Záleží teploty čeho to jsou. Procesoru a grafiky? Nejsou nejmenší, ale není to likvidační. Podívej se, kam ti lezou teploty disku, to by tě mělo zajímat.
Hoď to na nějakou dobrou chladicí podložku a sleduj ty teploty, aby se ti to nezaprášilo a nelezlo to ke stovce, to už jsou nepříjemné teploty. Nebo sniž detaily hry, menší vytížení taky pomůže teplotě. Hraní na notebooku je stejně kompromis, kvůli spotřebe komponent a právě teplu. Na hraní je desktop, s notebookem musíš myslet trochu ekonomičtěji.
Taky... netuším, jaké jsi zadal požadavky při výběru notebooku. Teď jsi sem přišel s tím, že máš takové a takové teploty a přemýšlíš, jestli ten notebook nevyměnit za jiný model. V téhle situaci ano, ten druhý model má lépe řešené chlazení, takže se dá očekávat, že bude mít menší teploty. Navíc to lenovo má SLI v ultrabayi, že? Druhá grafika je prostě další zdroj tepla, to tě mohlo selským rozumem napadnout i samotného, na to nepotřebuješ být raketový vědec.
Vysoké teploty (ideapad y510p)
Re: Vysoké teploty (ideapad y510p)
CPU i5-6600k
ASUS Z170 Pro Gaming
GeForce 8800GT 512MB 256bit DDR3
2x 8000MB RAM
ASUS Z170 Pro Gaming
2x 8000MB RAM
Mě jen zajíma jestli to má smysl vyměnovat, nebo ne..
Mám chladící podložku Cooler Master U3.
U NvidiaInspectoru mám nastaveno, aby mi grafika nešla nad 70C.
Mám chladící podložku Cooler Master U3.
U NvidiaInspectoru mám nastaveno, aby mi grafika nešla nad 70C.
To záleží na tobě... Ten Asus je počítám o několik tisíc dražší, ne? Proto ti asi doporučili to Lenovo. Procesory jsou v Lenovu i Asusu obdobné, ale co jsem našel, tak GTX 770m kterou mají některé ty Asusy (má ji i ten tvůj konkrétně?) je o něco výkonnější než SLI 750m a jak jsem už říkal, za tu cenu to má i lepší design chlazení, no. Spokojen?
Ale oc tu čtu, tak pár lidí říká, že i s tím Asusem dostávají prakticky stejné teploty jako má to Lenovo a že notebook nasává vzduch prý shora, takže podložka nemá žádný efekt. Jak říkám, hraní na noťasu má svá úskalí... v tom prostoru bude prostě teplo výkonného čipu problém vždy, ale tyhle čipy mají strop pracovních teplot kolem stovky, takže nějakých 70 je ještě relativně OK i když vliv na životnost tam bude vždy, tomu se nevyhneš.
Ale oc tu čtu, tak pár lidí říká, že i s tím Asusem dostávají prakticky stejné teploty jako má to Lenovo a že notebook nasává vzduch prý shora, takže podložka nemá žádný efekt. Jak říkám, hraní na noťasu má svá úskalí... v tom prostoru bude prostě teplo výkonného čipu problém vždy, ale tyhle čipy mají strop pracovních teplot kolem stovky, takže nějakých 70 je ještě relativně OK i když vliv na životnost tam bude vždy, tomu se nevyhneš.
CPU i5-6600k
ASUS Z170 Pro Gaming
2x 8000MB RAM
ASUS Z170 Pro Gaming
2x 8000MB RAM
Tak to podlemně nebudou mít stejné teploty, ten ASUS mám neuveřitelné právě, že kamarád ho má a při 2hodinách hrál a CPU 55C :O
To ještě moc neukazuje. Já dokážu u hry držet CPU kolem těch padesáti a při prohlížení webu nebo listování momentkama z mobilu ho vytočit na sedmdesát. S trochou dobré vůle... já jen psal co jsem o tom notebooku našel na netu od jeho uživatelů. Vždycky záleží na více faktorech
CPU i5-6600k
ASUS Z170 Pro Gaming
2x 8000MB RAM
ASUS Z170 Pro Gaming
2x 8000MB RAM
No hold, ja fakt nevím, co kdbyste byl na mém míste, co byste delal?
Upřímně. Na hry je mnohem lepší desktop. Za ty peníze co stojí "herní notebook." To Lenovo je za třicet táců, Asus bude určitě koštovat šestatřicet minimálně. Za to je nadupaný herní desktop a levnější notebook na nošení s sebou.
I u sebelepšího herního notebooku bude to teplo problém vždy a to se odráží i na životnosti, hlavně GPU. Ale tak ona ta elektronika je už navržená tak, aby vydržela do konce záruky. I když je to notebook za třicet a víc, výrobce stejně počítá s tím, že to vydrží dva roky, maximálně tři a pak si koupíš další.
Pokud chceš opravdu hlavně herní, tak ten Asus vypadá jako lepší volba, ale jak říkám, není to samospásné a musíš se o to starat. Hlídat teploty, nebát se někdy kvůli teplotě snížit nastavení detailů ve hře... Třeba můj notebook. Můžu si frčet na Ultra, ale... teploty lezou do nepříjemné výšky. Snížil jsem detaily na medium/high, některé dokonce na low... teploty klesly o patnáct stupňů a v praxi skoro nepoznám rozdíl. Jo, textura není tak detailní, odlesky světel nejsou tak hezké, listí nevypadá bez teselace tak krásně.... ale to jsou povětšinou stejně mravenčí detaily, které sice vypadají skvěle na promo screenshotu, ale ty si snad uprostřed deadmatche všímáš toho, jaké máš odlesky a listí na stromech? Nejvyšší detaily a veškeré efekty sice vypadají krásně, ale ruku na srdce, uprostřed akce si toho stejně nevšimneš a notebooku snížení takových drobnůstek opravdu pomůže.
