Robotika - kde kupovat vhodné součástky?

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

RoOfli
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Robotika - kde kupovat vhodné součástky?

Příspěvekod RoOfli » 10 led 2014 18:43

Ahoj,
právě jsem se tomuhle začal trošku věnovat a chtěl bych se zeptat, jestli nemá někdo zkušenosti s tímhle a popř. kde kupujete vhodné součástky.
Co bych asi potřeboval:
Kolečka- 2 s hřídelkou atp. Každé zvlášť, bude hnáno jiným motorkem
2x motorek do 9V stejnosměrný, co nejmenší pokud možno.
Nějakou konstrukci s tím, že robot bude obsahovat: Plošný spoj 8x8cm circa, dvě kolečka a dva motorky, senzory na snímání čáry, které budou odvedeny před robota a nějaký "slot" pro 9V baterku.
Každé rady jsou vítány.
PS: Představoval bych si něco v lego stylu, asi nejjednodušší manipulace, dle mého názoru.
Naposledy upravil(a) Ltb dne 11 led 2014 14:12, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava nadpisu

Reklama
karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Re: Robotika

Příspěvekod karlos » 10 led 2014 19:06

Jelikož mám na mechaniku k dispozici konstruktéra a nástrojárnu, tak ti asi nebudu moc platný, nicméně při brouzdání netem jsem našel toto: http://www.snailshop.cz/14_snail-instruments a to už by ti mohlo pomoci ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 10 led 2014 19:17

Dělat tyto hračičky není vůbec jednoduché a stavět to z hotových komponentů drahé a navíc to není žádný kumšt. Tišťák si vyleptáš, motorky jsou dobré třeba z foťáků, ale kolečka jsou celkem problém /jakže to slovo nemám rád/.

http://www.miniinthebox.com/cz/arduino_ ... 3godtQsAyg

RoOfli
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod RoOfli » 10 led 2014 19:28

Právě jsem koukal, že jsou ty stavebnice celkem drahé, zřejmě to alespoň ze začátku budu muset dělat vše ručně. Resp. co jsem zatím hledal, kolečka jsem našel u stavebnic lego, ovšem většinou jsou to celkem dobré kolečka, ale neměl jsem jejich originální doplňky ke připojení k motorku. Rád bych si třeba něco sestavil z lega, ale nechci, aby nastal problém s hmotností konstrukce na a tíhu na kolečka. Je tady možnost nějaké střední cesty, jako je například rozebírání starší elektroniky atp.?
Resp zatím jsem koukal a motorky jsem sehnal z starých autíček na ovládání, ovšem mám jenom jeden zatím. Dále mě nenapadá moc věcí, které bych mohl sehnat v starém stavu a rozebírat z nich užitečné součásti.( Třeba to, že ve fotoaparátu motorek je, jsem nevěděl, skvělá rada. Děkuji za ni a za všechny)

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Hoff » 10 led 2014 19:32

Cenným zdrojem na mechanické díly jsou tiskárny, plotry, staré elektormechanické kalkulačky (Nisa apod.).

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 10 led 2014 19:33

Recyklace šrotu je to nejlepší co můžeš udělat, ale zase budeš mít starosti navíc se zjišťováním parametrů těch součástek.

Ale proč Lego, jsme přece v Čechách, ne? Takže Merkur:
http://www.merkurtoys.cz/vyrobky/roboti ... chatronika
http://merkurrobot.cz/
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

guest

Příspěvekod guest » 10 led 2014 19:35

Vybral sis dobrodružného koníčka :-) Ve foťáku jsem nejméně 2 motorky - fokus a převíjení. Jsou silné a na malé napětí. Lego je řešení, ale zdá se mi drahé.

Ovšem ta kolečka byla vždycky problematická. Doma to nevyrobíš a kde to sehnat opravdu nevím. Dá se to z něčeho vybrat, ale pak to musíš přizpůsobit a to je celkem makačka.

RoOfli
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod RoOfli » 10 led 2014 19:42

Recyklace šrotu- nevím, existuje nějaký obchod, kde nejen vykupují starou elektroniku, ale i ji prodávájí? :D
Jinak právě jsem přemýšlel nad různými typy koleček. Ovšem když nějaké seženu, tak jsou v neúplném stavu a musím si to přizpůsobit, jak si přesně psal :D. Pro mě asi nejdůležitější bude podvozek a kolečka, zbytek bych si víceméně dokázal vyrobit a nebo najít sám, ovšem i tyhle součástky jsou celkem drahé. Půjdu se podívat zítra do Merkuru, zda-li prodávájí i jednotlivé části a né sety a na kolik to vyjde.

lubos123
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod lubos123 » 10 led 2014 19:43

udělej z černé izolepi na motorek

RoOfli
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod RoOfli » 10 led 2014 19:44

Akorát koukám, Merkur má i jednotlivé díly, takže je to asi jasné volba.

guest

Příspěvekod guest » 10 led 2014 19:46

Merkur je klasika - kam se hrabe Lego! :-D

RoOfli
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod RoOfli » 10 led 2014 19:48

Nikdy sem nebyl fanouškem Segy nebo Merkuru. Vždy jsem preferoval lego díky jeho vzhledu i na robotcích to vypadá víc novodobě, ovšem co se ceny týče, teď určitě preferovat budu Merkur.
Ještě jsem se chtěl zeptat. Jak doma leptáte tištěné spoje? Máte nějaké návody, nebo znáte na domácí výrobu tišťáků?

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”