PLEASE HELP - multiproblém Vaio (spíše pro profíka) Vyřešeno

Sekce věnovaná virům a jiným škodlivým kódům, rovněž ale nástrojům, kterým se lze proti nim bránit…

Moderátoři: Mods_senior, Security team

Kari
Level 1
Level 1
Pohlaví: Žena
Stav:

PLEASE HELP - multiproblém Vaio (spíše pro profíka)

Příspěvekod Kari » 07 úno 2014 19:52

Zdravím a děkuji za zájem. Buď u mě jde o jeden větší problém způsobující mnoho podivného chování noťasu anebo to mám prostě příliš rozhašený, uvidíme. Takže k problému: SONY Vaio, zakoupen jako bazarový u Alza.cz v listopadu 2011. Zřejmě na něm byly původně Visty a pak upgrade na Win 7 (a vrácení do továrního nastavení), nevím, ale je to už poněkolikáté, co se mi noťas jakýmsi způsobem sám od sebe přenastavil jako by na způsob podobný asi tomu továrnímu nebo tak něco. Všimnu si toho ihned po zapnutí, naskočí ikonky a různá hlášení, která si uvědomuji, že se původně běžně objevovala po zakoupení noťasu a postupně se to měnilo (adekvátně k mým zásahům, nepozornosti atd.). Zmizí některé položky z nabídky START, přijde mi, že je i jiné rozložení Ovládacích panelů a počet funkcí, některé dokumenty, obrázky a stažené soubory chybí, některé zase ne.
2x se to stalo po vložení CD do mechaniky - poprvé legálně zakoupená PC hra a včera dokonce CD z časopisu "Počítač pro každého", což jsem nechápala, že je možné, ale jak jsem dnes náhodou na vašem webu zahlédla, nejsem sama. Takže první vodítko by asi bylo. Jenomže s tím rozdílem, že ta hra mi asi něco udělala s grafikou, objevil se mi zde jakýsi Catalyst, hlásil stále chyby, pak přestal zlobit sám od sebe. Větráček od té doby ale často jede na plný pecky, dokonce i v nouzovém režimu a při mé nečinnosti, hřeje samozřejmě a seká se. Pak se to stalo po jednom použití obyčejného Obnovení systému, nebyl mi nabídnut datum, který bych si mohla vybrat, systém ihned začal obnovovat a když to skončilo, tak opět úplně nový start systému, úvodní hlášky "bla bla, děkujeme, nastavte si zabezpečení, internet atd" a chyběla spousta věcí a složek. Měla jsem tam původně NOD32, ale i v něm se nakonec ukázal přítomný vir (psalo o tom více lidí), tak jsem to pak už vzdala se s tím prát, programem Superantispyware, CC Cleaner a podobné mi většinou pomohly řešit krizové situace.
Stále častěji se mi samo od sebe měnilo nastavení napájení baterie (tu jsem odstranila a napájím jen ze sítě), A co se týče zálohy systému, tak prý pokud se neudělá bootovací CD při prvním spuštění, nemá to prý smysl a že pokud nejsou Win 7 instalované přímo, ale právě upgradované z Vist a později z Win 7 (beta) na Win 7, tak prý ani není možné takový systém vrátit do továrního nastavení - kvůli právě neexistenci Win 7 na samém začátku a na Visty se to prý také nevrátí.
No a to nejsložitější na závěr: po zjištění, že je na CD časopisu "Počítač pro každého" nějaká havěť a je potřeba to řešit, tak jsem zkusila program Mallwarebytes Anti-Rootkit. Udělala jsem postup dle návodu, ten mi skenoval systém asi 3 hodiny, pár věcí našel a pak vyžadoval restart. Od té doby se mi opakovaně hlásí tyto dvě věci "mncldck.exe" a "MSASGui.exe" s hláškou, že nejdou spustit, větrák jde naplno už pořád, topím na max. a co je nejhorší, zčernala mi obrazovka, opět to po mě chce vše "znovu" nastavit, teď nově to chtělo i aktivaci Win 7, která dopadla tak, že mám vpravo dole na ploše napsáno, že kopie Windows 7 není pravá !!! (ale Microsoft mě ještě ujišťoval vyskakujícím oknem, že to tak být nemusí) - detaily si nepamatuji, bojím se to udělat podruhé, aby mi to neukončilo práci, dokud ještě vůbec mohu a restartovat nebo vypínat si také netroufám.

No jo, ale co s tím, když jsem při hledání pomoci buď zde u vás nebo na jiných stránkách našla odmítnutí pomoci někomu jinému, protože byly jeho problémy vyhodnoceny jako snaha skrze smyšlené potíže aktivovat nelegální Windows. A já jsem sama zmatená po tom, co se mi hláška o nepravosti najednou po 3 letech užívání noťasu objevila, po celou tu dobu byly problémy jinde a teď tohle.

PLEASE HELP ...., budu tady celou noc a nebudu notebook vypínat, dokud nenajdu řešení. Mám zde spoustu životně důležitých věcí, o které nemohu příjít, takže jakékoliv další kroky se bez odborné pomoci bojím provést, včetně restartu, obnovy systému atd.

Děkuji

Reklama
Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: PLEASE HELP - multiproblém Vaio (spíše pro profíka)

Příspěvekod Orcus » 07 úno 2014 22:24

Vlož log z HiJackThis do patřičné sekce. :smile:
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí. :fire:

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.

Pár rad k bezpečnosti PC.

Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix

Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

Kari
Level 1
Level 1
Pohlaví: Žena
Stav:

Re: PLEASE HELP - multiproblém Vaio (spíše pro profíka)  Vyřešeno

Příspěvekod Kari » 08 úno 2014 09:32

Dobře, jdu na to. Jen doplním, že jsem zkusila Obnovení systému a vrátilo se mi vše zpět, pak mě to opět vyzvalo k aktivaci produktu Windows. To jsem udělala a vše je v pořádku aktivováno. Takže opravdu nemám nelegální. Vím, jak je to zde důležité, tak proto to zmiňuji. Jdu tedy dořešit viry a havěť.
I tak moc děkuji za pomoc.

Zpět na “Viry, antiviry, firewally…”