Taky je fajn údržba. To co na začátku kdosi psal, že po třech měsících měl 90 stupňů... Taky to musíš čistit od prachu. Jestli si vezmeš notebook do postele a tam ti to nasaje prach, nebo si ventilaci ucpeš dekou, nepomůže ti ani pánbůh. Někteří frajeři dokonce mění teplovodivou pastu na chlazení, to taky může pár stupňů srazit, ale počkej s tím až vyprší záruka.
Tím bych to asi zakončil. Pokud se k tomu budeš chovat jako hovado, zničíš i sebedokonalejší stroj. Ale když si uvědomíš jisté fyzické limity toho zařízení a budeš se o něj patřičně starat, znatelně se zvýší šance, že se stroj dožije toho, aby byl výrazně zastaralý a to platí o všech obecně.
I u sebelepšího herního notebooku bude to teplo problém vždy a to se odráží i na životnosti, hlavně GPU. Ale tak ona ta elektronika je už navržená tak, aby vydržela do konce záruky. I když je to notebook za třicet a víc, výrobce stejně počítá s tím, že to vydrží dva roky, maximálně tři a pak si koupíš další.
Pokud chceš opravdu hlavně herní, tak ten Asus vypadá jako lepší volba, ale jak říkám, není to samospásné a musíš se o to starat. Hlídat teploty, nebát se někdy kvůli teplotě snížit nastavení detailů ve hře... Třeba můj notebook. Můžu si frčet na Ultra, ale... teploty lezou do nepříjemné výšky. Snížil jsem detaily na medium/high, některé dokonce na low... teploty klesly o patnáct stupňů a v praxi skoro nepoznám rozdíl. Jo, textura není tak detailní, odlesky světel nejsou tak hezké, listí nevypadá bez teselace tak krásně.... ale to jsou povětšinou stejně mravenčí detaily, které sice vypadají skvěle na promo screenshotu, ale ty si snad uprostřed deadmatche všímáš toho, jaké máš odlesky a listí na stromech? Nejvyšší detaily a veškeré efekty sice vypadají krásně, ale ruku na srdce, uprostřed akce si toho stejně nevšimneš a notebooku snížení takových drobnůstek opravdu pomůže.
Taky je fajn údržba. To co na začátku kdosi psal, že po třech měsících měl 90 stupňů... Taky to musíš čistit od prachu. Jestli si vezmeš notebook do postele a tam ti to nasaje prach, nebo si ventilaci ucpeš dekou, nepomůže ti ani pánbůh. Někteří frajeři dokonce mění teplovodivou pastu na chlazení, to taky může pár stupňů srazit, ale počkej s tím až vyprší záruka.
Tím bych to asi zakončil. Pokud se k tomu budeš chovat jako hovado, zničíš i sebedokonalejší stroj. Ale když si uvědomíš jisté fyzické limity toho zařízení a budeš se o něj patřičně starat, znatelně se zvýší šance, že se stroj dožije toho, aby byl výrazně zastaralý a to platí o všech obecně.
CPU i5-6600k
ASUS Z170 Pro Gaming
2x 8000MB RAM
ASUS Z170 Pro Gaming
2x 8000MB RAM
Tak jsem se nakonec taky připojl kotmuhle příspevku mám také tento notebook, a starám se o něj...
asi stejně ho vyměním.
asi stejně ho vyměním.
Vyrobce s tim ani tak nepocita, jako to vyzaduje EU nesmyslnym narizenim pouzivat pouze bezolovnaty cin. S nim proste nejde udelat spoje, ktere vydrzi neustale zmeny teploty o 50-70 stupnu.
Vyrobky vyrobene za pouziti klasickeho cinu s olovem (napr veskery letecky a automobilovy prumysl) tenhle problem samozrejmne nemaji.
Jedina moznost co udelat jde pro snizeni teplot je vymena pasty, vymena vetraku za ucinnejsi a optimalizace chlazeni (napr vylamat zcela zbytecnou mrizku ktera pouze omezuje pruchod vzduchu).
Vyrobky vyrobene za pouziti klasickeho cinu s olovem (napr veskery letecky a automobilovy prumysl) tenhle problem samozrejmne nemaji.
Jedina moznost co udelat jde pro snizeni teplot je vymena pasty, vymena vetraku za ucinnejsi a optimalizace chlazeni (napr vylamat zcela zbytecnou mrizku ktera pouze omezuje pruchod vzduchu).
Což se mi zdá vylámání vskutku nebezpečné(to vylámání). Pastu a vyčistení zvládnu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 3063
-
od p3v4x
Zobrazit poslední příspěvek
07 srp 2024 22:43
-
- 2
- 3071
-
od helpmeboys
12 zář 2024 20:16
-
- 14
- 7082
-
od Søren
07 srp 2024 21:13
-
-
Instalace W11Home - nelze dokončit Lenovo IdeaPad 3 Slim 15IAH8 Příloha(y)
od MK_Vs » 20 srp 2024 06:05 » v Windows 11, 10, 8... - 14
- 4534
-
od MK_Vs
21 srp 2024 07:24
-
-
- 10
- 3926
-
od Galli