V jakém pořadí se má teenager učit programovací jazyky?

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: V jakém pořadí se má teenager učit programovací jazyky?

Příspěvekod faraon » 20 lis 2011 14:25

Tak to se s šestnáctibitovým TP fakt nechytáš, ale ten FreePascal (instalačku měli u té poslední knihy, v souborech ke stažení, nejnovější verze je tady: http://www.freepascal.org/down/i386/win32.var) by ti jet měl, ten je dvaatřicetibitový. Možná by mohl být problém s nějakými knihovnami, ale ty by šly do systému doinstalovat.
Jen upozornění do začátku, poslední end. v programu musí mít tečku místo středníku a musíš za ním Enterem ukončit řádek! Celkem běžná začátečnická chyba :)

Zkus nejdřív Hello World:

Kód: Vybrat vše

program helloworld;

begin
  writeln('Hello World')
end.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Reklama
jar_st
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod jar_st » 20 lis 2011 14:48

Za sebe můžu doporučit začít s winAPI (v Pascalu,C,čemkoli dalším...).V připadě Pascalu - FreePascal,Delphi,ale i Lazarus,který je pro 64bit (nelekni se velkých exe - dá se zmenšit utilitou strip.exe,která je součástí).Delphi (i Lazarus) má našeptávání,takže člověk si nemusí pamatovat hned od začátku přesně názvy funkcí a pomáhá to i při psaní.Pro C (C++) existuje celá řada free dobrých nástrojů,ve kterých se dají základy naučit.Za Assembler můžu doporučit WinAsm Studio (má i visual resource editor),MASM32.

richard44
nováček
Stav:

Příspěvekod richard44 » 20 lis 2011 14:52

Dobrá zpráva je, že FreePascal mi ve verzi 2.4.4 funguje korektně.

Otevřít ideone_60LzX.pas jde bez problémů, ale když pak zmáčknu Alt+F9 pro kompilaci, výstupní executable už nerozjedu.

Vlastně ano, ale leda tím "rychloprobliknutím" na obrazovce. Mohu vytušit, že se tam 44* zopakuje text Nazdar Richarde!, ale v praxi je to nepoužitelné. V XP takové problémy nikdy nebyly.

Děkuji za další postřehy.

Tak s pomocí printscreenu (viz obrázek) se mi podařilo zachytit požadovaný stav, ale jak říkám, není to použitelné, neboť to problikne na méně než půl sekundy, což jistě nebyl účel.
Přílohy
Nazdar Richarde!.png
Naposledy upravil(a) richard44 dne 20 lis 2011 15:00, celkem upraveno 1 x.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 20 lis 2011 14:59

Tak si na konec programu přidáme čekání na stisk Enteru:

program nazdar;

var i:integer;

begin
  for i:=1 to 44 do
    begin
      writeln(i,': Nazdar Richarde!');
    end;
  readln;
end.

richard44
nováček
Stav:

Příspěvekod richard44 » 20 lis 2011 15:02

GÉNIE! :twisted:

Tomu se říká produktivní myšlení. :o

EDIT:

Můj první funkční úspěch je na světě:

program helloworld;

begin
   begin
    writeln('Hello World')
   end;
  readln;
end.

A nyní dvě otázečky:

Je rozdíl napsat ´ (CS) a ' (EN klávesnice)? Zřejmě ano, protože mi to předtím házelo errory. Dá se nějak z CS klávesnice napsat znak ' ?
Ano, dá → Alt+39 = tradiční anglofonní ' :lol:

A zřejmě není možné text odsunout, že? Když neudělám dostatečný počet úhozů mezerníkem, mám smůlu a musím přepracovat celý řádek, v horším případě celý program.

Jsou vůbec ty tabulátory (rozuměj mezery před syntaxí) povinné, nebo je to čistě pro programátorovu přehlednost?

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 20 lis 2011 15:52

Ale ne, to jsou jen léta cviku :lol: Prostě tam program čeká na zadání údajů a odentrování, akorát že ty údaje nikam neuloží, protože jsi nezadal žádnou proměnnou.

