Wi-Fi LAN Win XP a Win 8 sdílení

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

MaximR
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Wi-Fi LAN Win XP a Win 8 sdílení

Příspěvekod MaximR » 16 říj 2013 20:08

Ahoj,

vím, že tahle otázka tu byla několikrát v různých obměnách kladena, ale stejně se mi nepodařilo na základě odpovědí tady na fóru vyřešit, co potřebuji. Mám desktop s Win XP připojený kabelem k modemu, který je připojen k internetu bez telefonní linky. Přes manažera modemu jsem si nastavil Wi-Fi síť, ke které se bez problémů připojím notebookem s Win 8 i smartphonem. V nastavení LAN v manažeru vidím všechny zařízení. Nejde mi ale nijak nastavit sdílení mezi počítači. Chtěl bych mít složku, kam bych si ukládal z jednoho nebo druhého počítače soubory, které by byly viditelné opět z obou počítačů. Návody na netu mi moc nepomohly. Byl by někdo tak laskav a poradil mi krok po kroku, jak to nastavit?

Děkuji.

--- Doplnění předchozího příspěvku (16 Říj 2013 23:22) ---

Tak mám dílčí úspěch - podařilo se mi vzájemně zviditelnit počítače - na notebooku vidím v záložce sítí desktop a na desktopu notebook. Nedaří se mi ale připojit ani z jednoho k tomu druhému. Nejprve jsem zkoušel z desktopu. Tam na mě vyskočilo přihlašovací okno, které žádalo přihlašovací jméno a heslo. Tam jsem si nebyl moc jistý, co zadat. Zkoušel jsem neúspěšně všechny možné variace. Nakonec mi přestala fungovat pracovní skupina na desktopu - píše mi to, že nemám práva nebo něco podobného. Na notebooku při pokusu o přihlášení k desktopu vyskakuje hláška, že systém nemůže k počítači získat přístup. Myslím, že mám vše povoleno (sdílení, firewally, ...).

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Wi-Fi LAN Win XP a Win 8 sdílení

Příspěvekod Uziv00 » 17 říj 2013 00:16

Zrušit zjednodušené sdílení, na všech PC mít stejné účty.

hroch123
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod hroch123 » 17 říj 2013 00:34

Na obou PC musíš mít stejnou skupinu (třeba název WORKGROUP) a dále na PC s win 8 vypni sdílení chráněné heslem, a je to. Jinak co budeš sdílet z win8, tak u toho nastav práva na EVERYONE (domácí skupinu nepoužívej)
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.

MaximR
nováček
Stav:

Příspěvekod MaximR » 17 říj 2013 11:19

Ahoj,

díky za tipy. Myslím si ale, že bych měl mít nastaveno všechno správně. Napadlo mě, jestli není problém už v jádru - "nemám nastavenou síť pro ty dvě zařízení jako takovou". Desktop je připojen přes modem bez telefonní linky, přes manažera modemu je nastavena Wi-Fi, do které se připojí i další přístroje, ale samotná lanka pro ty přístroje nastavena není (?), tj. jako bych sdílel připojení k internetu, ale ne v rámci nějaké lokální sítě. Nebo plácám nesmysly? Na druhou stranu se počítače "viděly" (teď se mi z nějakého důvodu už z Win8 nezobrazuje desktop s Win XP). Pro názornost přikládám screenshoty - omlouvám se za jejich větší množství.
Přílohy
win8_sdileni_3.jpg
win8_sdileni_2.jpg
win8_sdileni_1.jpg
workgroup_win8.jpg
zjednodusene_sdileni.JPG
firewall_XP.JPG
sit.JPG
workgroup.JPG

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 17 říj 2013 11:35

Mozna bych jeste dal 'pouzivat ucty a hesla' misto domaci skupiny, jiank to vypada OK.
Ucet na PC s XP nesmi mit prazdne heslo. Nejlepsi je mit stejne jmeno a heslo na obou.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

MaximR
nováček
Stav:

Příspěvekod MaximR » 19 říj 2013 16:04

Tak se mi nakonec podařilo udělat sdílenou složku, která byla přístupná z obou počítačů. Zajímavé je, že sem mohl přistupovat pouze z desktopu s Win XP do notebooku s Win 8. Naopak to hlásilo, že se "nepodařilo najít cestu v síti". Každopádně se to pak zas nějak pokazilo, a opět to nejde. Zajímavé je, že když to začalo fungovat, tak se na notebooku v záložce sítě nezobrazoval desktop. Když se mi objeví v síti desktop, je to indikátor toho, že to nefunguje - zvláštní...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Google Meet sdílení obrazovky
    od Vítek Pokorný » 16 dub 2025 11:34 » v Vše ostatní (sw)
    0
    1706
    od Vítek Pokorný Zobrazit poslední příspěvek
    16 dub 2025 11:34
  • Google mapy-sdílení polohy
    od Anett » 26 črc 2024 09:53 » v Vše ostatní (inet)
    1
    3207
    od TechShowGamer Zobrazit poslední příspěvek
    27 črc 2024 06:31

Zpět na “Administrace sítě”