Pruhy v odstínech

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Pruhy v odstínech

Příspěvekod Viktor.Z » 10 črc 2009 17:57

Myslím tím takové ty pruhy, které se zobrazují kolem nějakého odstínu. Většinou se to zobrazuje při záběru na oblohu nebo na mraky a hlavně u nějaké záře. Například u slunce, jak jde z něj ta záře a jak se postupně vytrácí čím dál dosahuje, tak ten měnící se odstín jak se to vytrácí, tak ten do toho vykresluje do kola kolem obvodu toho slunce takové kruhové pruhy.... nebo čáry... nebo jak to nazvat. Jako by to vždy ohraničovalo končící odstín, kdy má přijít odstín jemnější. Ale přímo při záběru na čistě zářící slunce se to myslím neukáže. Muselo by to být myslím nějakým způsobem napůl zastíněný. Nejvíc je to prostě jednoduše při změnách odstínu. Vysvětluju to asi dost složitě a zmateně, ale nevím, jak jinak to vysvětlit, abych to co nejpřesněji popsal. Udělal bych i screen, ale tam to podle mě u vás nebude vidět. Leda že by jste měli ten samý problém. To by vám to zase vaše grafika ale vykreslila po svém. Tohle se jednoduše podle mě ofotit nedá. Tenhle defekt platí jak pro hry, tak i pro filmy, tak i pro obrázky.
Mám nainstalované nejnovější ovládače grafiky.
Víte co mám namysli? Není to podle mě moc ojedinělý případ. Nevíte co s tím? Díky.
AMD Ryzen 3700x| Ram 32GB 2400Mhz DDR4| NVIDIA RTX 4070 ti

Reklama
N!cholai
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Re: Pruhy v odstínech

Příspěvekod N!cholai » 10 črc 2009 19:45

Zdravím,
jaký typ monitoru máte? CRT nebo LCD? Zkuste se poohlídnout o jiných ovladačích, starší-až novější, ale nestahujte pre-bety, bety atd... Nejsou moc spolehlivé. Jestli máte slabší DirectX, tak aktualizujte. U jakých her se vám to stává a jakou máte grafickou kartu?
Pravý smysl úspěchu je v pomoci druhým.
NICOLAS CAGE

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Re: Pruhy v odstínech

Příspěvekod Viktor.Z » 10 črc 2009 20:50

No mám PC napojené na full HD LCD televizi Samsung. Grafiku mám nVidia GTX 275. Ale to nebude tím. Ať už mám ovladače jakékoliv, tak to tam je. No myslím, že to asi dělá ta LCD technologie. I dřív na menším LCD monitoru tohle bylo vidět. Tyhle bedny ukazují tolik detailů, až se to obrací proti nim. Neodpustí vám žádnou chybu a je na nich vidět i ten nejnepatrnější defekt v obraze. Kdybych měl jako monitor ještě tu starou bednu se sklaněnou obrazovkou, tak by nehrozilo, že by nějaké takové pruhy byli vidět, protože ta zase takové detaily nedokáže zobrazit vůbec. Ty pruhy jsou na LCD i mimo PC. Například i když koukáte na televizi, tak tam jsou taky. Musí tam být v záběru takové nasvícení, při kterém se to projeví. I když to může být nepatrné, tak je to tam. Musí te se podívat pořádně.

No udělal jsem ve Photoshopu asi nejlepší příklad. Modrý podklad a na něm v rohu žlutavá záře. Tipický. Jak se záře postupně strácí do té modré barvy, tak se v ní zobrazují jemné pruhy. Je to dost bodobné jako duha. Akorát né barevná. Schválně jsem tam ještě udělal býlý proužek ve tvaru oblouku, abych zdůraznil směr těch pruhů. Podívejte se pořádně z blízka. Myslím, že pokud máte LCD, tak to uvidíte:
Obrázek
Vidíte tam ty proužky? A já bych chtěl vědět, jestli se to nedá nějak aspoň ztlumit. Nějaký patch nebo něco
AMD Ryzen 3700x| Ram 32GB 2400Mhz DDR4| NVIDIA RTX 4070 ti

Zpět na “Problémy s hardwarem”