Windows 7 64bit nebo Windows XP 64bit? Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Windows 7 64bit nebo Windows XP 64bit?

Příspěvekod MiliNess » 22 úno 2014 20:11

To není pravda. Pokud nainstaluješ ReadyFor4GB, limit na RAM zmizí (ale limit 4GB na jednu app zůstane)

Tak a teď nám prosím vysvětli, jak to ten patch udělá. Celkem by mě to zajímalo.
(já ti to pak hned s potěšením vyvrátím)
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Reklama
lukas.sei
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod lukas.sei » 22 úno 2014 20:50

Podle mě ten PATCH odstraní nápis použitelné v info o počítači :D
Naposledy upravil(a) Myloš dne 23 úno 2014 03:31, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Dvakrát odeslaný tentýž příspěvek, odstranil jsem duplicitní text.

Kim Spotcom
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Kim Spotcom » 22 úno 2014 22:00

Já jsem zase zvědavý, jak mi to vyvrátíš. Ve zkratce ve Windows 32bit je uměle omezená dostupná RAM na 3.3GB. A v kernelu je funkce, která právě vrací boolean. podle toho, zda se má toto umělé omezení použít a tuto funkci samozřejmě pak využívá systém při startu a podle toho využije paměť. A ten patch asi víš co udělá. Samozřejmě nutností je PAE.

Originální článek: http://www.geoffchappell.com/notes/wind ... memory.htm
Nejlepší obrana proti trollům je nereagova na ně.

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 22 úno 2014 22:58

x86 systém využije 4GB, nevím kde si přišel na 3,3.
Jediná možnost jak využit zbylou RAM je vytvořit na ní RAM disk, a na něm potom udělat swap. Je to ale spousta zbytečností, na tohle bych taky nahodil W7 x64.
tarogar: Rychlejší start? U W8 ti sice za pár vteřin naskočí GUI, ale jádro, služby, a všechno ostatní se pořád rozbíhá. Takže to vyjde nastejno, možná s minimálním rozdílem.
Just Fucking Google It!

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 22 úno 2014 23:46

Kim Spotcom píše:Já jsem zase zvědavý, jak mi to vyvrátíš. Ve zkratce ve Windows 32bit je uměle omezená dostupná RAM na 3.3GB. A v kernelu je funkce, která právě vrací boolean. podle toho, zda se má toto umělé omezení použít a tuto funkci samozřejmě pak využívá systém při startu a podle toho využije paměť. A ten patch asi víš co udělá. Samozřejmě nutností je PAE.

1) Ten tvůj patch se v případě 4GB RAM používá pouze u 32 bitových verzí Windows Vista Starter a Windows 7 Starter, kde je uměle vytvořen 1 a 2GB limit. Ostatní neserverové edice podporují 4GB fyzické paměti. Více zde. To cos mi předhodil, se týká případů, kdy máš v počítači více jak 4GB RAM. Vyjma některých serverových edicí je velikost opravdu omezena, ale ne na 3,2GB, nýbrž na rovné 4GB fyzické paměti. Proto se používá ten patch, PAE se samozřejmě nutností. Chybně jsi to pochopil.
2) Jak už ti Tux odpověděl, žádné omezení na 3,2GB neexistuje, je to jen taková fáma. Adresace fyzické paměti je u 32bitových Windows omezena velikostí page table entries a page directory entries. U 32 bit OS jsou velké 32bitů a umožní tedy adresaci plných 4GB fyzické paměti, do které se ale nepočítá jen samotná RAM, ale i VRAM, registry, porty, různé HW buffery atd.
Žádný patch nedokáže odstranit 4GB limit u čistě 32bit OS. Verze jádra s PAE už není čistě 32bitová, kvůli 36bitovým entries ve stránkovacích tabulkách a adresářích.
3) S PAE jádrem může být adresováno až 64GB fyzické paměti, PTE a PDE mají velikost 36bitů. Paměť nad 4GB hranicí ale můžou využít pouze speciálně napsané aplikace, některé části jádra OS a některé ovladače. Většinu využívá správce mezipaměti, aby v ní udržoval např. obsah otevřených souborů. 64bitový systém s fyzickou pamětí hospodaří daleko lépe, PAE se na něj nečape.
Pokud se chceš poučit, přečti si celé vlákno zde. Nebo se můžeš vrhnou přímo na Windows Internals.
Je třeba číst, vstřebávat a pak teprve mluvit. To je vlastní zkušenost, za svůj život jsem už nakecal spoustu blbostí.

