Zdravím,
potřeboval bych poradit... Dosud jsem nikdy neměl v PC SSD disk a nyní jsem si pořídil notebook Sony Vaio Pro a to v sobě 128 GB SSD má. Fakt jako takový je super, kdyby to ve skutečnosti nebylo tak, ze po přepočtu v PC má disk pouze cca 102 GB a s Win 8 a programy od Sony je volno pouze 58 GB... to je pro mne opravdu málo a tak bych rád systém přeinstaloval a dal si tam pouze to, co uznám za vhodné... Zajímavé je to, že ve stolním PC mi Win 8 zabírají pouze 23 GB a tady v NTB je to 33 GB...
Ale k věci... něco málo jsem o SSD přečetl a hlavní uskalí pro mne je, že údajně formátování disku SSD škodí. Nevím, jak to ve skutečnosti je a tedy bych potřeboval vědět co smím a nesmím při reinstalaci udělat. Formátování disku dělám vždy přes instalační program při instalaci Windows...
Dotaz zní: Mohu to dělat stejným způsobem jako u HDD na jiných PC nebo se zde musí postupovat jinak? Škodí formátování SSD disku?
Dotaz 2: Tento NTB nemá DVD mechaniku... instalační soubor Win 8 mám ve formě ISO, ale nevím jestli je ISO bootovatelné? Pokud ano, stačí jej pouze nahrát na USB flash disk nebo je zapotřebí nějaká úprava, jak instalačního programu, tak flash disku?
Děkuji za odpovědi
Reinstalace Win 8 na SSD disku
- Clorky
- Moderátor / člen HW týmu
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Reinstalace Win 8 na SSD disku
Formátování SSD disku neškodí (formátovat však pouze RYCHLÝM FORMÁTOVÁNÍM) , defragmentace ano.
ISO je bootovatelné, ale já bych to udělal jinak.
Máš něco na datovém HDD disku? Pokud ne, zformátovat a rozdělit na dva oddily, jednomu přidělit 5GB, zbytek nechat tak. Na 5GB oddíl nyní dat ISO a nabootovat z něj.
Jinak ekologičtější řešení bude asi ta Fleshka, kterou musíš ale myslím nějak upravit, aby byla bootovatelná.
http://technet.idnes.cz/instalace-windo ... ftware_dvr
ISO je bootovatelné, ale já bych to udělal jinak.
Máš něco na datovém HDD disku? Pokud ne, zformátovat a rozdělit na dva oddily, jednomu přidělit 5GB, zbytek nechat tak. Na 5GB oddíl nyní dat ISO a nabootovat z něj.
Jinak ekologičtější řešení bude asi ta Fleshka, kterou musíš ale myslím nějak upravit, aby byla bootovatelná.
http://technet.idnes.cz/instalace-windo ... ftware_dvr
iso hodis na flashku pomoci programu iso2disc, umi to udelat i format, abys mohl pod win8 pouzit uefi boot
- Rewqa
- Moderátor
-
Master Level 9
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Iso hodíš na flashku pomocí prográmku WinToFlash. Je to záležitost pár minut čekání a asi dvou nebo tří kliknutí. Kdybys nevěděl jak na to, klidně mi napiš SZ.
ASUS TUF Gaming B550-PLUS | Ryzen 5 3600 | ASUS ROG Strix GTX 1070 OC | 32GB Kingston DDR4 | Be Quiet! Pure Power L8 500W | Corsair 230T Graphite Series
Pravidla PC-Help
Pravidla PC-Help
Druhý HDD v notebooku není... je tam pouze SSD... pokud formátuji přes instalaci Win tak je to doufám rychlé formátování že?
Zkusím hodit Win na Flasku a uvidím, jestli se podaří...
Zkusím hodit Win na Flasku a uvidím, jestli se podaří...
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Jelikoz ti nejak nesedi pocty s GB, dej nam sem nejprve screen ze Spravy disku. Podle vseho tam mas i Recovery oddil a toho bych se nezbavoval.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
Asi dost hloupý dotaz, ale netuším teď jak se do správy disku dostat... 

- Clorky
- Moderátor / člen HW týmu
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Pravým klikem na Tento Počítač (Počítač)>Spravovat>Uložiště>Správa disků
Nevím jestli se screen vloží... každopádně oddíl pro zálohu tam je a má asi 14 GB... Je to nutné? Myslím, že mi k ničemu nebude... nikdy jsem nic takového nepoužíval...
EDIT: screen mi nejde vložit...
EDIT: screen mi nejde vložit...
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Samozrejme, ze bude! Muzes pomoci ni vratit notebook do tovarniho nastaveni napr. pri prodeji dal nebo az zjistis, ze rucni instalace nesplnila tva ocekavani.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Nebylo by pro tazatele jednodušší, kdyby si prošel nainstalované programy a probral je?
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
To už jsem udělal... moc mi to nepomohlo a navíc má systém stále o 10 GB více než systém co mám na stolním PC. (Oba jsou Win 8 64bit)... Další věc je, že některé programy se po pokusu o odinstalaci neodinstalovaly úplně a teď nejdou nijak rozumně smazat. Systém odolává... Celkově mne ten balast, který je na NTB od výrobce štve...
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 2251
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
03 pro 2024 07:41
-
- 3
- 1996
-
od Jirka88
12 zář 2024 19:44
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3231
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-
-
- 8
- 3310
-
od sabrik