Jak zlepšit příjem FM rádia?

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

simio.simsoft
Level 2
Level 2
Bydliště: Blovice, Plzeňský kraj, CZ, EU, Europa, Earth, Solar System, Milky Way, Space
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak zlepšit příjem FM rádia?

Příspěvekod simio.simsoft » 17 pro 2013 16:52

Dobrej,
Prohledal jsem dost internetových fór, ale nikde jsem nenašel řešení, které by mi vyhovovalo.

Můj mikrosystém má vzadu anténní vstup a v něm strčenou pouze takovou tu nejobyčejnější VKV anténu dodávanou výrobcem. Sice na ni chytím docela hodně stanic, ale "čistě" mi hraje akorát Radiožurnál. Všechny ostatní (i moje oblíbené Rock Rádio) šumí a i když je tomu docela rozumět, není to ono. Zkoušel jsem s tím všelijak pohybovat, ale pořád je to stejné.

Anténu na střechu dávat nechci, protože bych musel nějak dostat anténní kabel z obýváku v přízemí až na střechu. Uvažoval jsem o koupi pokojové antény, ale bojím se, že to bude to samé a 400,- bude v háji. Možná je to blbý nápad, ale ještě mě napadlo sestrojit si vlastní (na YT je spoustu tutoriálů jak sestrojit Wi-Fi anténu, tak proč by něco takového nemohlo jít i na obyčejné FM?).

Jestli vám to pomůže bydlím v Blovicích: http://www.mapy.cz/#!x=13.565214&y=49.582918&z=12&d=muni_1357_1&t=s

Jo a tohle je moje Hi-Fi: http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbi ... =CS&scy=CZ

Předem díky za pomoc.

Reklama
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Re: Jak zlepšit příjem FM rádia?

Příspěvekod X » 17 pro 2013 17:01

Jde si domluvit zapůjčení a případně ji vrátit. Ale nejspíš tě stejně čeká ta střecha ...

simio.simsoft
Level 2
Level 2
Bydliště: Blovice, Plzeňský kraj, CZ, EU, Europa, Earth, Solar System, Milky Way, Space
Stav:

Příspěvekod simio.simsoft » 17 pro 2013 17:03

hmm... Asi si ji teda zkusím někde půjčit. Ale stejně: nenapadá někoho ještě něco?

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 17 pro 2013 17:05

X píše:Jde si domluvit zapůjčení a případně ji vrátit. Ale nejspíš tě stejně čeká ta střecha ...

A na ní cca dvoumetrový dipól.....
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 17 pro 2013 18:05

Záleží na čem ta FM vysílá /pdf nestahuji/ ale pokud je to někdo do 100kHz, pak se bez výšeuvedeného dipólu neobejdeš.
Pokud máš půdu, dalo by se to vyřešit půvlným dipólem z klasické dvoulinky.

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 17 pro 2013 18:09

Upřesním - někde kolem 100 MHz
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 17 pro 2013 18:16

Ano, pokud se bavíme o VKV. Stáhl jsem tedy pdf, ale tam frekvence není.

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 17 pro 2013 18:19

FM jako Frequency Modulation - anglický termín pro naše VKV, rozsah: tzv. západní norma (CCIR) 87,5 - 108 MHz, bývalá východní norma (OIRT) 66 - 74 MHz

guest

Příspěvekod guest » 17 pro 2013 18:25

Máš pravdu, ale FM rozhodně není sysnonymum VKV

http://cs.wikipedia.org/wiki/Frekven%C4 ... D_modulace

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 17 pro 2013 20:54

Pleteš si pojmy FM je způsob modulace signálu a VKV jsou elektromagnetické vlny od 30 MHZ výše, Nyní k věci. FM stanice nevysílají ze stejného směru, takže anténa by měla být nasměrována směrem na vysílač. Musíš si vybrat tedy podle toho jaké stanice jsou u vás dostupné a na ty vybrané nasměrovat anténu a samozřejmě tu venkovní a dle možností ji umístit co nejvýše. Pokud jsi v přízemí a v zástavbě dalších domů okolo, nebo v údolí, tak se bez kvalitní antény neobejdeš, chceš-li mít kvalitní signál a tím i poslech rádia.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 17 pro 2013 22:23

Máte oba sice pravdu, pojmy si ale nepletu, přinejhorším lze říci, že je možná trochu nevhodně směšuji. Mluvím totiž o tzv. spotřební elektronice, kde pro zjednodušení se angl. zkratky FM používá pro pásmo frekvenčně modulovaného vysílání, tedy naše VKV, a zkratky AM pro pásmo amplitudově modulovaného vysílání, tedy naše DV, SV a KV. V tomto rámci jsou pak také obě již mnou zmíněná pásma VKV.
Asi jsem tedy můj příspěvek zbytečně zúžil na pásma spotřební elektroniky, když teď zjišťuji, že asi může být řeč i o dalších pásmech - průmyslových, amatérských, bezpečnostních složek, vojenských apod.
Takže tolik na vysvětlenou.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 17 pro 2013 23:09

Ryze teoreticky můžeš zkusit autoanténu se zesilovačem. ty mají dost velký zisk a jsou všesměrové. Konektor přepájíš. Bohužel budeš muset mít další zdroj 12V.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”