Zapinani PC vypinačem světla?

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Pajus
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Zapinani PC vypinačem světla?

Příspěvekod Pajus » 18 lis 2013 09:33

Hoja, včera jsem byl u svych rodíču a zjistil jsem že když zapnou hlavní světlo v obyvaku tak se jim zaroven zapne i počitač. Čim to muže byt? PC je zapojena na prodlužku z jineho pokoje. Koncem tydne se jdu nato juknout a nevim na co se zaměřit. Pro mne to je zajimavej ukaz? :-) :-) :-) Stalo se to už někomu?
MSI MAG B550 TOMAHAWK , AMD RYZEN 5 5600x , Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Beast Black 1Gx8 , SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 6700 XT 12G, hdd Samsung 980 500GB + 1GB Samsung 970 EVO PLUS + WD Blue WD10EZEX 3.5" 1TB , Windows 11 pro , Zdroj Seasonic Focus 650 Gold semi-modular

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Zapinani PC vypinačem světla?

Příspěvekod wattmetr » 18 lis 2013 09:43

Málo informací. Jaké možnosti spouštění PC jsou nastaveny v BIOSu? Není náhodou k PC připojeno nějaké IR (infrared) zařízení? Jaká je v pokoji použitá žárovka? Nemám na mysli výkonově, ale typem - klasika, zářivka, LED, něco jiného?
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 18 lis 2013 09:49

jediné co mě napadá, že pokles napětí, který způsobí zapnutí světla, vyhodnotí zdroj jako výpadek a v BIOSu je nastaveno v případě výpadku spuštění.

Pajus
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Pajus » 18 lis 2013 09:50

Ted moc informaci nedam ale v pc neni nic zapojene, klavesnice i myš přes ps2.. V biosu nastaven klasicky start vypinačem na skřini. Světlo ma 4 klasicke stare žerovky a je v kombinaci s větrakem.

--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Lis 2013 09:56) ---

ITCrowd píše:jediné co mě napadá, že pokles napětí, který způsobí zapnutí světla, vyhodnotí zdroj jako výpadek a v BIOSu je nastaveno v případě výpadku spuštění.

Tak to ani nevim že jde nastavit :-)
MSI MAG B550 TOMAHAWK , AMD RYZEN 5 5600x , Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Beast Black 1Gx8 , SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 6700 XT 12G, hdd Samsung 980 500GB + 1GB Samsung 970 EVO PLUS + WD Blue WD10EZEX 3.5" 1TB , Windows 11 pro , Zdroj Seasonic Focus 650 Gold semi-modular

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 18 lis 2013 11:32

Počítač je skutečně vypnutý, nebo jen v režimu spánku? Jestliže je skutečně vypnutý klasicky, ale zdroj je připojen k síti, pak by to mohl způsobovat impuls, který vznikne zapnutím světla. To signalizuje ovšem problém se stavem el. instalace v domě, či bytě.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Pajus
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Pajus » 18 lis 2013 11:40

Ma tam win XP a pc jsem klasicky vypl přes start. Režim spanku to neni.

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 18 lis 2013 11:53

Pajus píše:PC je zapojena na prodlužku z jineho pokoje.

ITCrowd píše:jediné co mě napadá, že pokles napětí, který způsobí zapnutí světla, vyhodnotí zdroj jako výpadek a v BIOSu je nastaveno v případě výpadku spuštění.

Pic píše:To signalizuje ovšem problém se stavem el. instalace v domě, či bytě.

Tyhle 3 věty svědčí o nutnosti urychlené rekonstrukce elektrorozvodů v bytě Tvých rodičů. Taky by mohli vyhořet :shock:
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 18 lis 2013 12:30

Já bych si spíš tipnul na nějakou indukci z větráku i když nevím jak to vysvětlit, pokud je vypnutý. Ale cívky někdy dělají psí kusy.

Edit: Mám novou lednici Zanussi a ta když zapíná mi na 20 vteřin rozvlní monitor. /starý CRT AOC/ Takový impulz by mohl PC klidně spustit a spíš bych tedy hledal chybu ve zdroji resp. jeho filtraci v PC.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 18 lis 2013 13:32

BS - v tom případě zkontroluj, nebo nech zkontrolovat připojení vodičů v zásuvce, kam připojuješ lednici. Toto často způsobuje nedokonale dotažené šroubky držící vodiče v zásuvce, obzvláště jestliže jsou hliníkové.
Toto také platí v případě s počítačem, s tím rozdílem, že nedokonalý spoj může být kdekoliv v rozvodu el. sítě v bytě. Právě jiskření produkuje impulzy šířící se po el. rozvodu, ale i způsobují ohřev v místě vzniku.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

guest

Příspěvekod guest » 18 lis 2013 13:40

Jsem elektrikář, instalace je relativně nová /cca 10 let/ a dělá to jen jeden CRT monitor. Druhý, také CRT to nedělá. Ten AOC je starý také asi 10 let.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 18 lis 2013 14:13

Jsi-li elektrikář, tak jistě víš, že po deseti letech to je klidně reálné.

guest

Příspěvekod guest » 18 lis 2013 14:34

Máš pravdu :smile: , ale ....

cca před 8 lety jsem dělal celou elektriku /od sloupu až po hromosvod/ u kámoše v jedné památkově chráněné dřevěnce a jednou za dva roky tam jezdím dotahovat šroubky, ale to jenom z důvodu, že je to fakt dřevěnka.

Doma to mám OK a jak jsem psal, dělá to jenom jeden monitor kterému je asi 10 let.

Zpět na “Vše ostatní (hw)”