Čas ve Windows se předbíhá Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Čas ve Windows se předbíhá

Příspěvekod Pic » 08 dub 2015 22:22

Přesně toto jsem čekal! Ten obrázek tady chyběl.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 09 dub 2015 08:55

OT/
Pic píše:Krystal je součástka, která pro svou činnost potřebuje vytvořit podmínky, je tedy součástí obvodu, což bývá oscilátor, jehož kmitočet určuje právě uvedený krystal. Aby mohl uvedený obvod správně pracovat musí mít vytvořeny podmínky a mezi nimi je napájecí proud a tím i napětí. Pokud není dodávána potřebná energie obvod nepracuje správně, nebo vůbec. Dále to nebudu rozvádět, protože literatury je o tom hromady. Tak nemluv jen o krystalu. Asi jsi neviděl uvedené baterky, které byly v takovém stavu, že vlastně zkratovaly připojený obvod. A pokud tvrdíš, že baterie v základní desce nemá žádný vliv, tak proč tam vlastně jsou, když výrobci se snaží ušetřit co se dá.

Pokusím se tedy vysvětlit, co mě vede k tak "kacířské" myšlence, že napětí nemá na frekvenci vliv. RTC je v podstatě generátor pravoúhlých kmitů. Základ tvoří dvě hradla, která kmitají na frekvenci určené krystalem. Pokud máme krystal na frekvenci 1MHz a za ním děličku milionem, dostaneme frekvenci 1Hz, což je jeden kmit za sekundu. Tento kmitočet můžeme čítat a pokud jej čítáme vhodným způsobem a vhodným způsobem zobrazíme, máme digitální hodiny. Takhle třeba fungují digitálky. Kmitočet je dán krystalem. Obě hradla na kmitočet nemají vliv. V digitálním světě jde o CMOS hradla a ty fungují v určitém rozsahu napájecího napětí. Pokud napětí klesne pod určitou mez, pak kmitat přestanou, přestane fungovat i dělička a hodiny neběží. Vezmeme-li si klasické digitálky, tyto fungují v celém rozsahu tohoto napětí stejně. Dokonce, je-li napětí baterky už tak malé, že se číslice sotva zobrazují na displeji a je třeba je ve světle natočit, i tak ukazují správný čas. A to v celém rozsahu napětí baterie tedy od nějakých 1,65V až do minima - cca 0,5V. Jediný způsob, jak by se mohla měnit frekvence s napětím by byla změna kapacity MOS tranzistoru hradla se změnou napětí. Tento jev však není nikde popsán a tudíž jej lze považovat za neexistující.
Pokud je zmíněn oscilátor, pak je třeba šáhnout do principu oscilátoru. Jde o zesilovač s kladnou zpětnou vazbou. Kmitočet oscilátoru je určen rezonančním kmitočtem obvodu zpětné vazby, lhostejno, zda se jedná o krystal, LC, nebo RC (např. Wienův člen) obvod. Pro zjednosušení uvažujme LC obvod. Kmitočet takto sestaveného oscilátoru je pak 1/(2pi*odmocnina(LC)) => napětí ve vzorci chybí => napětí nemá vliv. Vzpomínáte si na tranzistorová rádia? A vzpomínáte, když už baterkám docházela "šťáva", jak se občas musel zesílit zvuk, aby hlasitost byla stejná jako původní? A teď si zkuste vzpomenout, kfyž baterkám docházela šťáva, jak se musela stanice pořád dolaďovat? Nevzpomínáte? Dokonce jste měli jednu stanici naladěnu trvale a od té doby jste na ladění nesáhli? Pochopitelně, napětí na kmitočet nemá vliv (on ani krystal, ani LC, ani LC obvod totiž není napájen).
Jsou samozřejmě zapojení, kde napětí na kmitočet vliv má. Např. převodník napětí/kmitočet využívaný v digitálních multimetrech a digitálních teploměrech.
Nebo klasický astabilní multivibrátor, kde je frekvence dána nabitím C na takové napětí, až se otevře přechod Ube, což je asi 0,6V (křemíkový tranzistor). Tedy bude-li napájecí napětí vyšší, pak se kondenzátor nabije rychleji, tedy i kmitočet bude vyšší. To ale není tento případ.
Změna napájecího napětí však má vliv na ostatní veličiny - např. harmonické zkreslení, výstupní napětí, atd. V digitálním světě, kde je zkreslení cca 100% (obdélník obsahuje všechny harmonické) a kde je úroveň u CMOS definována tak, že co je nad 1/2 Ucc = 1 a co je pod 1/2Ucc = 0, nemá a nemůže mít změna napájecího napětí žádný vliv. Tedy samozřejmě pokud neklesne pod úroveň funkčnosti obvodu. Pak ovšem obvod nepracuje vůbec.
/OT
V tazatelově případě - jak správně potvrdil zeus - tedy baterie vliv nemá, RTC podle všech indicií pracuje správně, protože BIOS má správný čas. Navíc k onomu předbíhání dochází při zapnutém počítači, čili je úplně jedno, zda baterka je, nebo není vybitá. Pokud by i vybitá byla, pak po startu PC stačí znovu nastavit BIOS (a v něm i čas) a vše bude fungovat až do doby, než PC vypnu. Pak se opět nastavení ztratí.

gracia
nováček
Stav:

Příspěvekod gracia » 09 dub 2015 10:03

Pic píše:Přesně toto jsem čekal!

Pic píše:Přesně toto jsem čekal! Ten obrázek tady chyběl.

Prosím, prosím, a můžeš mi tedy poradit, co s tím? Jestli ne, tak nechápu, proč jsi sem ty dva příspěvky vůbec vkládal.

Pro ITC: Děkuji za obsáhlý výklad, ale mně je v podstatě k ničemu a nijak mi dále nepomáhá. Ale viděla jsem tu i články - možná by bylo dobré to dát jako článek do té nějaké sekce.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 09 dub 2015 12:07

Pic píše:Přesně toto jsem čekal! Ten obrázek tady chyběl.
Můžeš nějak popsat jak jsi to myslel?

Vzhledem k tomu, že v dnešní době většina uživatelů neví jaký je rozdíl mezi Windows a prohlížečem internetovým, a nebo třeba mezi PC a diskem, a tazatelka dokázala formulovat problém, zkontrolovat BIOS, udělat otisk části obrazovky, tak asi nebude nějaká běžná LAMA. Z toho důvodu bych jí věřil.

jar_st
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod jar_st » 09 dub 2015 12:11

gracia> rad a tipů máš víc než dost.Konkrétně ti asi těžko kdo poradí.Pokud na to nestačíš,zkus někoho známého,nebo si nainstaluj program teamviewer a prostřednictvím něj se ti někdo na PC koukne (s kým se dohodneš).

Sám bych postupoval systematicky:
1)zkontroloval nastavení hodin,časového pásma aj.
2)zkontrolovat na viry,malware aj.
3)přeinstalovat OS (pokud se jedná o SW problém)

gracia
nováček
Stav:

Příspěvekod gracia » 09 dub 2015 12:29

Bod 1 byl první, co jsem pochopitelně udělala
Bod 2 mám všemi mně dostupnými prostředky rovněž již několik dní za sebou
Bod 3 zatím nepřichází v úvahu, brání totiž zjištění příčiny, a to je to, co mě zajímá.

Zatím jsem instalovala ten klíč do registru (viz rada ITC), ale netroufám si to zatím hodnotit, spíš až po restartu a delším sledování.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”