Zhodnoťte sestavu Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

picusek
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Zhodnoťte sestavu

Příspěvekod picusek » 05 lis 2013 20:57

Zdravím zde přítomné,

mám nabídku na výměnu následující sestavy za můj MacBook Pro 2010 13", chtěl bych vás poprosit o zhodnocení, jakou má podle vás cenu, jaký má podle vás výkon a perspektivu do budoucna. Co všechno se na takovém počítači dá zahrát a obecně dělat. Děkuji za komentáře, jsou vítané...

Sestava:
Procesor: AMD FX-8120 (8 jader, turbo až 4.0 GHz)
Chladič procesoru: Noctua NH-D14
Graficka karta: Gigabyte GV-N660OC-2Gb
Zakladni deska: Asus M5A97 R2.0
Operacni pamet: Corsair Vengeance Red 16gb 1600MHz

HDD: 2X Western digital 1TB (2tb hdd dohromady)
Zdroj: Corsair CX500
Case: Zalman Z11 Plus ( podsvicení )
SSD: kingston SSDNow V300 60Gb

Reklama
warcraftan
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Re: Zhodnoťte sestavu

Příspěvekod warcraftan » 06 lis 2013 05:36

Ten komp je 10x výkonější na hry, než ten Mac...jenom blázen by tohle udělal...Vždyt i kdyby jsi to vyměnil a nechtěl to, tak to prodáš za víc, než ten Mac sám o sobě :lol:
Jo,..zahraješ si na tom nejmodernější hry.
"You don't need to say sorry, it's poker" Antonio Esfandiari
"Poker actually isn't about winning or losing, poker is about making a right decision" Doyle Brunson

picusek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod picusek » 06 lis 2013 12:11

A jak se tady dřív pořád řešilo, který počítač je dost silný aby zvládl frapsovat při hraní.. Tento by to zvládl? Renderování grafiky, videí apod? Já se v těch AMD moc nevyznám, oni lákají na obrovský počet fyzických jader, ale na benchmarku to má jen o něco málo lepší skóre, než mobilní i7 2670QM. A desktopovým i7 se to nevyrovná ani zdaleka, max tak i5 quad.

Ale s tím Macem byste se divili, ještě pořád se dost dobře prodávají na a-ukru a ba-zosi za 14-15 tisíc.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 lis 2013 12:19

10x vykonnejsi? Co se podivat na konfiguraci toho Macu a jeho cenu?

Ja bych to rozhodne za to AMD nemenil, ten Mac ma vyssi uzitnou hodnotu (a rekl bych, ze je i o neco drazsi, takze ta vymena neni moc vyhodna). AMD ma sice 8 jader, ale vykon je mizerny a navic to topi jako kamna. Nekdo by se toho proste rad zbavil.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 06 lis 2013 13:13, celkem upraveno 1 x.

picusek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod picusek » 06 lis 2013 12:25

No, já jsem právě zastánce petrova názoru a čekal jsem, jestli mě někdo vyvede z omylu, nebo doporučí nechat Mac.

warcraftan to právě bral spíš z toho hráčského pohledu, ale já vůbec neříkám, že mám Maca na hraní - to je logické, že stolní počítač s letošní konfigurací a grafikou 660GTX 2GD5 bude mít větší herní potenciál.

----
Zas na druhou stranu, pokud jsou ty "kamna" chlazené tady tou krávou http://www.alza.cz/noctua-nh-d14-d148507.htm , tak věřím že idle teploty nepřesáhnou 30°C. Díval jsem se i na ruzná videa na youtube.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 lis 2013 13:19

Ciste logicky, pokud nekdo souhlasi s takovou vymenou, tak k tomu musi mit nejaky duvod. Moznosti jsou pouze dve - budto ma pocit ze meni neco co ma pro nej mensi hodnotu za neco co ma pro nej vetsi hodnotu a nebo se jedna o podvod (budto ten pocitac neexistuje nebo ma nejakou vadu).

Tedy kdyz ten Mac stoji cca 15.000 Kc, tak ten pocitac musi mit bud stejnou nebo nizsi cenu, jinak by ho majitel prodal za vic, koupil Maca a jeste mu zbylo.

V pripade takovehle vymeny bych osobne souhlasil pouze na osobni setkani, posilani postou muze dopadnout jakkoliv (napr tak ze posles notebook a nic nedostanes).

Kdyz budeme predpokladat ze ty pocitace maji srovnatelnou cenu a neni to podvod, tak dotycny ma zajem vymenit stolni pocitac za notebook. Takova vymena ma smysl, jen pokud ty chces opak. Ja osobne bych ale bral pocitas s Intel procesorem.

picusek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod picusek » 06 lis 2013 13:34

Tak samozřejmě, že jsem si tyto věci zjišťoval. A takovou výměnu bych v žádném případě neabsolvoval jinak než osobně.

Ano, výměna probíhá na základě toho, že on chce vyloženě notebook. A chce kvalitní notebook, což Macbook bezesporu je, i když za cenu nižšího výkonu. Původně teda nabízel buď na výměnu za notes, nebo jako prodej komplet za 16 tisíc.

Taky mi bylo divné, že si někdo postaví takový počítač a pak chce prodat, nebo vyměnit za teoreticky "levnější" stroj. Nemysli si, že jsem se ho na to neptal. Nakonec teda o tu výměnu tolik stojí, že je ochotný mi ten stolní dovézt na vlastní náklady z Ostravy až domů do Brna, kde si ten počítač zapojím a ozkouším.

