Dobrý den,
potřeboval bych opět poradit, tentokrát ohledně výměny větráčku a celkové úpravy chlazení v mém PC tak, aby to bylo dostačující a nehrozilo mi přehřátí a poškození nějakých částí. Počítač slouží převážně ke hraní a většina komponent je stará cca. tři čtvrtě roku, ale u některých náročnějších her už teploty docela hodně narůstají. V současnosti tam mám několik větráčků na procesoru, kartě apod. a pak jeden na zadní straně skříně. Cenové omezení zatím nemám, upřednostnil bych ale rozumný poměr kvalita-cena.
Sestava:
grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 460
zdroj: SEASONIC S12II-620 - 620W A
základní deska: GIGABYTE GA-B85-HD3
procesor: Intel Core i5-4430
operační paměti: Kingston HyperX blu 8GB (kit 2x 4GB) 1600MHz CL9 XMP
pevný disk: Seagate Desktop HDD 1TB
skříň: BITFENIX Merc Beta, černá
Předem děkuji za odpověď.
Nové větráčky a chlazení v PC
- Clorky
- Moderátor / člen HW týmu
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Nové větráčky a chlazení v PC
Ahoj,
jaký máš chladič na procesoru?
Které přesně teploty se ti nezdají? Procesor by ideálně neměl chodit přes 75C. HDD naopak nesmí překročit ani těch 40C.
Jestli máš pouze jeden větrák zezadu, který vyfukuje ven, pak je dost možné, že je ve skříni málo vzduchu, protože se ho tam prostě nedostává.
Tudíž by teoreticky stačilo dokoupit jeden větrák do předu a měl bys klid. Dej sem fotku vnitřku skříně.
Po zhruba 15 minutovém hraní náročné hry (Crysis 3, Arma 3) nebo nějakého Benchmarku (Valley Benchmark 1.0) sem dej screen teplot z HWInfo 64.
Chtěl bych vidět za
a) teploty CPU
b) teploty HDD
c) teploty GPU čipu
d) teploty VRM (měly by být úplně dole)
jaký máš chladič na procesoru?
Které přesně teploty se ti nezdají? Procesor by ideálně neměl chodit přes 75C. HDD naopak nesmí překročit ani těch 40C.
Jestli máš pouze jeden větrák zezadu, který vyfukuje ven, pak je dost možné, že je ve skříni málo vzduchu, protože se ho tam prostě nedostává.
Tudíž by teoreticky stačilo dokoupit jeden větrák do předu a měl bys klid. Dej sem fotku vnitřku skříně.
Po zhruba 15 minutovém hraní náročné hry (Crysis 3, Arma 3) nebo nějakého Benchmarku (Valley Benchmark 1.0) sem dej screen teplot z HWInfo 64.
Chtěl bych vidět za
a) teploty CPU
b) teploty HDD
c) teploty GPU čipu
d) teploty VRM (měly by být úplně dole)
Zdravím,
tak přidávám fotku vnitřku skříně. Chladič na procesoru by měl mít toto označení: Intel DTC-DAA 12 (byl součástí balení při koupi procesoru).
Jinak co jsem zkoušel měřit teploty, tak u CPU mi to chvílemi vyskakuje na hodnoty kolem 70C, někdy i lehce přes. HDD se zatím držel pořád na nějakých 36-38C.
Ohledně toho větráku vzadu, jeho označení je takovéhle: MERC BRUSHLESS OCEAN, MODE: A1225L12S. Vzhledem k tomu, že počítač mám přibližně šest let a ten větrák tam je od samého počátku, tak by bylo nejspíš vhodné ho vyměnit v každém případě.
Jinak ty údaje teplot při hraní ještě dodám.
tak přidávám fotku vnitřku skříně. Chladič na procesoru by měl mít toto označení: Intel DTC-DAA 12 (byl součástí balení při koupi procesoru).
Jinak co jsem zkoušel měřit teploty, tak u CPU mi to chvílemi vyskakuje na hodnoty kolem 70C, někdy i lehce přes. HDD se zatím držel pořád na nějakých 36-38C.
Ohledně toho větráku vzadu, jeho označení je takovéhle: MERC BRUSHLESS OCEAN, MODE: A1225L12S. Vzhledem k tomu, že počítač mám přibližně šest let a ten větrák tam je od samého počátku, tak by bylo nejspíš vhodné ho vyměnit v každém případě.
Jinak ty údaje teplot při hraní ještě dodám.
6 let? V prvním příspěvku píšeš tři čtvrtě roku.
- Clorky
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Chladič na procesoru je box, ten tam klidně nech. Teploty jsou nejspíše v pořádku. Jestliže chceš teploty stabilizovat na takových 50-60 v zátěži, pak doporučím Gelid
Větrák klidně vyměň, hlavně ale musíš dát jeden dopředu, protože je ve skříni málo vzduchu, když to ten zadní pořád jen vyfukuje.
Airflow může vypadat takto:

Odmysli si to bez těch dvou šipek od předku skříně a vyjde ti v podstatě ten tvůj.
Já objednal tento týden dva větráky jako náhradu za čtyři roky staré - Nexus D12SL-12 BW
Napíšu ti nejspíše ještě zítra, jestli jsem tedy spokojen. Jinak se zde doporučují tyto běžně: Arctic Fan F12 PWM
HDD by se měl držet na 30-35C ideálně, jinak se snižuje jeho životnost. To by mohlo vyřešit dokoupení právě toho větráčku dopředu.
Větrák klidně vyměň, hlavně ale musíš dát jeden dopředu, protože je ve skříni málo vzduchu, když to ten zadní pořád jen vyfukuje.
Airflow může vypadat takto:

Odmysli si to bez těch dvou šipek od předku skříně a vyjde ti v podstatě ten tvůj.
Já objednal tento týden dva větráky jako náhradu za čtyři roky staré - Nexus D12SL-12 BW
Napíšu ti nejspíše ještě zítra, jestli jsem tedy spokojen. Jinak se zde doporučují tyto běžně: Arctic Fan F12 PWM
HDD by se měl držet na 30-35C ideálně, jinak se snižuje jeho životnost. To by mohlo vyřešit dokoupení právě toho větráčku dopředu.
Nemyslí bednu 6 let? A teď upgradované věci vyměnil za ty 6 leté? NEvim no...
CPU: Intel core 2 Quad Q9550 2,83ghz @ 3,61ghz chladič Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
GPU: Nvidia GeForce GTX 650ti OC 1gb Gigabyte
RAM: 6gb DDR2 1066mhz
HDD: Seagate Barracuda 500gb Sata 6gb/s
Zdroj: Eurocase PFC 400w ( chystá se upgrade )
Moje chyba, špatně jsem to napsal. Počítač mám celkem 6 let, ale v průběhu let jsem dělal dvě velké výměny - před třemi roky jsem měnil grafickou kartu a zdroj. A před tři čtvrtě rokem jsem vyměnil v podstatě celý zbytek (procesor, desku, paměti, skříň, disk). Z původní sestavy zůstal prakticky jen ten větrák a mechanika.
Stačí koupit 2 větráky. Dopředu a dozadu. Zjisti si jaké největší rozměry větráků tam můžeš dát popř. napiš název skříně a my to dohledáme.
CPU: Intel core 2 Quad Q9550 2,83ghz @ 3,61ghz chladič Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
Jak se zmiňoval Clorky tak teplota procesoru (pokud to je v zátěži) je OK.
Spíše bych se zajímal o teplotu HDD, která by mohla být brána jako mírně zvážená. Vyřešíš to buďto ventilátorem dopředu nebo http://www.czc.cz/scythe-sch-1000-himur ... mi4ii5li2e popř. něčím podobným.
--- Doplnění předchozího příspěvku (20 Úno 2014 16:38) ---
Zmiňoval se že má Bitfenix Merc Beta. Ten má 120 mm pozice.
Spíše bych se zajímal o teplotu HDD, která by mohla být brána jako mírně zvážená. Vyřešíš to buďto ventilátorem dopředu nebo http://www.czc.cz/scythe-sch-1000-himur ... mi4ii5li2e popř. něčím podobným.
--- Doplnění předchozího příspěvku (20 Úno 2014 16:38) ---
tomasosi píše:Stačí koupit 2 větráky. Dopředu a dozadu. Zjisti si jaké největší rozměry větráků tam můžeš dát popř. napiš název skříně a my to dohledáme.
Zmiňoval se že má Bitfenix Merc Beta. Ten má 120 mm pozice.
Takže jestli jsem to dobře pochopil, tak stačí jenom doplnit dopředu větrák a mělo by to být v podstatě vyřešeno. A pak akorát sledovat, jestli se díky tomu snížila teplota HDD a případně na něj dokoupit ten samostatný chladič.
- Clorky
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Ano, nějak tak.
Podle mého ti to srazí teda teploty dost. Jak na HDD, tak na grafice/CPU.
Nahradil bych rovnou i ten zadní větrák. Investice to není převratná a budeš mít klid na duši.
Podle mého ti to srazí teda teploty dost. Jak na HDD, tak na grafice/CPU.
Nahradil bych rovnou i ten zadní větrák. Investice to není převratná a budeš mít klid na duši.
Dobře, ten zadní větrák vyměním v každém případě. A pokud jsem si správně přečetl a pochopil parametry skříně, tak do přední části bych mohl dát ten samý větrák jako dozadu, tj. těch 120 mm?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9
- 2695
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
18 dub 2025 11:01