Přikoupit RAM?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Scientific
Level 3
Level 3
Příspěvky: 400
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Přikoupit RAM?

Příspěvekod Scientific » 27 led 2022 21:18

Ahoj všem,

chápu správně, že můj notebookový Intel(R) Core(TM) i3-6006U CPU @ 2.00GHz 1.99 GHz nestíhá po většinu času jeden na 100%

20 % Mozzila Thunderbird (poštovní klient)
50 % Mozzila Firefox (prohlížeč)
15 % Stará verze Microsoft Word
10 % WD Backup Engine

Do toho chvílemi nějaký 20 % windows anti-malware service či co to je, ale je to součástí windows nebo třeba občas 15 % tu vidím ještě jiný proces, taky windowsu snad něco jakou audio isolated či tak neco, ale taky je to součástí windowsu. Pak je tu tak 20 různých procesů, vetěina taky wondows jako správce oken plochy a podobné krámy.

Dělám běžnou práci, ale kvůli výše uvedeným programům stejně jede CPU na 100 % při 6+4=12 GB.
Za mě při běžné kancelářině se měl CPU nudit. Dobře mám 3 monitory a na každém otevřený firefox a v kažném z nich je otevřených minimálně 10 záložek, při čemž v nich jsou připnuté různé IM aplikace jako Messenger, Discord, Rocket chat, apod.

Pomůže mi vyměnit ten 4 GB modul za druhý 8 GB modul? RAM chápu tak, že by ty 4 GB mohli tomu procesoru odlehčit. Moje myšlenka funguje tak, že když bude mít procesor k dispozici více paměti, tak nebude muset tolik počítat. chápu to správně? Zároveň údajně, když RAM mají odlišnou kapacitu, tak nefungují tak dobře, jako kdyby měli kapacity stejné (přestože mají stejnou rychlost), je to pravda? Může mi to nějak pomoci, nebo tam prostě musím vrazit 2x 16 GB? Mimochodem celých 12 GB také umí notebook využívat na 90 %, zhruba ve stejném podílu jako CPU, nejvíce firefox, potom, thunderbird a pak vše ostatní.

Díky za tipy.

Screenshot_697.jpg

Screenshot_698.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Scientific dne 27 led 2022 23:53, celkem upraveno 1 x.

Reklama
Zivan
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1975
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pžikoupit RAM?

Příspěvekod Zivan » 27 led 2022 22:29

A jak se to chová, kdyz ten Firefox zavřeš? Máš vytížení CPU na 50%?
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Scientific
Level 3
Level 3
Příspěvky: 400
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: Přikoupit RAM?

Příspěvekod Scientific » 27 led 2022 23:22

Dokonce ještě méně. Tolik bych očekával, že bude se zapnutým firefoxem.

ignoruj prosím, že na screenshotu vidíš ještě před ukončením firefoxu jen 60 % RAM, to je tím, že jsem ho zrovna chvíli předtím restartoval, protože jsme měl RAM na 95 %, tak klesla na 60 %, ale do pár hodin by zase byla na 90 %.
Screenshot_700.jpg


Dodatečně přidáno po 30 minutách 30 vteřinách:
Re: Pžikoupit RAM?
Oprava CPu je Intel(R) Core(TM) i3-6006U CPU @ 2.00GHz 1.99 GHz
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zivan
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1975
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pžikoupit RAM?

Příspěvekod Zivan » 28 led 2022 09:11

Ja bych asi zkusil i opacnou situaci, tedy spusteny Firefox se vsemi temi IM aplikacemi a vypnutym zbytkem. Pokud nestiha RAM a swapuje se, tak bych ocekaval vetsi vytizeni SSD a flakajici se CPU. Pokud ale jede CPU na 100%, tak nevim jestli rozsireni RAM pomuze.

Nezkousel jsi postupne zavirat jednotlive zalozky, jestli to vytizeni nezpusobuje jedna ze zalozek? Nebo jiny prohlizec na test?
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Scientific
Level 3
Level 3
Příspěvky: 400
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: Pžikoupit RAM?

Příspěvekod Scientific » 29 led 2022 00:08

Kdyby běžel jen Firefox, tak jsem s využitím CPU spokojen. Průměr max 50 %, podle toho, kolik Windows nesmyslů jak využívá.

Větší zatížení SSD asi nečekej, je to nějaký ultra super turbo SSD NVME Samsung PRO. Jak se dá swapování poznat? V linuxu je to jednoduché, stačí sledovat zápisy na odkládací oddíl, ale zde nevím. Dříve jsem firefoxu nejak zakazoval zápisy na disk, ale pak jsem to nastavení resetoval do výchozího. Protože jsem si řekl, furt lepší aby zapisoval na disk, než přeplňoval RAM.přeplňuje tu RAM stejně, ale co už. :-D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Serg01
Level 1
Level 1
Příspěvky: 54
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pžikoupit RAM?

Příspěvekod Serg01 » 29 led 2022 00:46

To je normální, že CPU jede na 100% když swapuje - protože v tu chvíli nemůže nic jiného dělat a musí prostě počkat, až se přesunou starý data z RAM na disk a uvolní se trochu paměti, a taky - nevím jestli to dělá i windows, ale linux jo - aby těch pomalých I/O operací bylo co nejmíň, tak ty data ještě komprimuje.
Navíc to vypadá že swapuje na HDD a ne na SSD (chtělo by to kouknout, kam je nastavené vytváření stránkovacího souboru)

Spíš mě zaráží, proč si Firefox bere 3,2 GB RAMky. U mě s otevřeným YouTube a pár dalšíma záložkama (pravda, není jich 3 x 10 :D) si bere 438 MB, a celý windows si chilluje na 2,9 GB, takže když jsem viděl těch full 10 GB tak mě hned napadlo buď stříhání videí nebo vir :D ale nemusí to být vir.
Nemáš třeba v nastavení FF vypnuté uspávání neaktivních záložek nebo tak něco?

Víc paměti by teoreticky pomohlo, ale jen do doby než se rozhodneš mít víc otevřených záložek najednou.
Asi bych zkusil zjistit, které záložky žerou nejvíc paměti, a pro ty kouknout, jestli neexistuje nějaký klient, např. pro Discord existuje klient.
Nebo zkus třeba Google Chrome nebo Edge se stejnýma záložkama, a uvidíš jestli bude nějaký rozdíl.

Zkus seřadit procesy podle využití paměti, ať vidíš co je druhý největší žrout paměti po FF, nebo jestli tam třeba není puštěný nějaký process zbytečně moc krát, a pokaždý si bere třeba 10 MB ale pak se to nasčítá.

Edit: zapomeň, co jsem říkal o tom, že by víc paměti pomohlo. Na prvním screenshotu: Potvrzeno 22,7 / 29,5 GB ?! What are thooose? :D

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28390
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Pžikoupit RAM?

Příspěvekod Martab » 29 led 2022 10:05

Firefox má taskmanagera integrovaného v sobě, zkus se podívat jak to vypadá tam: https://support.mozilla.org/en-US/kb/ta ... ng-firefox popřípadě potom projít https://support.mozilla.org/en-US/kb/fi ... -resources popřípadě Swap by měl umět monitorovat i Widnows: https://support.tilaa.com/hc/en-us/arti ... n-Windows-

A k využití RAM prohlížečem, je to docela běžné, mívám i 70+ záložek a potom se nějaký ten výklon a kapacita RAM hodí, ale minimálně pod Ubuntu když dojdu na limit RAM, tak na vytížení CPU to nějak vidět nelze (na druhou stranu on ten Ryzen R7 je přece jen trochu výkonnější)
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Scientific
Level 3
Level 3
Příspěvky: 400
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: Pžikoupit RAM?

Příspěvekod Scientific » 02 úno 2022 19:56

@Serg01: jak si to mám vyložit "Potvrzeno 22,7 / 29,5 GB", když mám pouze 12 GB RAM? Tzn., že zbylých 10 GB je ve swapu?

@Martab: Tsk manager about:performance ukazuje všechny panely dohromady jen nekolik stovek MB. Co se tímá perfmon, udělal jsem dva screenshoty s rozestupem hodiny. Někdy je to celkem v pohodě a někdy CPU prostě jede na 100 %, přičemž swap a RAM je pořád stejně. WD backup engine v tu dobu vždy využívá cca. 15 % CPU, možná nastavím zálohování jen jednou denně namísto každou hodinu. Tak ne, nechám každou hodinu, protože Windows historie souborů nevidí tu nesystémovou jednotku. :-D

Screenshot_713.jpg
Screenshot_714.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49580
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Pžikoupit RAM?

Příspěvekod petr22 » 02 úno 2022 20:26

Presne tak - RAM = fyzicka + virtualni

To zatizeni procesoru je podezrele, nemuze byt 100% jen tim co je vyjmenovano.

Co se tyce RAM, 300+ zalozek ve FF a RAM zere 7 GB.

Serg01
Level 1
Level 1
Příspěvky: 54
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pžikoupit RAM?

Příspěvekod Serg01 » 09 úno 2022 13:10

Scientific píše:@Serg01: jak si to mám vyložit "Potvrzeno 22,7 / 29,5 GB", když mám pouze 12 GB RAM? Tzn., že zbylých 10 GB je ve swapu?


Acually, neznamená to úplně že by zbylých 10 GB bylo reálně na SSDčku (ve swapu), ale spíš že systém je už nějakému programu "přislíbil", kdyby ty bajtíky náhodou potřeboval. V programování se tomu říká alokace - často krát se dopředu neví, kolik paměti bude potřeba pro nějaké pole dat, tak se alokuje nějaký úsek paměti, a kdyby to bylo málo, tak se musí přealokovat na větší - to ale může znamenat, že se přidělí úplně jiná adresa, a veškerý obsah se bude muset překopírovat na novou adresu, což zabere nějaký čas, proto se musejí ty úseky paměti alokovat nějak rozumně. Tady očividně nějaký program alokuje nehorázně moc paměti, nebo ji zapomíná uvolňovat, když ji už nepotřebuje.

Jinak podle toho prvního screenshotu bylo reálně nějakými daty obsazeno 12,7GB (z toho 10,2GB z RAM a 1,5 GB už bylo ve swapu)

Zkoušel jsi jiný prohlížeč?

Nebo jestli máš k tomu puštěnou ještě nějakou náročnější hru, tak by to obsazení paměti celkem odpovídalo.


Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 1 host