Omlouvám se, že vkládám dotaz, který se netýká počítačů, ale vím, že se tady pohubuje pár lidí znalých elektroniky. Něco mi záhadně vybilo baterku u auta. Změřil jsem odběr zamkutého auta, naměřil jsem něco kolem 110 mA, což je na "spící" auto poměrně dost (vše v autě je vypnuté). Po delším laborování jsem odpojil rádio a naměřil krásných 20 mA. Docela mě překvapilo, že si vypnuté rádio vezme přes 80 mA. Rádio má "provozní" napájení a napájení paměti. Chápal jsem to tak, že když je rádio vypnuté, napájí se pouze paměť autorádia. Když odpojím provozní napájení, paměť si vezme 15mA. Když odpojím paměť, provozní napájení si vezme asi 30mA. Pokud jsou připojeny obě napájení, paměť si bere asi 30mA a provozní asi 50mA. Obě napájení jsou připojena na jeden vodič, kde je travale +12V. Rádio je zapojeno tak, aby šlo zapnout i bez klíčku. Celou dobu jsem předpokládal, že vypnuté rádio až do zapnutí "drží jen paměť". Auto mám cca 4 roky, baterka se nikdy nevybila.
Podotýkám, že jsem zkoušel připojit jiné rádio a to si vypnuté vezme jen 13 mA.
V rádiu je zesilovač TDA7386 s funkcí stand-by, což předpokládám, že je právě funkce řízení napájení zapnuté/vypnuté rádio a to odešlo.
Může mi prosím někdo znaly vysvětlit,jak to je a jestli uvažuju správně? Datasheet přikládám.
napájení autorádia Vyřešeno
napájení autorádia Vyřešeno
- Přílohy
-
- datasheet.pdf
- (313.24 KiB) Staženo 54 x
Re: napájení autorádia
Řešil jsem jeden VW, kde se také z ničeho nic začal vybíjet akumulátor. Po dlouhém hledání jsem našel velmi dobře schovaný zesilovač signálu, který byl stále napájený. Něco se v něm stářím "pokazilo" a prostě začal nadměrně žrát, i když jinak fungoval normálně. Majitel do toho auta nechtěl zbytečně investovat pár tisíc za nový, takže jsme to vyřešili přepojením na klíček, stejně rádio poslouchá jen za jízdy.
Takže to co píšeš je klidně možné, a asi bych postupoval stejně, nechat připojenou jen paměť a hlavní napájení poslat přes spínačku.
Takže to co píšeš je klidně možné, a asi bych postupoval stejně, nechat připojenou jen paměť a hlavní napájení poslat přes spínačku.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Pohlaví:
Myslím, že kdyby odešlo na brouku standby, tak by nejel vůbec. Dle bloku je celkem jasné, že pokud není přivedeno standby napětí, pak nejsou zesilovače napájeny. Nejjednodušší řešení by byl vypínač autorádia přímo odpojením 12V. Kromě toho se domnívám, že pracovat s hodnotami, když neznáme ty předchozí je nesmysl.
Předchozí hodnoty opravdu neznám. Vycházel jsem jen z porovnání 2 rádií. Rozdíl v řádu miliampér bych pominul, ale rozdíl skoro 70mA mi přijde opravdu hodně. Chápu dobře, že standby je napájení paměti rádia?
Nerozumím tomu, ale když se snažím uvažovat logicky, tak mi není jasný, proč by při vypnutým rádiu (je jedno jestli s nasazeným panelem, nebo bez) byl odběr proudu na napájecí větvi a ne jen u napájení paměti.
Řešení pripojit napájení na +12 spínaný klíčkem mě taky napadlo, ale rád bych pochopil, jak to vlastně funguje - kdy a jak je rádio napájený...
Každopádně se něco s tím rádiem muselo stát, protože se za 4 roky baterka ani jednou samovolně nevybila a jedinej "žrrout" je to rádio...
Hledja jsem po netu, ale klidovej odběr výrobce nikde neuvádí. Jedná se o rádio Sencor.
Nerozumím tomu, ale když se snažím uvažovat logicky, tak mi není jasný, proč by při vypnutým rádiu (je jedno jestli s nasazeným panelem, nebo bez) byl odběr proudu na napájecí větvi a ne jen u napájení paměti.
Řešení pripojit napájení na +12 spínaný klíčkem mě taky napadlo, ale rád bych pochopil, jak to vlastně funguje - kdy a jak je rádio napájený...
Každopádně se něco s tím rádiem muselo stát, protože se za 4 roky baterka ani jednou samovolně nevybila a jedinej "žrrout" je to rádio...
Hledja jsem po netu, ale klidovej odběr výrobce nikde neuvádí. Jedná se o rádio Sencor.
-
- Pohlaví:
standby u toho integráku je odpojení jeho napájení. co to je standby u rádia, nemám tušení. režim standby byl třeba u stb, kdy ze standby naběhl za vteřiny a zapnutím třeba za půl minuty.
