scandisk

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Mithril
Level 1
Level 1
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

scandisk

Příspěvekod Mithril » 31 říj 2009 08:50

Mám potíže s jakoukoliv kontrolou disku přes scandisk. Pokud zaskřtnu "Automaticky opravovat chyby", tak mi rovnou napíše, že potřebuje výhradní přístup k disku a jestli chci naplánovat scandisk na další restart. Po restartu se scandisk pokusí spustit, ale hned napíše "Nepodařilo se získat výhradní práva k disku" ukončí se a normálně se spustí systém.
Pokud v nastavení nezaškrtnu Automatické opravování chyb, scandisk se spustí, dokončí Fázi 1, ale pak vyhodí hlášku "Systém Windows nemohl dokončit kontrolu disku".
Pokud spustím chckdsk z příkazového řádku, dopadne to stejně.
Zkoušel jsem to i programem Disk Checker, ale víceméně se stejným výsledkem.
Počítač je čistý, pravidelně kontrolovaný, Windows XP SP3, disk je NTFS.
Chtěl jsem se zeptat na tyhle věci: Nejde nějak zjistit, který proces brání dokončení scandisku? Chtěl jsem chckdsk spustit z příkazového řádku s parametrem /x , ale bojím se, aby to nějak nepoškodilo systém, kdyby přístupu k disku bránil nějaký systémový proces. Jak jde zrušit naplánovaná kontrola počitače po restartu? (Je zbytečné, aby se o to pokaždé pokoušel, když to nejde)

Ještě mě napadlo, že tento disk byl dříve FAT32, ale pomocí příkazu CONVERT C: /FS:NTFS jsem ho převedl do NTFS.

Reklama

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”