Velké změny před námi! Update fóra a přechod na nový server
Moderátor: Mods_senior
- Ltb
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Velké změny před námi! Update fóra a přechod na nový server
Vcera v noci jsem zablokoval tisice IP adres botu, scrapperu atd., prevazne z Ciny. Vysledkem je zasadni pokles zateze CPU a tim padem znatelne rychlejsi forum. Pro ilustraci prikladam tydenni graf ukazujici zatez CPU.
A jeste pridam aktualni info o aktualizaci - probihaji pripravy noveho serveru, kam se presuneme. K migraci by mohlo dojit nekdy behem pristiho tydne. Pote bude nasledovat update PHP a pak teprve nase finalni verze phpbb.
Reakce fóra se významně zrychlila. 
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
- pcmaker
- Level 4

- Kontaktovat uživatele:
Reakce na kliknutí je téměř okamžitá. Došlo k velkému zrychlení. Krásná práce.
Nebylo by načase řešit i nějaké zabezpečení?
- Ltb
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Mohl bys to trochu rozvest, jake presne zabezpeceni mad na mysli?
Já trochu odpovím za HelFix. Možná by bylo v úvahu zavedení např. fail2ban, který podle nastavení by blokoval ip (v iptables/nftables) na nastavenou dobu(ta nastavená doba se dá násobit když se to opakuje) když z nějaké IP přesáhnou nastavený práh počtu requestů za minutu. Nebo by šel zavést radikálnější geoblokování.
„Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.“ - Čínské přísloví
„Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.“ - John Ronald Reuel Tolkien
„Je lepší být nenáviděn pro to, jaký jsi, než být milován pro to, co nejsi.“ - Kurt Cobain
https://rhscz.eu
https://github.com/rhsCZ
-
martin.100
- Level 1.5

Pokud na hlavní stránce rozkliknu jakékoliv "Nedávná témata", tak se mi zobrazí "Rychlá odpověď" pod posledním příspěvkem. Jinde toto nedělá. Dost blbé, když rozkliknu téma a nevidím ho od prvního příspěvku o co v daném tématu jde. Jiné sekce se takto nechovají...
- Ltb
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
martin.100: Diky za info, taky jsem si toho vsimnul. Souhlasim, ze to je matouci a neni to v souladu s ostatnimi odkazy ve foru. Prislo to s novou verzi modifikace, az zaktualizujeme na tu posledni, pokusim se s tim neco udelat.
Nejsem linuxovy expert, ale rad se necemu novemu priucim. Ikdyz se trochu obavam, ze to nebude tak jednoduche, jak se muze zdat - IP adres s boty jsou tisice a zrejme se i postupem casu uci a prizpusobuji, ale souhlasim s vami, ze v dlouhodobem meritku by bylo dobre neco takoveho mit, pokud to bude fungovat a bude to casove a financne dostupne.rhsCZ píše: ↑17 lis 2025 13:42Já trochu odpovím za HelFix. Možná by bylo v úvahu zavedení např. fail2ban, který podle nastavení by blokoval ip (v iptables/nftables) na nastavenou dobu(ta nastavená doba se dá násobit když se to opakuje) když z nějaké IP přesáhnou nastavený práh počtu requestů za minutu. Nebo by šel zavést radikálnější geoblokování.
Já taky nejsem expert, ale za ty roky provozu svých serverů jsem se něco naučil. DDOS dokáže odfiltrovat ten fail2ban (zadarmo, stačí ho jen smysluplně nastavit). Konfigurace není zas tak moc složitá. I kdyby se boti přizpůsobili, tak to i tak dokáže hodně snížit provoz (a celkově zátěž serveru), protože boti by byli limitovaný tim maximem (nastaveným) požadavků jinak by je fail2ban bloknul. Pokud by byl zájem nebráním se poskytnutí konzultace, případně mohu i pomoct.
„Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.“ - Čínské přísloví
„Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.“ - John Ronald Reuel Tolkien
„Je lepší být nenáviděn pro to, jaký jsi, než být milován pro to, co nejsi.“ - Kurt Cobain
https://rhscz.eu
https://github.com/rhsCZ
Tak jsme to asi zakřikli: aktuální čekací doba je 20 - 30 sekund. U mně snad chyba není, jiné stránky fungují.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Presne tak bych to napsal i ja, kdybych se sem probojoval driv 
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11 Odpovědi
- 10431 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od DragonX
-
- 5 Odpovědi