Neživím se tím, je to můj koníček, kterému jsem věnoval a stále věnuji nemálo času, takže vím co osazuji a proč. Fanoušci AMD se vždy oháněli tím, co bude v budoucnu apod. avšak tohle prostě není dobrým kritériem výkonu, podstatné je to, co je lepší v tuto chvíli na danou činnost, pro daného uživatele. Spekulovat zde není na místě a často to ani nebývá pravda.
S touhle i5 musíš srovnávat Ryzen 1400, který je cenově srovnatelný, ale bez přetaktování má v herních aplikacích nižší výkon. Ryzen 1600 je už výkonnější, avšak těch tvých 30FPS rozdíl je s grafikou za 20k, s levnější budou rozdíly podstatně nižší. Klidně ho mohu osadit také, je to zajímavý procesor, můj návrh byl koncipován s výměnou chladiče (kvalitnější ventilátor, nižší hluk a teploty) a ATX deskou, což se samozřejmě projeví na ceně. Navíc s vidinou taktování v budoucnu (Ryzen) by to chtělo výkonnější zdroj (ano, třeba ten seasonic, ale opět hlučnější) a možná i trochu jinou desku, hodně by záleželo na tom, jak moc by se taktovalo a v jakém časovém horizontu. Pokud doopravdy nevadí, že to bude hlučnější, tak můžu návrh předělat. Ke grafice řeknu jen to, že jsou výkonově obě (RX 580 vs GTX 1060) srovnatelné, každá má silnější a slabší herní tituly, ale v průměru je to podobné. AMD více žere a topí (verzi PULSE bych se vyvaroval) a také bys na ni musel čekat, ale zase je levnější. Skříň určitě nebude dosahovat kvality SPC M35 a ani si nejsem jistý, zda není přední panel napevno, tudíž nevhodné pro umístění mechaniky - musel by sis to ještě ověřit.
Pokud to tedy chceš zhlučnit se záměrem dostat co nejlepší poměr cena/výkon, klidně to předělám. Musíš mi to však potvrdit, a také mi řekni, jak to bude s tím taktováním. CPU necháš být a v horizontu let, až ti třeba jeho výkon bude přestávat stačit, to přetaktuješ, nebo jak to vidíš?
Seskládání PC
Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”