Domácí server - výběr HW Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

kubakoumak
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Domácí server - výběr HW

Příspěvekod kubakoumak » 02 zář 2013 21:17

Zdravím komunitu,

chtěl bych se poradit s výběrem hw pro domácí server. Moje požadavky by byly nízká hlučnost (pravděpodobně pasivní chlazení) a nižší cena do 7 500 Kč. Nechci od toho příliš mnoho, bude sloužit hlavně jako fileserver, printserver, FTP, nějaký ten TeamSpeak a také webový server (LAMP). Se stavbou serveru nemám žádné zkušenosti, ani nevím jak výkonný procesor použít, jaké disky. Netuším vůbec nic :-D. Podle ceny disků bych také zvážil možnost RAIDu. Jako platformu jsem si předběžně vybral Ubuntu server, protože mám s ubuntu už nějaké zkušenosti, ale rád bych si přečetl i vaše typy. Takové ty blbovinky jako Wake on LAN snad nebudou potřeba, ale hodit by se mohly :o)

Doufám, že mi alespoň někdo poradí, přesto že nemám připraveno vůbec nic.

Díky moc za odpověď,
Jakub

Reklama
mmfmoc
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Re: Domácí server - výběr HW

Příspěvekod mmfmoc » 02 zář 2013 22:19

Moc na výběr není, pasivní chlazení by šlo také, ale z nových komponent, tak abys to jen poskládal a běželo to, je nejsnažší postavit prostě máložeroucí malý PC se dvěma disky v RAID 1.
http://www.czc.cz/aa2ef2b2tqgfg9tlftmsnhr46d/seznam
Jeví se to jako hlučný nevýkonný krám, ale bohužel se v této ceně se zrcadlením nic lepšího poskládat nedá. Nespecifikoval jsi, jak moc jsou data ukládaná na FS potřebná, jak jsou velká, případná jejich ztráta apod. Třeba by se dalo použít i jednodiskové řešení s menším diskem.

Nepřemýšlel jsi nad použitím některého z NASů? Nabídka je dnes už dost rozsáhlá a většinu služeb, které bys chtěl provozovat již zvládají..

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 02 zář 2013 22:39

Jak moc dulezita data na tom budou?

Ony NASY sice vypadaji na prvni pohled bezpecne, ale pokazde kdyz nekdo donesl NAS ze ma problem tak z toho byl prusvih. Ony tam sice jsou dva disky, jenze ten RAID1 je ciste softwarovy - takze pri zavade disku je nutne vymenit oba disky, znova postavit diskove pole a nahrat na nej data z jednoho z puvodnich disku. Mnohem casteji ale odchazi samotna NASka - pricemz zbydou dva disky, na kterych jsou mozna i nejaka data. Uz jsem taky resil pripady, kdy souborovy system byl zcela na kasi (chyba firmware NASu) a neslo nic obnovit, protoze tam proste nic nebylo k nalezeni.

NAS sice vypada hezky, ale bez zalohovani bych to jako skladiste dat neprovozoval.

kubakoumak
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod kubakoumak » 02 zář 2013 23:02

Díky za odpovědi. Aha jaká data... Budu tam ukládat hlavně multimédia - filmy, fotky, hudba - 1 TB by měl bohatě stačit. Pokud je RAID až příliš hardwarově náročný, tak se bez něj obejdu, ale budou tam rodinné fotky, o které nechci přijít a tímhle jsem tím chtěl předcházet. NAS se mi nejeví jako dobré řešení - nechci pouze fileserver a tahle úložiště mi přijdou moc komerční. Radši bych zvolil klasické PC s linuxem.

Jinak díky za přiložený seznam komponent. Měl bych k tomu pár dotazů. Zapomněl jsem to zmínit, ale je ten disk vhodný pro běh 24/7? To přízvisko Red mi nic neříká :-D. Bude skutečně stačit pouze 2 GB RAM? Moc se v tom nevyznám a nevím, kolik ten LAMP bude žrát :-). Doporučíte mi k tomu procesoru ještě nějaký chladič? Máte nějaké zkušenosti s pasivním chlazením nebo si příliš vymýšlím? :-D

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 02 zář 2013 23:18

Kvuli spolehlivosti bych tam osobne dal tohle

http://www.czc.cz/seagate-sv35-5-1tb_4/103595/produkt

1. Seagate
2. pouze jedna plotna

mmfmoc
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod mmfmoc » 02 zář 2013 23:18

Pokud se jedná o fotky, o které nechcete přijít, raději nasadit RAID1, na to je seznam komponent připraven.

Red disky jsou z řady WD, která je právě pro 24/7 provoz, 1TB jsou také.

Ten LAMP budete mít pouze pro vnitřní síť nebo ho pustíte do internetu? Myslím, že v obou případech (pokud nepůjde o web s několika desítkami ne-li stovkami současných uživatelů online) bude bohatě 2GB ram stačit. Doporučuji nespouštět X server, ale pouze základní systém (základní debian 7.1.0 "žere" asi 89MB ram po spuštění, se zapnutými zákl. daemony.

Chladič bych z aktuální nabídky doporučil s ohledem na hlučnost AC 13 Pro
http://www.czc.cz/arctic-cooling-freezer-13-pro_2/90229/produkt
Ale muselo by se to postavit do trochu širší skříně.

Pasivní chlazení je také možné, ale o žádném aktuálně vhodném bohužel momentálně nevím. Sám mám starý Thermalright 120 Extreme (nyní již s redukcí na sc1155), u něj ze zkušenosti vím, že uchladí CPU s TDP 65W pasivně (při dobrém proudění vzduchu ve skříni).

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 02 zář 2013 23:29

Ten radic v sestave je podle me zbytecny. Je celkem jedno jestli ten RAID postavi na nem nebo softwarove v linuxu, stejne to zadny hw RAID neni ani jedno. V pripade kixu jednoho z disku se to bude chovat podobne.

Jen upozornuju, ze nic zapojene do spolecneho napajeni nepovazuju za bezpecne uloziste - zdroj muze odpalit vsechny disky soucasne. Je idealni mit jeste dalsi kopii na oddelenm HDD>

kubakoumak
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod kubakoumak » 03 zář 2013 21:21

Kamarád mi teď doporučil tento stroj, což se mi zdá velmi přijatelné. Nějaké názory?
http://www.czc.cz/hp-microserver-g7-pro ... i2nb5edcff

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Re: Domácí server - výběr HW  Vyřešeno

Příspěvekod zeus » 03 zář 2013 21:43

Kamarad ma vkus, taky jsem se ho chystal navrhnout. Predchozi generaci bez problemu provozuji.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Domaci server
    od petrvorisek » 13 pro 2024 19:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3403
    od petrvorisek Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2025 16:26
  • 15" notebook na domácí použití
    od michal84 » 03 zář 2024 17:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3706
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    28 zář 2024 10:05
  • Jakou laserovou tiskárnu pro domácí tisk
    od Miranda6 » 10 dub 2025 18:52 » v Vše ostatní (hw)
    9
    4186
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2025 23:23
  • Domácí WiFi síť se zdrojem internetu z mobilního Hotspotu
    od czTANIScz » 23 čer 2024 10:28 » v Administrace sítě
    4
    4359
    od Uziv00 Zobrazit poslední příspěvek
    24 čer 2024 07:27
  • server do pc herny
    od DeNNI85 » 11 bře 2025 18:38 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC