. Při opakovaném volání procedury se bude tato první skrytá buňka
' stále přepisovat
End If
' Na oblast "J15:N15" listu "FAKTURA" použijeme metodu Copy. Jejím argumentem je pravá horní buňka
' oblasti, kam se má oblast "J15:N15" zkopírovat. V našem případě je tato buňka uložena v proměnné rCil
Sheets("FAKTURA").Range("J15:N15").Copy Destination:=rCil
' Uklidíme.
Set rCil = Nothing
End Sub
Sub faktura_vydana1()
Dim rCil As Range
' na listu "VYDANÉ FAKTURY" vybereme buňku ".Cells" v posledním řádku "Rows.Count" a v 1. sloupci "1"
' Provedeme obdobu ctrl-šipka nahoru ".End(xlUp)" tím se dostaneme na nejspodnější vyplněnou buňku ve sloupci
' a pak se posuneme o řádek níže ".Offset(1, 0)"
' Buňku si zapamatujeme v proměnné rCil "Set rCil = ..."
'
' Chybně to funguje, pokud je 1. sloupec prázdný - začne se vyplňovat od 2. řádku
' nebo když je posledních několik řádků vyplněných
' nebo když jsou některá řádky skryté (viz. předchozí procedura)
Set rCil = Sheets("VYDANÉ FAKTURY").Cells(Rows.Count, 1).End(xlUp).Offset(1, 0)
' Na oblast "J15:N15" listu "FAKTURA" použijeme metodu Copy. Jejím argumentem je pravá horní buňka
' oblasti, kam se má oblast "J15:N15" zkopírovat. V našem případě je tato buňka uložena v proměnné rCil
Sheets("FAKTURA").Range("J15:N15").Copy Destination:=rCil
' Uklidíme.
Set rCil = Nothing
End Sub
Re: Makro VBA -kopírování do první prázdné buňky Vyřešeno
Perfektní vysvětlení, budu proměnné používat častěji. Ještě jednou díky za pomoc, jsem dlužníkem:)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 2998
-
od Kminek
Zobrazit poslední příspěvek
21 led 2025 16:49