Dříve se autorádia vypínala "natvrdo" odpojením napájení a bylo po problémech. Já mám autorádio přes klíček i s napájením pamětí. Sice si nic nepamatuje a musím ladit, ale zase mi nic nežere.
Dříve se autorádia vypínala "natvrdo" odpojením napájení a bylo po problémech. Já mám autorádio přes klíček i s napájením pamětí. Sice si nic nepamatuje a musím ladit, ale zase mi nic nežere.
Zalezi na tom co je to za radio.
Nektera radia maji presne tohle jako ochranu pred kradezi, kdy se vse tvari jako ze funguje, akorat to vycucne baterku.
Nektera radia maji presne tohle jako ochranu pred kradezi, kdy se vse tvari jako ze funguje, akorat to vycucne baterku.
Za jak dlouho Ti to "něco" vybilo baterku?? I při Tebou uváděném odběru by to rádio vybilo baterku za cca 3 týdny!!
Pochybuji, že se honem zbláznilo rádio a pokud ano, nejlepší řešení je pořídit si nové - dnes už od cca 1.000,-Kč kvalitní kousky.
Spíš máš na odchodu baterku.
Pochybuji, že se honem zbláznilo rádio a pokud ano, nejlepší řešení je pořídit si nové - dnes už od cca 1.000,-Kč kvalitní kousky.
Spíš máš na odchodu baterku.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Co to je za radio? Kdyby bylo vyrobene u nas ve firme, muzu se na to zeptat.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Podle toho popisu vyplývá, že závada je nejspíše v uvedeném autorádiu. Tedy, pokud jsou uvedená měření správná.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Pár dní to auto stálo. Původně jsem taky myslel, že je to baterka - ca 14 měsíců stará, jezdím 50km do práce a 50 zpět, takže by měla být v dobrý kondici, na krátký vzdálenosti nejezdímm.
Nabil jsem ji a vzal na reklamaci. Tam jsem byl za blbce, napětí dobrý, hustota dobrá, elektrolit v pořádku, auto nastartovala úplně v pohodě. Teď ji mám v autě a zatím s odpojeným rádiem drží. Mezitím jsem tam měl přes noc jinou (taky už měla něco za sebou) a ta byla za 2 dny stání KO.
Je to rádio Sencor http://autoradia.heureka.cz/sencor-scd-5355mr/ z roku tuším 2006.Co jsem se tak pídíl, nebylo by to první rádio, který po tolika letech provozu odešlo a vybíjelo baterku.
Petr22: S tou ochranou před krádeží jsem to moc nepochopil.
Nabil jsem ji a vzal na reklamaci. Tam jsem byl za blbce, napětí dobrý, hustota dobrá, elektrolit v pořádku, auto nastartovala úplně v pohodě. Teď ji mám v autě a zatím s odpojeným rádiem drží. Mezitím jsem tam měl přes noc jinou (taky už měla něco za sebou) a ta byla za 2 dny stání KO.
Je to rádio Sencor http://autoradia.heureka.cz/sencor-scd-5355mr/ z roku tuším 2006.Co jsem se tak pídíl, nebylo by to první rádio, který po tolika letech provozu odešlo a vybíjelo baterku.
Petr22: S tou ochranou před krádeží jsem to moc nepochopil.
Ta ochrana funguje tak, ze po odpojeni od napajeni radio pozaduje zadani kodu, kdyz to neudelas, tak se radio tvari ze funguje, ale po vypnuti misto aby se vyplo pusti maximalni napajeni do zesilovacu. Takze za par dni je baterka vybita. Clovek by neveril, kolik lidi co to radio koupi v bazaru nebo od rovnou od nejakeho naseho spoluobcana s tim prijde do servisu (s autem, ne s radiem).
Sencor SCD 5355MR se bohuzel nevyrabel u nas.
V cem je problem by se dalo zjistit jedine podle schematu a merenim co se stane pri vypnuti.
Sencor SCD 5355MR se bohuzel nevyrabel u nas.
V cem je problem by se dalo zjistit jedine podle schematu a merenim co se stane pri vypnuti.
Tak o tomhle způsobu ochrany jsem nikdy neslyšel. každopádně tohle rádio jsem kupoval nový auž je ve druhým autě a nikdy kod nechtělo:-)
Dal jsem to rádio elektrikáři se 40letou praxí, uvidím, jestli na něco přijde. Jen to schéma se mi nikde nepodařilo najít.
Dal jsem to rádio elektrikáři se 40letou praxí, uvidím, jestli na něco přijde. Jen to schéma se mi nikde nepodařilo najít.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10
- 4524
-
od Dolpi
Zobrazit poslední příspěvek
13 srp 2024 18:07
-
-
Po výpadku napájení notebook nechce nabootovat do Win Příloha(y)
od Grander » 09 led 2025 16:55 » v Problémy s hardwarem - 7
- 3274
-
od petr22
14 led 2025 22:40
-
-
-
Ikona napájení v oznamovací oblasti nejde zapnout Příloha(y)
od Minapark » 17 pro 2024 20:48 » v Windows 11, 10, 8... - 6
- 4038
-
od petr22
09 led 2025 21:48
-
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”