Za max. 7 tis mi prostě, a teď ať se na mě Androiďáci nezlobí, nejlépe vychází Lumia 820...za tuto cenu můžeš mít takové průměrné Android telefony typu Samsung, Sony, modely se mi z hlavy nevybavují, ale budou to průměrné dual-cory, tu a tam budeš mít štěstí na 1GB RAMku. Podporu u této cenové kategorie nečekej, takže OS 4.4 KitKat se nedočkáš. [OT: To takový iPhone 4(S), který už nějaký ten pátek pamatuje dostává neustále nové a nové updaty]. Možná budeš mít štěstí a natrefíš na levný quad-core od MediaTeku (zrovna ten Gigabyte), což není výhra, protože u těchto CPU jsou velké problémy s drivery. Čili často se stává, že jsou velmi špatně dostupné custom ROMky. Značkové a lepší dvoujádro s přehledem levného MediaTeka s čtyřjádrem porazí. O hrách nemluvě, protože čipset s MediaTekem nemá zrovna kvalitní grafické čipy.
Na druhou stranu - Lumii zapneš a nic neřešíš. Nezajímá tě HW, protože ten systém lítá jak z praku. Nejdůležitější appky, jako jízdní řády, kecálci, Facebook, apod. ve Store najdeš. Navíc - máš plnohodnotnou super navigace HERE zdarma. Hry? Díky 1GB RAM se ti zobrazí i náročnější hry jako Asphalt, Modern Combat, apod. Pokud stačí skákačky, tak tu máme třeba JetPack Joyride a celkově koukni dolů na screeny obrazovky z mé minulé L820, kde najdeš appky, které jsem používal. Telefon je kvalitně zpracovaný, má velmi kvalitní displej a fotoaparát. Navíc se nemusíš bát updatů, protože s L820 se počítá. Zrovna nedávný Amber přinesl spoustu fičur, které má třeba S4. Windows má oproti iOS perfektní push notifikace. Přišel ti mail? Blik - hned to vidiš (Android to umí podobně). U iOS musíš do mailu najet abys viděl, zda-li ti nějaký přišel. Živé dlaždice ti ukazují všechny aktuální upozornění z webu - facebook, mail, počasí, stav baterky, apod.
Cena L820 je někde kolem 6 tis, což je za takový mobil pecka..