Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? * Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

josef
Level 1
Level 1
Příspěvky: 54
Registrován: listopad 12
Pohlaví: Muž

Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod josef » 12 bře 2013 18:41

Zdravím. Mám desku Gigabyte GA-EP35-DS3, 2GB DDR2 RAM. Mám Win8. Přikoupil jsem úplně stejnou paměť. Systém mi ukazuje paměť 4GB a použitelné jen 3,5GB.
Deska dle výrobce může mít 8GB paměti. Kde je problém?
Dík za odpověď
Naposledy upravil(a) Myloš dne 12 bře 2013 22:44, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava nadpisu „Paměti DDR2“, který svou nulovou informační hodnotou porušoval pravidla fóra. Nadpis má popisovat podstatu problému, ale „Paměti DDR2“ nepopisuje vůbec nic. Popis problému vytvoříš nejlépe tak, že popíšeš problém.

Reklama
Zba
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 267
Registrován: říjen 12
Pohlaví: Muž

Re: Paměti DDR2

Příspěvekod Zba » 12 bře 2013 18:43

Co máš za OS?
i5 3210M, GT650M, 4Gb ram DDR3, HDD 500GB 7200ot

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8460
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž

Re: Paměti DDR2

Příspěvekod Adys301 » 12 bře 2013 19:02

Máš tedy 32 bit systém, ten totiž dokáze využít max. okolo 3,5 GB. Abys využil celých 8 GB, musíš mít 64 bit

//Ltb: dle info od jednoho nejmenovaného uživatele je to správně takto:
32bit OS zvládne sám o sobě mapovat vždy 4 GB paměti, musí ale vždy přednostně zahrnout paměť hardware (grafiky, zvukovky, ...), tedy například takto: 4 GB - hardware (0,5 GB nebo 2 GB nebo ...) takže v součtu (RAM + hardware) = 4 GB vždy!
HW specialista a tvůrce článků
Moje článkyFacebook

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48042
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Paměti DDR2

Příspěvekod petr22 » 12 bře 2013 19:30

Podle me ma 4GB RAM (mel 2, prikoupil 2)

A problem je jenom tech 3,5 GB vyuzitelnych

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8460
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž

Re: Paměti DDR2

Příspěvekod Adys301 » 12 bře 2013 19:44

Aha, já jak jsem dole viděl 8 GB RAM, spletl jsem se
HW specialista a tvůrce článků
Moje článkyFacebook

Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14099
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž

Re: Paměti DDR2

Příspěvekod El Diablo » 12 bře 2013 19:46

Stejně platí výše napsané...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Uživatelský avatar
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9513
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž

Re: Paměti DDR2

Příspěvekod tux » 12 bře 2013 20:40

Co to kecáte za nesmysly? x86 systém zvládá adresovat rovný 4GB paměti, tj. 4096MB. A žádný 3,5... :roll:
Just Fucking Google It!

Uživatelský avatar
peyrac10
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1361
Registrován: listopad 12
Bydliště: kdesi v Česku
Pohlaví: Muž

Re: Paměti DDR2

Příspěvekod peyrac10 » 12 bře 2013 20:46

Stálo by zato, kdyby už tu konečně někdo odborně na výši vyčerpávajícím způsobem vysvětlil, jak to s využitím - adresováním paměti v obou systémech - 32bit a 64bit - skutečně je. Bylo by to téma na nový článek do sekce Články a návody a ušetřilo by to spoustu dohadů v rámci fóra. Myslím, že i já už jsem tu dával odkaz na poměrně solidní články na toto téma, ale nevím, zda bych to teď našel. Kromě toho byly v cizích jazycích a tady by to chtělo česky. Co na to Modi a Admin?
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14099
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž

Re: Paměti DDR2

Příspěvekod El Diablo » 12 bře 2013 22:23

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Uživatelský avatar
peyrac10
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1361
Registrován: listopad 12
Bydliště: kdesi v Česku
Pohlaví: Muž

Re: Paměti DDR2

Příspěvekod peyrac10 » 12 bře 2013 22:34

Jestli je to důvěryhodné, šup s tím do Článků a návodů a odvolávat se na to!
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uživatelský avatar
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9513
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž

Re: Paměti DDR2

Příspěvekod tux » 12 bře 2013 22:44

On je toho plnej internet, taky to píšou přímo na stránkách Microsoftu.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library ... 85%29.aspx
Jenže každej tvrdí to co mu někdo řekl, a ten co mu to řekl o tom prd ví.
Pak jeden tvrdí že x86 využije jen 3,2GB, druhej 3,1GB, třetí 3,25GB, no a pak se na inernetu objeví sto lidí kdy každej přijde s jiným číslem.
Nakonec to vyústí v to že z toho udělaj průměr a x86 teda nakonec využívá "přibližně" 3,2GB. Proč to jednomu ukazuje 3,2GB, a druhýmu 3,1GB.. to nikdo neví, udělaj z toho záhadu kterou ani Microsoft nevyřešil.
Just Fucking Google It!

Uživatelský avatar
peyrac10
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1361
Registrován: listopad 12
Bydliště: kdesi v Česku
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod peyrac10 » 12 bře 2013 22:49

Mě nezajímá JPP (jedna paní povídala), někde na netu musí být skutečně odborné, důvěryhodné vysvětlení tohohle problému, né?
Dobře, zítra, když budu mít trochu volného času, to prolezu a třeba najdu něco, čím to s konečnou platností vyřeším ;)
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jaké kabely použít?
    od KRA » 23 črc 2021 22:48 » v Vše ostatní (hw)
    4
    345
    od KRA
    25 črc 2021 10:35
  • Microsoft Teams - Nelze použít vlastní pozadí kamery
    od jkmaxfli » 06 úno 2021 07:01 » v Komunikace na internetu
    7
    718
    od faraon
    06 úno 2021 23:28
  • Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?
    od Marek z Prahy » 29 pro 2020 19:06 » v Taktování a další úpravy PC
    14
    1151
    od Václav Polák
    30 pro 2020 10:50
  • PC nejde zapnout - MB umřela Proč?
    od Marfi6 » 14 bře 2021 09:28 » v Problémy s hardwarem
    6
    502
    od Marfi6
    16 bře 2021 03:57
  • Proč mi nefunguje nový procesor?
    od Hain3ko » 29 dub 2021 17:52 » v Problémy s hardwarem
    5
    273
    od petr22
    29 dub 2021 18:32

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů