Web kamera

Problémy s internetovými stránkami, internetovým prohlížečem atpod.

Moderátor: Mods_senior

Fitipaldi
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: leden 05
Pohlaví: Nespecifikováno

Web kamera

Příspěvekod Fitipaldi » 17 kvě 2005 12:52

Dobré odpoledne,
rád bych vhodil v ring problematiku internetového přenosu videa.
V této oblasti se de facto nevyznám, nicméně mám za úkol jednu takovou zprovoznit .

Cíle: snímat práci NC soustruhu zde v Čechách a na vyžádání zasílat snímky (nejlépe v reálném režimu) do Holandska.

podmínky:připojení mikrovlnou 128kb/s, lokální připojení k síti patch kabelem

nejasnosti: jaký software použít ke správě video dat, specifika web kamery, jak celý projekt rozchodit.

díky za pomoc
filip



Reklama
Uživatelský avatar
Charlie.v
Tvůrce článků
Level 3
Level 3
Příspěvky: 400
Registrován: únor 05
Bydliště: Praha - Kunratice
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Charlie.v » 17 kvě 2005 17:11

takže:

kamerky se dají pořídit už od pěti stovek, já jsem našel jednu za 760Kč od firmy Logitech http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28312

připojení k počítači probíhá prostřednictvím USB

a pokud chcete online vysílat snímky nebo přímo live situaci, je přiložený i software, který to umožní

teď akorát nevím, jak tenhle software funguje, a proto napíšu obě řešení, jak bude celá aplikace kamerky probíhat:
1. pokud program vytvoří web stránku (přes FTP), na kterou umístí každých pár vteřin obrázek, musí být pouze kamera přes USB připojena k PC, které má přístup na ten mikrovlný net

2. v případě, že software funguje jako nějaký vysílač (třeba jako vysílač netového rádia), potřebujete na tom PC s netem mít přidělenou pevnou IP adresu a na druhém konci se pak budete dívat přímo na tu IP

Asi poradí spíše někdo jiný, kdo s tím má zkušenosti, který z těch případů to je, jinak bude asi nejlepší se zeptat přímo v prodejně. Hodně štěstí.
nic normálního mě nenapadlo

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2159
Registrován: červenec 04
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod miras » 17 kvě 2005 17:51

Osobně sem z webkamerou taky ještě neměl tu čest, takže jen odkaz na návod: http://www.jakpsatweb.cz/clanky/webcam.html

Uživatelský avatar
Rimmer
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1171
Registrován: březen 03
Bydliště: Červený trpaslík
Pohlaví: Muž

Příspěvekod Rimmer » 23 kvě 2005 20:23

Ahoj, tuhle věc jsme už s Fitipaldim probírali v soukromých zprávách, po dohodě jsme přesunuli do fóra....

.....Rimmer (čili já) ;-):
1) nevidím příliš reálné, aby jsi zprovoznil realtime přenos obrazu na lince 128kb/s. To prostě nejde, vzal jsem si obrázek z "naší" webové kamery, formát 640x480 má nějakých 28kB => 224kb. Takže pokud by jsi chtěl min. 1snímek za vteřinu, potřeboval by jsi připojení zhruba 256kb.
2) další problém vidím v datovém limitu. Pro to, aby kamera vysílala data stále dokola zcela nepoužitelné.
3) parametrů kamery je hodně, jejich důležitost se odvíjí od místa a účelu budoucího použití kamery. Hlavní věc je, aby kamera byla síťová, dále to chce rozumné rozlišení (většinou 640x480) atd.

Měl bych pro tebe jedno řešení, které jsem zprovoznil já v naší firmě, mohlo by to fungovat řekněme 1snímek za minutu, náklady nijak vysoké - kamera za cca 5000,-.


Fitipaldi:

1. s rychlosti pripojeni ted asi nic nenadelam (jake rychlosti by melo dosahovat pro prenos v realnem case?), spise by prichazelo v uvahu
mene snimku za minutu nebo posilat paket dat s urcitym zpozdenim.

2. neni ucelem non-stop provoz, ale zprovozneni na pozadani, treba 1 - 2 mesicne.

3. muzete nekdo doporucit nejaky vhodny, NENAROCNY software

4. diky za podnetne info, posledni nabidka me samozrejme zajima

f
Rimms

Uživatelský avatar
Rimmer
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1171
Registrován: březen 03
Bydliště: Červený trpaslík
Pohlaví: Muž

Příspěvekod Rimmer » 23 kvě 2005 20:42

Takže konečně se dostávám k tomu, abych popsal to řešení, které celkem rozumně funguje v naší firmě. Procházel jsem si i odkazy zmíněné výše a v podstatě je to tomu dost podobné..

