Rád bych se zeptal, zda-li máte někdo nějaké praktické zkušenosti s provozem GLAN sítě, především jaká je u Vás reálná vzdálenost resp. délka kabeláže mezi switchem a PC, kdy to ještě na 1G chodí. Jak velký dopad na funkčnost má rozpletení kabelů u zásuvky na zdi ? Je 2-3 cm rozpletení od zářezů v konektoru zásuvky fatální problém ? Mohlo by mít vliv nezapojené stínění kabelu (cat6). Marně hledám kde může být chyba, protože když propojím switch s PC 20m kabelem CAT5e na přímo, tak to jede, když to přípojím přes zásuvku a kabel ve zdi, délky cca 10m, tak se to spojí pouze na 100. Útlum má na jedné straně zásuvka, na druhé pochopitelně patch panel, patch panel i zásuvky jsou jen cat5e, kabel je cat6. Jak velký vliv má na funkčnost částečný souběh s vedením 230V ? Jde o rozvod v bytě, bez průmyslového rušení, bohužel žádný chytrý přístroj co by mi diagnostikoval echolokací chybu v kabeláži k dispozici nemám.. (jinak kabely jsou zapojeny správně a průchozí, dle obyč. testeru). No, zkoušel jsem měnit i síťovky a délky přívodního kabelu od zdi k PC, to v jednom případě pomohlo, nicméně s počítačem co má být na daném místě to jede zase jen 100 :(
Pokud by někoho napadlo kde by mohl být ještě problém, budu rád za doporučení, díky.
GLAN problém - na 10m běží jen 100mBit rychlostí
GLAN problém - na 10m běží jen 100mBit rychlostí
Naposledy upravil(a) Ltb dne 05 bře 2013 09:49, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava nadpisu
Důvod: Úprava nadpisu
-
- Pohlaví:
Re: GLAN problém
Souběh slaboproudu a silových vedení řeší norma. Přesnou hodnotu už si bohužel nepamatuji. Ale není důvod proč by to nemělo chodit. Pokud jsou správně zapojeny barvy. Viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/RJ-45#Zapo ... abel.C5.AF
Je myslím jedno zda použiješ T568A nebo T568B, ale od switche až po síťovku do PC by měly být dodrženy všechny linky stejné barvy. Dále může být přerušen drát z modrého, nebo hnědého páru (čísla 4,5,7,8).
Je myslím jedno zda použiješ T568A nebo T568B, ale od switche až po síťovku do PC by měly být dodrženy všechny linky stejné barvy. Dále může být přerušen drát z modrého, nebo hnědého páru (čísla 4,5,7,8).
páry jsou zapojeny správně a jsou průchozí, prosvíceno pomocí zkoušečky, průchozí odpor u všech drátů stejný.
otázka též je, jaký vliv/útlum může mít například ohyb v rohu zdi 90°, s poměrně ostrým obloukem zakřivení.
Tak trochu mi to připadá, že GLAN je v domácích podmínkách poněkud alchymie.
Pochopitelně že jsem četl, že velký vliv mohou mít značkové komponenty, tj. renomovaní výrobci síťových karet, já též trochu podezírám inteligenci nemanagementovaného switche, když se domlouvá na přenosové rychlosti a eco zatížení..
Co se týká chyb, tak při stovce při downlinku jsou chyby téměř nulové a vytížení sítě cca 97% při FTP přenosu, uplink jede jen na 60% a vyskytuje se zde poměrně hodně opakovaně odeslaných rámců. Měl bych hledat chybu právě jen na nějakém konkrétním páru z těch dvou (analogicky, pak z těch čtyřech párů, pro GLAN, nicméně tam si systém přepíná směry dle potřeby, co jsem tak pochopil)
otázka též je, jaký vliv/útlum může mít například ohyb v rohu zdi 90°, s poměrně ostrým obloukem zakřivení.
Tak trochu mi to připadá, že GLAN je v domácích podmínkách poněkud alchymie.
Pochopitelně že jsem četl, že velký vliv mohou mít značkové komponenty, tj. renomovaní výrobci síťových karet, já též trochu podezírám inteligenci nemanagementovaného switche, když se domlouvá na přenosové rychlosti a eco zatížení..
Co se týká chyb, tak při stovce při downlinku jsou chyby téměř nulové a vytížení sítě cca 97% při FTP přenosu, uplink jede jen na 60% a vyskytuje se zde poměrně hodně opakovaně odeslaných rámců. Měl bych hledat chybu právě jen na nějakém konkrétním páru z těch dvou (analogicky, pak z těch čtyřech párů, pro GLAN, nicméně tam si systém přepíná směry dle potřeby, co jsem tak pochopil)
-
- Pohlaví:
Tak to pak vypadá na to rušení. Já mám Glan doma a chyby žádné. Na cat5e, ale bez zásuvky. Pokud tedy máš souběh ze silovým vedením, zkus stíněné prvky. Ono už to, že ti to háže chyby na 100Mbit je špatně.
Re: GLAN problém - na 10m běží jen 100mBit rychlostí
Ještě jsem se díval na to, co mi ty statistiky ukazují pomocí příkazu netstat -s, kdy jako takové se zde chyby nevyskytují, ale zaráží mě suma statistik TCP/IPv4, kdy opakovaně odeslané segmenty jednonásobně převyšují celkový počet odeslaných segmentů (cca 200%), což se mi na jiné síti nevyskytuje (resp. tato hodnota se mi jinde pohybuje kolem 3%)
Tak, zkusím odšroubovat a překrymplovat trochu líp zásuvku, uvidím jestli nastane nějaká změna.....
Tak, zkusím odšroubovat a překrymplovat trochu líp zásuvku, uvidím jestli nastane nějaká změna.....
-
- Pohlaví:
Stíněným prvkem se myslí i stíněný kabel.
I částečný souběh s vedením 230V je problém.použij stíněný UTP.
-
- Pohlaví:
Našel jsem toto: http://proplnyzivot.osu.cz/obsah/A/vyhlaska/2.pdf
A v tom toto: • nn do 1000V z kabelů musí být mezi oběma vedeními mezera min. 15cm
A v tom toto: • nn do 1000V z kabelů musí být mezi oběma vedeními mezera min. 15cm
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 1170
-
od Søren
Zobrazit poslední příspěvek
05 srp 2024 02:02