--- Doplnění předchozího příspěvku (23 Úno 2014 00:13) ---

A jen tak okrajově, upravováním OS patchem už porušuješ autorská práva, dopouštíš se tedy protiprávního jednání.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 23 úno 2014 03:38

MiliNess: Malá historická reminiscence – vzpomínáš na zpřístupnění paměti nad 1 MB? Na zkratky jako XMS, EMS, HMA? ;-)

Pokud jde o porušování autorských práv, nebyl bych si tak jistý. Jednak z lidského hlediska to připomíná hypotetický zákaz výrobce automobilu používat neautorizované potahy na sedačky, jednak z právního hlediska považuji takový zákaz za neplatný – zakazuje něco, co zákon nezakazuje; viz též viewtopic.php?f=62&t=38761
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 23 úno 2014 04:35

Kim Spotcom píše:Já jsem zase zvědavý, jak mi to vyvrátíš. Ve zkratce ve Windows 32bit je uměle omezená dostupná RAM na 3.3GB. A v kernelu je funkce, která právě vrací boolean. podle toho, zda se má toto umělé omezení použít a tuto funkci samozřejmě pak využívá systém při startu a podle toho využije paměť. A ten patch asi víš co udělá. Samozřejmě nutností je PAE.

Zde na fóru jsme se před nějakým časem dohodli, že kdo bude popírat 4 GB u 32bitů bude zastřelen! :lol:

CatalystCZ
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod CatalystCZ » 23 úno 2014 08:49

Hod si tam win7 64 bit...zelezo na nej mas dostacujici a kdyz se o nej budes dobre starat, tak bude i svizny...jen ten processor neni ma rendering zadna slava, budes delat 20 minutove fullHD celou noc tipuji :-D ...kazdopadne win7...xp ani omylem, uz kvuli stabilite, podpore, ovladacum...

Odesláno z mého MT15i pomocí Tapatalk

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 23 úno 2014 09:28

Myloš píše:MiliNess: Malá historická reminiscence – vzpomínáš na zpřístupnění paměti nad 1 MB? Na zkratky jako XMS, EMS, HMA? ;-)

Pokud jde o porušování autorských práv, nebyl bych si tak jistý. Jednak z lidského hlediska to připomíná hypotetický zákaz výrobce automobilu používat neautorizované potahy na sedačky, jednak z právního hlediska považuji takový zákaz za neplatný – zakazuje něco, co zákon nezakazuje; viz též viewtopic.php?f=62&t=38761

Potahy bych přirovnal spíš ke změně wallpaperu. Nějaký patchování bych srovnal s neautirizovanou úpravou motoru, tzn. porušení podmínek a ztráta záruky.
Just Fucking Google It!

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 23 úno 2014 11:51

Myloš píše:MiliNess: Malá historická reminiscence – vzpomínáš na zpřístupnění paměti nad 1 MB? Na zkratky jako XMS, EMS, HMA? ;-)

To byly panečku doby :-)

--- Doplnění předchozího příspěvku (23 Úno 2014 11:52) ---

X píše:Zde na fóru jsme se před nějakým časem dohodli, že kdo bude popírat 4 GB u 32bitů bude zastřelen! :lol:

Pracuji na tom.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 23 úno 2014 12:26

CatalystCZ píše:jen ten processor neni ma rendering zadna slava, budes delat 20 minutove fullHD celou noc tipuji :-D ...kazdopadne win7...xp ani omylem, uz kvuli stabilite, podpore, ovladacum...

Pokud ovšem nepoužije program, který využívá procesor na grafické kartě (CUDA, nebo jak se tomu nadáve).
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 23 úno 2014 13:17

CatalystCZ píše:xp ani omylem, uz kvuli stabilite, podpore, ovladacum...

Tohle bych prosím chtěl vysvětlit? :idea:
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”