Anketa-jak a na co zálohujete

...

Moderátor: Mods_senior

amaroun
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Anketa-jak a na co zálohujete

Příspěvekod amaroun » 24 srp 2007 21:50

Vezměme si zcela reálnou situaci na zálohu fotek Vašeho ročního dítkaJe vůbec možné aby si dnes roční miminko prohlédlo za 30 let své fotky zazálohované na klasickém DVD či CD.Pokud vynecháme drahá řešení páskových magnetických mechanik, co tedy zbývá?Zatím zálohuji především fotky na DVD-RAM, případně na TDK ProofDVD v ceně cca.35 Kč/ks.A uvažuji o záloze na flash-ku, prý velmi odolné.Na co zálohujete vy ostatní?

Reklama
Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 24 srp 2007 22:06

Externí harddisk.
Dřív jsem zálohoval na placky (CD, DVD, DVD-RAM), ale to se ukázalo jako nespolehlivé.
S harddiskem jsem dosud neměl žádný problém.

A nejde jen o zálohování uživatelských dat, ale i o zálohu systému.
V dobách Win9x stačilo zkopírovat adresář Windows a při problémech se k němu vrátit.
V XP to takhle nejde, ale přesto to jde docela jednoduše – systémový disk (C) neobsahuje uživatelské dokumenty, protože %userprofile%\Dokumenty mám na jiném diskovém oddílu, který je přes správce disků na patřičné místo připojen.
Jakmile jde systém do kytek, mohu (pomocí Acronis True Image) céčko nahradit funkční zálohou (Zmíněný program obraz disku velmi pěkně komprimuje, takže nezebere příliš místa).
Takhle mohu odstranit případný virus, nemusím čistit registry a systém je pořád svěží. Jediné, na co je třeba dát pozor, je (vhodný návyk:) mít na ploše vždy jen zástupce, na céčko neumísťovat nic kritického a zálohovat poštu (respektive mít ji také přilinkovanou, např. pomocí http://www.rekenwonder.com/linkmagic.htm

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 24 srp 2007 23:48

Běžná cd, dvd, většinou Verbatim ... zkus se podívat po médiích s pozlacenou datovou vrstvou ...

amaroun
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod amaroun » 25 srp 2007 08:23

Myloš píše:Externí harddisk.
Dřív jsem zálohoval na placky (CD, DVD, DVD-RAM), ale to se ukázalo jako nespolehlivé.
S harddiskem jsem dosud neměl žádný problém.

A nejde jen o zálohování uživatelských dat, ale i o zálohu systému.
V dobách Win9x stačilo zkopírovat adresář Windows a při problémech se k němu vrátit.
V XP to takhle nejde, ale přesto to jde docela jednoduše – systémový disk (C) neobsahuje uživatelské dokumenty, protože %userprofile%\Dokumenty mám na jiném diskovém oddílu, který je přes správce disků na patřičné místo připojen.
Jakmile jde systém do kytek, mohu (pomocí Acronis True Image) céčko nahradit funkční zálohou (Zmíněný program obraz disku velmi pěkně komprimuje, takže nezebere příliš místa).
Takhle mohu odstranit případný virus, nemusím čistit registry a systém je pořád svěží. Jediné, na co je třeba dát pozor, je (vhodný návyk:) mít na ploše vždy jen zástupce, na céčko neumísťovat nic kritického a zálohovat poštu (respektive mít ji také přilinkovanou, např. pomocí http://www.rekenwonder.com/linkmagic.htm

A externí hardisk bude asi náchylný na vlhkost a magnetické záření.I reproduktory umístěné blízko ho mohou ovlivnit.A co teprve náraz?Budou z něj data za 30 let čitelná?Asi nezbyde nic jiného, než mít zálohu na více discích najednou a stále zálohy obnovovat a přezálohovávat.

amaroun
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod amaroun » 25 srp 2007 08:27

X píše:Běžná cd, dvd, většinou Verbatim ... zkus se podívat po médiích s pozlacenou datovou vrstvou ...

Zálohoval jsem na CD EMTEC Gold a teď na DVD TDK Scratchproof mají nekorodující odrazivou vrstvu.Jsou sice trochu dražší, než normální, ale snad to zatím stačí.A co ta flash-ka, není to také řešení?

Rewqa
Moderátor
Master Level 9
Master Level 9
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Rewqa » 25 srp 2007 10:54

jelikoz nemam dalsi hadr tak zalohuju pred formatem na nekolik DVD takze bych doporucil klasicky DVD
ASUS TUF Gaming B550-PLUS | Ryzen 5 3600 | ASUS ROG Strix GTX 1070 OC | 32GB Kingston DDR4 | Be Quiet! Pure Power L8 500W | Corsair 230T Graphite Series
Pravidla PC-Help

amaroun
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod amaroun » 26 srp 2007 13:09

Rewqa píše:jelikoz nemam dalsi hadr tak zalohuju pred formatem na nekolik DVD takze bych doporucil klasicky DVD

Také je to řešené zálohovaz na více DVD to samé a neustále zálohy obnovovat.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 26 srp 2007 14:24

Obnovovat? Jde mi skoro vše, a mám zálohy staré 7,5 roku ...

amaroun
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod amaroun » 27 srp 2007 07:17

X píše:Obnovovat? Jde mi skoro vše, a mám zálohy staré 7,5 roku ...

Mám CD značky Mitsumi na kterém jsou vypálené hry v roce 1996 a pořád drží.Ale je pravda, že nebylo skoro používané.

alias75
Level 4
Level 4
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod alias75 » 27 srp 2007 07:26

Já zálohuji všude možně a je pravda ,že s trvanlivostí nemám problémy-většinou zapomenu kde a na co a co jsem zálohoval ,takže nemám co obnovovat :-( .Jinak ale jsem v zálohování důsledný :D
Největší životní moudro je,vědět na koho se VYSRAT a před kým POSRAT .

Weslo
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Weslo » 27 srp 2007 07:44

jednou za 2 roky překopíruju na nový disk - do budoucna plánuju fileserver s RAID
E2180 | DFI LP UT ICFX 3200 TR2/G | 2x 1GB DDR2 800Mhz A-Data | ASUS HD 3650 512MB | WD 200GB | Corsair VX450 450W | Windows Vista Ultimate
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS

amaroun
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod amaroun » 29 srp 2007 01:07

Weslo píše:jednou za 2 roky překopíruju na nový disk - do budoucna plánuju fileserver s RAID

Obávám se, že tomu pojmenování nerozumím :shock:

Zpět na “Vše ostatní (sw)”