JAK JE VYŘEŠENO U NÁS:
1) kamera je síťová (= běží nezávisle na jakémkoliv PC, do sítě zapojená klasickým konektorem RJ45)
2) firma je NONSTOP připojena k internetu prostřednictvím Eurotel Data Expres (rychlost přibližně 128kb/s)
3) v síťové kameře běží FTP klient, který každých X minut odesílá obrázek ve formátu JPG na určený FTP server (vlastníme samozř. i svoji doménu)
FTP klient je možné nastavit tak, aby odesílal obraz pod stejným jménem nebo pod X různými (stále se opakujícími) jmény...my máme nastaveny 4 obrazy, které po 10ti minutách kolují...
4) je zhotovena jednoduchá webová stránka, na které se tohle všechno zobrazí a (jak je ostatně popisováno v tom odkazu výše) pomocí jednoduchého scriptíku na obnovování stránky se dá obraz měnit a tím více-méně simulovat realtime.

Řekl bych, že je to asi to nejrozumnější a nejméně nákladné řešení.
Hlavní výhodu vidím v nízkých požadavcích na přenosovou rychlost a celkovou jednoduchost provedení.
Nevýhoda je ta, že se nejedná o 100% realtime přenos..

O realtime přenos se v tvém případě nemá cenu ani pokoušet - alespoň já to tak vidím. Provoz kamery by se tím dost prodražil, potřebovali by jste minimálně:
- veřejnou IP adresu (zjistíš u svého ISP, zda-li máš veřejnou či neveřejnou)
- dostatečně rychlý upstream (čili rychlost spojení "od sebe")
- v případě přidělené pevné IP adresy (od ISP) by jsi potřeboval chytrý router, který by na základě zadaného portu přesměrovával přímo ke kameře

Jinak ještě pro představu přidávám odkaz na jednu z mnoha levných síťových kamer:
http://www.planet.com.tw/product/produc ... menu_id=24
Rimms

Uživatelský avatar
Charlie.v
Tvůrce článků
Level 3
Level 3
Příspěvky: 400
Registrován: únor 05
Bydliště: Praha - Kunratice
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Charlie.v » 23 kvě 2005 23:25

no já bych měl jenom pár připomínek.
pokud za předpokladu snímků 640x480 bude stačit na snímek/sek linka s uploadem 256kbps, tak proč nezmenšit velikost snímku? kdyby se dala i polovina (320x240), mohly by se stejnou linkou být 2obrázky za sekundu (což je velký rozdíl), ale spíše než 2obr/s se dá ušetřit na netovém připojení (stačí logicky 128kbps upload linka).
no a taky málokdo se bude dívat na projekci 2 obr/s, protože se (mimo jiné) ani nedá nastavit ve webové stránce refresh na půl vteřiny, takže v lepším případě by stejně viděl jen jeden snímek za sekundu


a teď k tomu realtime přenosu:
nevím, možná se pletu, ale pokud 10 lidí poslouchá netové rádio v kvalitě třeba 64kbps, nemusí mít to rádio celkovou upload kapacitu linky 10x64kbps, aby obsloužilo bez problémů všechny lidi?
pokud ano, nedalo by se to na kameru použít. sice nevím, kolik by se na tu kameru dívalo lidí, ale pokud by to jelo třeba 10snímků/s (obvykle má televize 24 nebo tak nějak, ne?), asi si spočtete, kolik by musela být kapacita linky, aby se na to mohlo dívat třeba jen 5 lidí
jo a ještě k té pevné IP a routeru. to je zbytečné, ne? to by spíš jelo na PC, které je připojené do netu, tam by to vysílal program, a lidi by se napojili přímo na to, je to levnější než stavět router

ale já nevím, jaká je přesně Fitipaldiho situace, takže můžu jen tak hádat a spekulovat.
nic normálního mě nenapadlo

Fitipaldi
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: leden 05
Pohlaví: Nespecifikováno

router, pevná IP

Příspěvekod Fitipaldi » 24 kvě 2005 08:28

no, nevyjádřil jsem se úplně přesně.

ono v podstatě nejde o to aby kamera byla přístupná po webu komukoli.
cílem je, aby na vyžádání marketingového oddělení v Holandsku, někdo
tady v Čechách tu kameru pustil a oni měli možnost v reálu sledovat děj.

samozřejmě se hledá levné řešení, takže snažší asi bude, jak jsem pochopil, kameru provozovat lokálně na nějakém PC připojenému k netu s možností vzdáleného přístupu.

