Nekompatabilní kabely k monitoru

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

milankarvina
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Nekompatabilní kabely k monitoru

Příspěvekod milankarvina » 06 led 2014 23:35

Mám monitor Samsung SyncMaster 2223NW a rozbil se mi originální VGA kabel, který jsem k němu originál dostal (funguji na něm stále, ale má už polámané plastové či gumové části).... Když chci kabel nahradit jiným, jak je možné, že mi to sice na jiných kabelech jede, ale nedokáže mi to zobrazit mé rozlišení monitoru, což je 1680x1050? Vždy mi to zobrazí 1600x1200, což je hrůza. Zkoušel už jsem dvoje kabely... jeden byl od Belkinu.

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Re: Nekompatabilní kabely k monitoru

Příspěvekod El Diablo » 06 led 2014 23:38

GK patrně nedokáže správně identifikovat monitor. Možná je poškozený konektor v GK nebo monitoru, kabelem to nejspíš nebude. Hlásí se ti monitor jako Samsung SyncMaster 2223NW nebo jako "obecný monitor"? Když tak zkus doinstalovat ovladače.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

milankarvina
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod milankarvina » 06 led 2014 23:44

No teď jsem na to koukal a zobrazuje se mi jako "Obecný monitor podporující technologii PnP, a to je zapojen přes ten originální kabel a rozlišení je v pořádku... jakmile dám ale jiný, tak je to "Obecný monitor nepodporující PnP" a rozlišení je při zapojení sice správné, ale stačí restartnout PC a je to ve špatném rozlišení. Ovladače jsou nejnovější.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 06 led 2014 23:47

Tak to je skutečně zvláštní, mají stejný počet pinů?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 06 led 2014 23:53

Kdyby se mi včera nestalo něco podobného, vřele bych souhlasil s El Diablem. Ale "uschopňoval" jsem skener a jel jsem přes originální USB kabel, který má na sobě 2 válečky - u každého konce jeden - patrně jakési tlumení/vyladění/kdovíco. A protože jsem potřeboval v PC přehazovat kabely z předních USB do zadních (důvod není podstatný), použil jsem stejný kabel, ale bez těch válečků. Co čert nechtěl, při použití originálu skener jel bezvadně, při použití "náhrady" začínala naskenovaná stránka vždy až v jedné třetině originálu. Nevěřil jsem tomu, ale po několikerém ověření jsem zjistil, že je opravdu na vině kabel.
Takže doporučuji, pokud jsou na originále nějaké zvláštnosti - může to být ten váleček/válečky, ale za povšimnutí stojí i neobvyklý tvar některého z konektorů, který může skrývat cosi, co nějak upravuje přenášený signál - pokusit se sehnat úplně stejný kabel, nejlépe originál od výrobce, protože ta náhrada klidně dokáže dobře zamotat hlavu ;)
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

milankarvina
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod milankarvina » 06 led 2014 23:54

Ano, oba mají 15 pinů.. Ještě možná připíšu zajímavost, která může souviset. Když na monitoru zmáčknu tlačítko AUTO (což je něco jako automatické nastavení), tak mi celý obraz spadne nějak záhadně asi o 2 cm dolů, tím pádem mám nahoře černý pruh a dole se mi skoro ztratí nabídka start. Tohle dříve nedělalo a paradoxně tohle zase dělá u originálního kabelu a né u těch ostatních.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 08 led 2014 19:52

wattmetr píše:Kdyby se mi včera nestalo něco podobného, vřele bych souhlasil s El Diablem. Ale "uschopňoval" jsem skener a jel jsem přes originální USB kabel, který má na sobě 2 válečky - u každého konce jeden - patrně jakési tlumení/vyladění/kdovíco. A protože jsem potřeboval v PC přehazovat kabely z předních USB do zadních (důvod není podstatný), použil jsem stejný kabel, ale bez těch válečků. Co čert nechtěl, při použití originálu skener jel bezvadně, při použití "náhrady" začínala naskenovaná stránka vždy až v jedné třetině originálu. Nevěřil jsem tomu, ale po několikerém ověření jsem zjistil, že je opravdu na vině kabel.
Takže doporučuji, pokud jsou na originále nějaké zvláštnosti - může to být ten váleček/válečky, ale za povšimnutí stojí i neobvyklý tvar některého z konektorů, který může skrývat cosi, co nějak upravuje přenášený signál - pokusit se sehnat úplně stejný kabel, nejlépe originál od výrobce, protože ta náhrada klidně dokáže dobře zamotat hlavu ;)

Ty válečku jsou feritové kroužky, fungují jako odrušení, pro naindukované napětí působí jako zkrat.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 08 led 2014 20:09

wattmetr píše:K

OT
Pro skenery je max doporučená délka USB kabelu kolem 1m, delší kabely už zlobí.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Kabely od Cablemod koupe/zapojeni
    od Lister99 » 01 srp 2024 14:57 » v Vše ostatní (hw)
    6
    4980
    od Lister99 Zobrazit poslední příspěvek
    02 srp 2024 13:56
  • Kabely pro modulární zdroj EVGA 650 B3
    od driftking1 » 19 bře 2025 20:50 » v Problémy s hardwarem
    1
    1804
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    19 bře 2025 20:55
  • Překousané kabely reset sw, tlačítko start na case
    od Speedhack » 22 kvě 2025 00:04 » v Problémy s hardwarem
    12
    5100
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    29 kvě 2025 09:07
  • výběr monitoru
    od teichmann.ondrej » 20 kvě 2025 10:34 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    34
    6095
    od teichmann.ondrej Zobrazit poslední příspěvek
    23 kvě 2025 11:46
  • Nastavení PC a monitoru na hry
    od Fargotroniac » 24 dub 2025 15:57 » v Problémy s hardwarem
    9
    3109
    od Fargotroniac Zobrazit poslední příspěvek
    25 dub 2025 14:01

Zpět na “Problémy s hardwarem”