Já jsem toto vlákno založil za účelem, abych slyšel váš názor na sestavu, jak moc je výkonná, co se na tom dá dělat, případně si zahrát. On totiž původně počítač prodával pod oblíbeným prodejním heslem "Nabušené dělo". A chci vědět, jaké hry, kolik fps, aby se z toho nakonec nevyklubala jen průměrná/nadprůměrná herní sestava, která se mi za chvíli rozsype pod rukama. (Každopádně na všechny komponenty je 14 měsíců záruka, na ramky by měla být doživotní). MacBooka mám na práci s dokumenty, přednášky ve škole, kvalitní reprodukce hudby a videa, Photoshop a Illustrator. Miluju na něm ten vytříbený vzhled, pevnou, kvalitní konstrukci, absolutní ticho až na plotnový disk, který bych v případě, pokud by výměna neproběhla, bych zaměnil za SSD, které by práci s Macem natolik zrychlila, že mi ani tak výkon dnešních i5/i7 nebude scházet.

Tak teď babo raď :D

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 lis 2013 13:42

Hlavni zmena na tom jsou Windows. Hudba, video, Illustrator a Photohop je zrovna to, co funguje ma Macu nejlepe.

V te sestave je hlavni brzda procesor. On sice ma 8 jader, jenze hry tolik jader vyuzit neumi a vykon na jedno jadro je dost slaby. I5/I7/Xeon je na hry lepsi. Coz by ale znamenalo vymenu zakladni desky. A tiche to take nebude.

60GB disk na Windows mi navic prijde maly, moc mista ne nem zbyvat nebude.

Dalsi vec co je zajimava je jestli je na tom legalni operacni system, protoze ty ho na Macu mas.

warcraftan
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod warcraftan » 06 lis 2013 13:46

petr22 píše:10x vykonnejsi? Co se podivat na konfiguraci toho Macu a jeho cenu?

Ja bych to rozhodne za to AMD nemenil, ten Mac ma vyssi uzitnou hodnotu (a rekl bych, ze je i o neco drazsi, takze ta vymena neni moc vyhodna). AMD ma sice 8 jader, ale vykon je mizerny a navic to topi jako kamna. Nekdo by se toho proste rad zbavil.

Právě, že jsem se díval, i když notebookům tolik nerozumím, tak vím, že po herní i výpočetní stránce bude výkonější ten PC...Pokud se dobře dívám, tak ten Mac má 256MB of DDR3 grafiku, což se ani nemůže srovnávat ani trochu s herní GTX660 že?
X2 jádrový cpu intel core 2 duo se taky ani nemůže přiblížit desktopovému AMD...

Obecně každý přenosný počítač není výkonější, než stolní počítač že? výhoda oproti pc je, že je přenosný...
Očividně jestli se chce zbavit Macu, tak chce asi stolní počítač...Po stránce výkonu, jasně vítěží ten počítač, neříkám, že je ten AMD procesor dobrý/špatný, pouze lepší, než procesor v Macu..
"Poker actually isn't about winning or losing, poker is about making a right decision" Doyle Brunson

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 lis 2013 13:53

Hodnota pocitace se prece nepocita podle herniho vykonu, je tam X dalsich parametru - napriklad cloveka co hry nehraje nejaka GTX660 absolutne nezajima. A i ten vykon nelze primo srovnavat, obecne aplikace na MAC OS jsou ponekud sviznejsi i na slabsim hardware.

Podle tehle logiky by pocitac ktery nema vykonnou herni grafiku byl zcela bezcenny, jenze ono je tomu ve spouste pripadu naopak. Vymena MACu za PC s Windows je hlavne politicka zalezitost, protoze nejvetsi zmeny nejsou v hardware.

Hodnota Mac hardware nespociva pouze v jeho papirovych parametrech. Napriklad je spolehlivejsi a neni treba ho tak casto upgradovat. S hernim PC je to neustaly kolotoc lepsi procesor - grafika - vice RAmky - vetsi disk a tak stale dokola, cerna dira na penize. A jako bonus na tom jde delat v Photoshopu, Illustratoru a koukat na videa a poslouchat hudbu.

warcraftan
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod warcraftan » 06 lis 2013 14:03

...pff
Ano, Photoshop na 16GB Ramek je hrůza, Illustrator se ani nepustí, ještě nikdy jsem si na pc nepustil video a hudbu? Žiju na svém pc bez hudby.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Zhodnoťte sestavu  Vyřešeno

Příspěvekod petr22 » 06 lis 2013 14:08

Pokud znas pouze Windows a aplikace pro ne tak je neporovnavej s MAC OS X. Nejde o to, ze ty aplikace na Windows nefunguji, ale o to jak funguji, coz se ale spatne vysvetluje, kazdy si to musi skusit sam, a bud se mu to bude libit, nebo nebude.

Rozdil mezi MAC OS X a Windows neni nejakych 16 GB RAM, GTX660 a 8jadrovy procesor. Vymenit Mac OS za Windows neni zas takova sranda jak to vypada, vetsina lidi se bude s Windows pouze rozcilovat, protoze bude resit to co na OS X fungovalo samo od sebe. Apple samozrejmne ma hardware odpovidjici tomu hernimu pocitaci, ale neni a nemuze to byt notebook.

Pokud nebude hrat nejnovejsi hry, tak skonci s hucici proud zerouci krabici pod stolem, ktera oplyva vykonem, ktery ale neni potreba. Coz ovsem neni problem hardwarove konfigurace, ale politicky problem vymakany kvalitni tichy notebook s vyladenym OS vs poskladana krabice, ktera ma uplne jine urceni nez ten notebook.

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”