Otázkou zůstává zda to takto bude fungovat rychleji, než to posílat na ftp server. také je možné, že časem bude vznesen požadavek na přístup dalších osob.

bohužel video musí být plynulé, vyplývá to už z podstaty zadání (snímat obrábění NC soustruhu), takže radějí snížit rozlišení, než ohrozit souvislost videa.

no, já to vidím tak, že chtějí hodně muziky za málo peněz. ach jo.

Uživatelský avatar
Charlie.v
Tvůrce článků
Level 3
Level 3
Příspěvky: 400
Registrován: únor 05
Bydliště: Praha - Kunratice
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: router, pevná IP

Příspěvekod Charlie.v » 24 kvě 2005 15:39

Fitipaldi píše:
no, já to vidím tak, že chtějí hodně muziky za málo peněz. ach jo.


tak je to přece vždycky :lol:
rychleji než po FTP serveru by to mělo jít za předpokladu dostatečné rychlosti upload tam kde je kamera a download tam kde se budou dívat.

no, a to bude teda na vyžádání muset někdo zapnout? nebylo by lepší udělat sdílení plochy a kameru (resp. program, který bude vysílat na net video) spouštět přímo z Holandska jen když se na ni někdo bude chtít podívat?
nic normálního mě nenapadlo

Uživatelský avatar
Rimmer
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1171
Registrován: březen 03
Bydliště: Červený trpaslík
Pohlaví: Muž

Příspěvekod Rimmer » 26 kvě 2005 20:42

1) Jako klíčovou věc pro Fitipaldiho vidím zjistit přesné informace o možnostech připojení k internetu, protože můžeme tu spekulovat jak chceme, ale pokud nebude zajištěno dostatečně rychlé připojení k internetu a veřejná IP adresa, realtime provoz nebude možný.

2) Já osobně bych nepoužil webovou kameru (rozuměj USB kameru). Proč? Proč vyhradit 1PC jenom proto, aby bylo připojené ke kameře? Náklady na operační systém, elektřinu za provoz PC v konečném důsledků stejně převýší řešení pomocí levné webové kamery. Navíc si dost dobře nedokážu představit zapojení - je nutné myslet na limit délky USB kabelu (podle info, co jsem našel na netu je to 3m u USB 1.0 a 5m u USB 2.0).
Síťová kamera by tě sice stála nějaký ten peníz (od cca 5000,-), ale nic víc k jejímu provozu by jsi nepotřeboval..

3) Rozlišení 320x240 se mi zdá dost málo. Na rozlišení 1240x1024 (což není nic neobvyklého) je to hodně malá kostička - dost by záleželo na tom, jak daleko od toho soustruhu by kamera byla umístěna, protože by se taky mohlo stát, že by z tak malého obrazu nikdo nic nevyčetl..
Naposledy upravil(a) Rimmer dne 27 kvě 2005 16:22, celkem upraveno 1 x.
Rimms

Uživatelský avatar
Charlie.v
Tvůrce článků
Level 3
Level 3
Příspěvky: 400
Registrován: únor 05
Bydliště: Praha - Kunratice
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Charlie.v » 26 kvě 2005 21:34

ještě mě napadlo tohle:
doporučuju zkusit kameru rozjet na LANce a spočítat tak provoz (počet kB) při live vysílání, a podle toho bych potom teprve vybíral netové připojení
a za druhé: bacha na to, aby na té kameře bylo celkově něco vidět, jestli to je v nějaké hale, aby bylo dostatečné osvětlení!
nic normálního mě nenapadlo


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Kamera
    od AbloyDee » 25 bře 2019 22:10 » v Vše ostatní (hw)
    3
    683
    od drobino
    28 bře 2019 11:24
  • Wifi kamera
    od 666666666 » 11 čer 2019 16:36 » v Sítě - hardware
    2
    658
    od Mause
    12 čer 2019 12:34
  • Kamera nezaostřuje
    od Skyril » 04 dub 2019 22:27 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    3
    693
    od JegenaJk
    17 dub 2019 15:07
  • Bezpečnostní kamera
    od Montes » 08 srp 2019 13:47 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    9
    700
    od Mause
    09 srp 2019 13:31
  • Wifi kamera a ip adresa
    od Radekhas » 04 bře 2019 09:41 » v Sítě - hardware
    4
    851
    od Radekhas
    04 bře 2019 12:31

Zpět na “Internet a internetové prohlížeče”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti