Zakoupil jste si nahrávku slavného interpreta na médiu CD ROM, vypálil jste její kopii a tu jste
předal svému kamarádovi. Kdo porušuje autorský zákon?
A) Já i kamarád.
B) Já, pokud za poskytnutí nahrávky požaduji úplatu.
C) Já porušuji autorský zákon, kamarád ne.
D) Já ne, autorský zákon porušuje můj kamarád
Autorský zákon už snad byl nedávno pozměněn a snad se chystá i další novelizace, nicméně by mne zajímalo, jak to je dle současné legislativy. Pokud si koupím originál CD, mohu si pro osobní potřebu udělat jeho kopii (maximálně však jednu, vícero kopií lze vyrobit při zvláštních důvodech, kdy medium může být třeba rychle ničeho častým používáním). Tuto kopii mohu beztrestně poskytovat blízkým osobám, zejména rodině.
Pokud tuto kopii dám kamarádovi, dopouštím se protiprávního jednání. Nevím, zdali je i protiprávní pokud takovou kopii pouze jen "půjčím" - nicméně jak lze definovat půjčení, když si takovou kopii může vypůjčit na celý život... tady bych asi viděl stejné protiprávní jednání jako darování.
Co tedy ten kamarád? Porušuje také autorský zákon tím, že si vezme pro sebe kopii autorsky chráněného obsahu pro vlastní potřebu? Pokud ano, co když se domnívá v dobré víře, že se jedná o originál? Když si koupíte kradené auto, ničeho se nedopouštíte, nicméně vám vozidlo může být zabaveno...
Jak to tedy je