Výměna baterie 14,4V za původní 10,8V
Výměna baterie 14,4V za původní 10,8V
Dobrý den, mám noťas HP 4515s s baterií o napětí 10,8V, která odešla. Pokud sháním nějakou náhradu, jsou většinou nabízeny s napětím 14,4V. Myslíte, že bych mohl baterii s napětím 14,4V, bez nějakého nebezpečí pro noťas, použít? A máte nějakého vyzkoušeného výrobce náhradních baterií v přijatelné cenové relaci? Jelikož těch nabízených s napětím 10,8V je málo a nedá se moc vybírat, tak jsem asi před devíti měsíci jednu zakoupil. No a už je zase po smrti...
Re: Výměna baterie 14,4V za původní 10,8V
Vítej na PC-help!
Náhradní baterie za originál za cenu od 862,-Kč snad není přemrštěné? To je obdobná cena, jako u jiných náhrad.
Viz tady http://www.zbozi.cz/?q=4515s%20baterie%20hp&typ=mix
Tady pak máš přímo tu za 862,-Kč, 10,8V http://www.kabelmanie.cz/good_extra.php ... &p3=293546
Náhradní baterie za originál za cenu od 862,-Kč snad není přemrštěné? To je obdobná cena, jako u jiných náhrad.
Viz tady http://www.zbozi.cz/?q=4515s%20baterie%20hp&typ=mix
Tady pak máš přímo tu za 862,-Kč, 10,8V http://www.kabelmanie.cz/good_extra.php ... &p3=293546
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
No právě že jednu takovou za nepřemrštěnou cenu již mám doma... Proto jsem se ptal na nějakého výrobce. Nebo je to jedno? A ještě mi šlo o to, že ta 14,4V má vyšší kapacitu a pokud má noťas v sobě nějaký měnič napětí, déle by vydržel (pokud má v sobě jen stabilizátor nebo něco podobného, tak je to asi jedno (nebo se pletu?))
Než budeš hledat dál, přečti si v mém odkazu na "kabelmanii" poslední větu v technických informacích a na baterii 14,4V hodně rychle zapomeň, pokud chceš, aby Ti Tvůj noťas dále sloužil!
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Fajn, dík, to jsem asi potřeboval slyšet. Teď ještě druhá otázka z prvního příspěvku- nějaký vyzkoušený výrobce baterií?
S tím zkušenosti nemám, ale vzhledem k tomu, že primární články, ze kterých výrobci své baterie skládají, dělá nejspíš jen pár firem někde v Číně, nebude v kvalitě a tím i životnosti těch náhradních baterií velký rozdíl. Spíš bych řekl, že v Tvém případě jsi měl vysloveně smůlu na nepovedený kus.
V žádném případě nechci dělat reklamu, ale VT Data je léty ověřená firma, u které kupuju repasované PC a další věci už spoustu let a zatím nebyl jediný problém (ťuk, ťuk).
Ověř si, jestli je to aku pro tvůj notebook.
http://www.mobile-energy.cz/notebooky/h ... mah-li-ion
Ověř si, jestli je to aku pro tvůj notebook.
http://www.mobile-energy.cz/notebooky/h ... mah-li-ion
Chlapi díky za odpovědi. Nejsem žádný odborník na PC, ale i tak bych zkusil teoretickou otázku:
Byl vyráběn noťas se stejným označením (HP 4515s), ale s rozdílnými bateriemi (10,8V nebo 14,4V). Pokud vyjmu baterku, je počítač napájen zdrojem o napětí 18,5V. Znamená to tedy že:
1. všechny komponenty počítače jsou napájeny napětím 10,8V nebo 14,4V (v závislosti na provedení dle napětí baterie) a pouze napětí zdroje je něčím snižováno na příslušné napětí 10,8V popř. 14,4V nebo
2. všechny komponenty počítače, nezávisle na provedení, jsou napájeny napětím menším než 10,8V (např. 10,0V) a napětí zdroje (18,5V) a zároveň napětí baterky (10,8V popř. 14,4V) je něčím snižováno na příslušné nižší napětí (např. výše zmiňovaných 10,0V) ?
Byl vyráběn noťas se stejným označením (HP 4515s), ale s rozdílnými bateriemi (10,8V nebo 14,4V). Pokud vyjmu baterku, je počítač napájen zdrojem o napětí 18,5V. Znamená to tedy že:
1. všechny komponenty počítače jsou napájeny napětím 10,8V nebo 14,4V (v závislosti na provedení dle napětí baterie) a pouze napětí zdroje je něčím snižováno na příslušné napětí 10,8V popř. 14,4V nebo
2. všechny komponenty počítače, nezávisle na provedení, jsou napájeny napětím menším než 10,8V (např. 10,0V) a napětí zdroje (18,5V) a zároveň napětí baterky (10,8V popř. 14,4V) je něčím snižováno na příslušné nižší napětí (např. výše zmiňovaných 10,0V) ?
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nejspíš tam bude obvod, co napětí jak snižuje (např. napájení procesoru) a i co při provozu na baterie zvyšuje (na napájení hdd je imho třeba 12V). Nejspíš by baterie 14,4V v notebooku chodila. Jenže nikdo nezaručí, že i když se s baterií s vyšším napětím notebook rozběhne, že zdrojová část nepoběží nadoraz a že po čase provozu neodejde v lepším případě jen ona, v horším celý notebook. Osobně bych tím, že ušetřím pár stovek neriskoval, že mě buď hned či po nějakém čase odejde celý notebook.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
jarob píše:Chlapi díky za odpovědi. Nejsem žádný odborník na PC, ale i tak bych zkusil teoretickou otázku:
Možné je obojí, spíše jde o to, jak noťas pozná, na jaké napětí má baterii dobíjet. V každém případě pokud nebudeš na 100% vědět, jak funguje záměna obou druhů baterií, držel bych se původní, tj. 10,8V

Shodné označení ještě neznamená že jsou oba ty notebooky úplně stejné. A co si vzpomínám z dávné historie, tak zdroj k ZX Spectrum měl bez zátěže také 18 voltů, ale jmenovité jen 9V, protože při zatížení jeho napětí klesá v závislosti na proudu. Tomu se říká měkký zdroj, naopak tvrdé zdroje, jako třeba olověný akumulátor v autě, dokáží udržet téměř stejné napětí i když dávají desítky až stovky ampér. Tolik lekce z fyziky.
Všechny komponenty počítače jsou napájeny napětím jaké předepisuje jejich výrobce, podle typu obvodu to bývalo nejdřív 5 V, později 3.3 V, pak nějakých 2.5 a četl jsem o čipech běžících skoro při jednom voltu, ale o takových novinkách nemám přehled, mě berou spíš ty starší věci. Takže v počítači máš nějaký stabilizátor, který upravuje napětí z vyššího na určitou stále stejnou hodnotu, a je mu jedno jestli mu na vstup přichází deset nebo dvacet voltů, akorát se při tom větším napětí víc zahřívá. Záleží jestli by se s tou silnější baterkou stihl uchladit, abys ho neodpálil. Další otázka je jestli je v notebooku něco zapojeného napřímo bez stabilizace, třeba ventilátor. I ten by to nemusel rozdýchat. Ale to může rozhodnout jedině výrobce, tam by měli vědět jak je to zapojené a co to vydrží. Měli by...
S nabíjením je to ještě složitější, už jsem viděl i baterky které měly uvnitř zabudovaný sebe vlastní regulátor řízený mikroprocesorem, tam člověk těžko pozná co se s ní vlastně děje.
Všechny komponenty počítače jsou napájeny napětím jaké předepisuje jejich výrobce, podle typu obvodu to bývalo nejdřív 5 V, později 3.3 V, pak nějakých 2.5 a četl jsem o čipech běžících skoro při jednom voltu, ale o takových novinkách nemám přehled, mě berou spíš ty starší věci. Takže v počítači máš nějaký stabilizátor, který upravuje napětí z vyššího na určitou stále stejnou hodnotu, a je mu jedno jestli mu na vstup přichází deset nebo dvacet voltů, akorát se při tom větším napětí víc zahřívá. Záleží jestli by se s tou silnější baterkou stihl uchladit, abys ho neodpálil. Další otázka je jestli je v notebooku něco zapojeného napřímo bez stabilizace, třeba ventilátor. I ten by to nemusel rozdýchat. Ale to může rozhodnout jedině výrobce, tam by měli vědět jak je to zapojené a co to vydrží. Měli by...
S nabíjením je to ještě složitější, už jsem viděl i baterky které měly uvnitř zabudovaný sebe vlastní regulátor řízený mikroprocesorem, tam člověk těžko pozná co se s ní vlastně děje.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Pohlaví:
K otázce:
Pokud tam má být 10,8V pak použití 14,4V je špatně!
Pokud tam má být 10,8V pak použití 14,4V je špatně!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Baterie v notebooku - jak se k tomu postavit?
od uzivatel123 » 22 pro 2024 16:40 » v Vše ostatní (hw) - 3
- 2431
-
od kecalek
Zobrazit poslední příspěvek
22 pro 2024 21:08
-
-
- 3
- 2344
-
od p3v4x
05 lis 2024 22:54
-
- 2
- 2302
-
od viktorsavo
23 pro 2024 13:29
-
- 10
- 4570
-
od Montys
25 lis 2024 14:04
-
-
Výměna GPU a CPU update BIOSu.? Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 27 úno 2025 12:29 » v Taktování a další úpravy PC - 2
- 11153
-
od bugicek7lpCZ
27 úno 2025 12:51
-