´ a ' jsou samozřejmě dva různé znaky s různými kódy, já jsem si teda na programování vždycky přepínal do americké, jen na zadávání řetězců jsem skočil do české. Až v Linuxu, kde jsou všechny speciální znaky dostupné snadno přes pravá Alt nechávám českou.
Ve Windowsu bys měl většinu potřebných znaků také mít, ale jsou porůznu rozházené po klávesnici, například @ je AltGr+V a podobně, já ho mám na AltGr+2, takže odpovídají popisy amerického rozložení. Vyzkoušej si co kde máš, a jestli ti funguje zadávání ASCII kódů přes levý Alt, podržíš ho a na numerické klávesnici vyťukáš kód znaku, například Alt+64 je právě ten @.
Můžou s tím být problémy na noteboocích a různých "moderních" paskvilech, nejlepší je klasická klávesnice se standardním rozložením a vysokými klávesami. Těm se na přední stranu dají (v nouzi) fixou dopsat další významy ;-)

PC-KBD.JPG

FreePascal neznám, ale mělo by to fungovat podobně jak v textovém editoru, v TP to tak šlo. V nejhorším případě bys ty programy mohl psát třeba v Notepadu a FP použít jen jako kompilátor, případně k opravě nalezených chyb. Akorát že tak by ses ochudil o zvýrazňování syntaxe :-(

EDIT: Koukám že levý Alt znáš a funguje. Tak si ještě vytiskni ASCII tabulku a měj jí stále při ruce.
To odsazení hodně pomáhá přehlednosti kódu, když zkusíš toho Karla, tak ten ti to dokonce dělá automaticky! Až budeš mít šest vnořených smyček a v nich ještě pár větvení, budeš moc rád že jsi tam ty mezery nadělal 8)
V Pascalu povinné není, tam se dokonce dá napsat celý program na jeden řádek (s Enterem na konci!):

program helloworld;begin begin writeln('Hello World')end;readln;end.

Ale zkus si v něčem takovém hledat a opravovat chyby!
Zato například v Pythonu je tohle odsazování nutné, protože tím se tam určují konce smyček a větví, navíc je v něm rozdíl jestli uděláš osm mezer nebo jeden tabulátor... Pro začátečníka trochu matoucí, ale jinak docela šikovné.
Naposledy upravil(a) faraon dne 20 lis 2011 16:03, celkem upraveno 1 x.

richard44
nováček
Stav:

Příspěvekod richard44 » 20 lis 2011 16:00

Naštěstí kódy přes levý Alt mi úplně cizí nejsou (ty nejpoužívanější), takže teď vím, že ' je Alt+39.

Do dneška jsem uměl z hlavy @ (Alt+64 nebo Ctrl+Alt+V, což už teď preferuji), $ (Alt+36), & (Alt+38) a samozřejmě šipky ↑↓→← (Alt+24 až 27).

€ a # jde subjektivně jednodušeji trojkombinací Ctrl+Alt+E/X, proto jsem byl zklamán, že takto nešel vyvolat znak ' .

Správný ajťák musí i ve spánku s jistotou vědět, že backslash (pěkná česká frázička zpětné lomítko) \ se dá napsat mimo kombinace Ctrl+Alt+Q (což nefunguje všude) rovněž způsobem AltGr (tedy pravý Alt)+Q. :smile:
Naposledy upravil(a) richard44 dne 20 lis 2011 16:06, celkem upraveno 1 x.

Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod Orcus » 20 lis 2011 16:03

Hehe, tak jestli jdeš SSAKHK, tak good luck :lol: Když vidím co z toho leze občas za lidi, tak gympl a samouci jsou na tom lecckdy líp :wink: To radši zaměř na strojárnu, je jen o kousek dál, nenecháš tam 40k za rok + jazyky se doučíš sám + uplatníš se víc než s papírem z kyberny. :smile:
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí. :fire:

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.

Pár rad k bezpečnosti PC.

Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix

Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 20 lis 2011 16:04

Vyzkoušel ještě ten pravý Alt bez Shiftu i s ním, třeba objevíš pár nových znaků.
Ale Alt+Shift by měl být jednodušší, v té americké se některé potřebné znaky píšou bez Shiftu...
Naposledy upravil(a) faraon dne 20 lis 2011 16:10, celkem upraveno 1 x.

richard44
nováček
Stav:

Příspěvekod richard44 » 20 lis 2011 16:07

jar_st píše:Za sebe můžu doporučit začít s winAPI (v Pascalu,C,čemkoli dalším...).V připadě Pascalu - FreePascal,Delphi,ale i Lazarus,který je pro 64bit (nelekni se velkých exe - dá se zmenšit utilitou strip.exe,která je součástí).Delphi (i Lazarus) má našeptávání,takže člověk si nemusí pamatovat hned od začátku přesně názvy funkcí a pomáhá to i při psaní.Pro C (C++) existuje celá řada free dobrých nástrojů,ve kterých se dají základy naučit.Za Assembler můžu doporučit WinAsm Studio (má i visual resource editor),MASM32.

Skvělé rady, děkuji.

Orcus píše:Hehe, tak jestli jdeš SSAKHK, tak good luck :lol: Když vidím co z toho leze občas za lidi, tak gympl a samouci jsou na tom lecckdy líp :wink: To radši zaměř na strojárnu, je jen o kousek dál, nenecháš tam 40k za rok + jazyky se doučíš sám + uplatníš se víc než s papírem z kyberny. :smile:

To nebylo na mě, že ne? :smile: Hradec Králové mám totiž jaksi z ruky... (asi tak 200 km) :D

faraon píše:FreePascal neznám, ale mělo by to fungovat podobně jak v textovém editoru, v TP to tak šlo. V nejhorším případě bys ty programy mohl psát třeba v Notepadu a FP použít jen jako kompilátor, případně k opravě nalezených chyb. Akorát že tak by ses ochudil o zvýrazňování syntaxe :-(

Tak už to jede jak má. Problém byl nakonec v tom, že z neznámého důvodu byla ve FPC (a jen tam) aktivní funkce (klávesa) Insert, kterou používám jednou za uherský rok a tak mě ani nenapadlo ji zkusit vypnout. 8)

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 20 lis 2011 16:47

Tak si vyzkoušel ještě tohle, ať vidíš význam odsazení a komentářů:

program ascii7;

var r,s,c: integer;

begin

{ horni okraj }
  write('     +');
  for s:=1 to 21 do
    write('-');
  writeln('+');

{ horni popisy }
  write(' H\L |');
  for s:=0 to 9 do
    write(s:2);
  writeln(' |');

{ oddeleni }
  write('+');
  for s:=1 to 26 do
    if s=5 then
      write('+')
    else
      write('-');
  writeln('+');

{ radky }
  for r:=3 to 12 do
    begin
      { levy popis }
      write('| ',r:2,' |');
      { znak }
      for s:=0 to 9 do
        begin
          c:=r*10+s;
          if (c>32) and (c<127) then
            write(' ',char(c))
          else
            write('  ')
        end;
      writeln(' |')
    end;

{ spodni okraj }
  write('+');
  for s:=1 to 26 do
    if s=5 then
      write('+')
    else
      write('-');
  writeln('+');

{ cekani }
  readln
end.

richard44
nováček
Stav:

Příspěvekod richard44 » 20 lis 2011 17:00

Pozoruhodné... Takže v jazyce Pascal se programátorovy popisky dávají do složených závorek, že? Někde jinde to tuším bylo dvojité (možná zpětné) lomítko.

Musí být za každou cenu tvar { cekani }, nebo může být i {cekani} ? Opět: je to otázka funkčnosti, nebo estetického cítění?

Velmi užitečné a cenné informace. :wink:

Začátečník by na první (ani druhý :smile: ) pohled nevěřil, že se z toho vyklube tohle:
Přílohy
ASCII-7.png
Naposledy upravil(a) richard44 dne 20 lis 2011 17:05, celkem upraveno 1 x.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Programování a tvorba webu”