Tip na plán výběrového předmětu IT pro 9 ročník

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Pohlaví: Muž
Stav:

Tip na plán výběrového předmětu IT pro 9 ročník

Příspěvekod d1amond » 21 zář 2010 17:33

Zdravím,
vzhledem k tomu, že je zde na fóru hodně dorostenců, tak by mě zajímal názor širšího pléna. Plánuju nově výběrový předmět IT pro 9tř. ZŠ zajímal by mě názor zde přítomných. Znalosti jsou tyto (údajně, podle plánů):
- rastrová grafika > malování v Malování, úprava fotekv Picasa
- vektory > Word - WordArt, Automatické tvary, křivky
- video > Movie Maker, PhotoStory

Co byste navrhovali zařadit do výuky (např. 3D grafika, GIMP, Access, HTML,...) ?? Berte to, že jste v 9 třídě a máte možnost dělat na nějakém projektu :idea: Podmínkou je volně dostupný software.
Díky za nápady :bigups:
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Reklama
memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Tip na plán výběrového předmětu IT pro 9 ročník

Příspěvekod memphisto » 21 zář 2010 18:18

Základy Office (Word, Excel, PowerPoint především). To, co dnešní základní školy chrlí umí tak možná zapnout PC a na ploše kliknout na zástupce s hrou a večer to zase vypnout a jít spát a na druhý den nanovo. Zní to hodně nezajímavě, ale bude se jim to sakra hodit
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Vlkodlak
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Vlkodlak » 21 zář 2010 18:50

Já osobně bych ocenil základy HTML a Gimp.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 21 zář 2010 22:24

Office mají zvládnutý dokonale. HTML mě taky napadl, GIMPu se bojím, je dost nepřehledný - ale jako nekomerční je špička.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 22 zář 2010 15:30

15 letí deváťáci tě s malováním pošlou někam, toho si doufám jsi vědom. Obzvláště když to je dobrovolný předmět.
Takoví lidé se budou chtít naučit něco víc, takže Movie maker už taky asi budou mít za sebou...

Vychází mi teda HTML, Gimp a ta picasa na fotky
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

king-surf
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod king-surf » 22 zář 2010 16:13

html, a takové to okolí internetu....
Návod na HiJackThis log*HWMonitor*CCleaner*HWInfo

KDO SE MOC PTÁ, MÁLO GOOGLÍ!

CS 1.6. The Best Game.
2x3.1Ghz|4GB|HD4250|500GB 7.2k|Fortron 400W

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 22 zář 2010 16:48

Okolí Internetu?
HTML není pro holky atraktivní. Picasa mají zvládnutý, je to fakt obtížný něco najít.

Tholus
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod Tholus » 22 zář 2010 17:43

Mohl bych ti tu napsat, co mě bavilo, když jsem byl v 9. třídě, ale byl jsem od ostatních tak napřed, že by to nepochopili, a holky už vůbec ne. HTML možná tak zlehka (i když žadný zázraky), PHP už vůbec ne, možná ten Photoshop (GIMP), ten bavil i holky, ale ostatní typu výroba hry, šťourání se do různých nastavení u různých programů (i Windows), tvorba serveru, MySQL, trocha C++ a další, je na běžný deváťáky prostě moc. Ti, kteří se o to zajímají nejspíš stejně půjdou na nějakou IT školu a tam budou dělat to, co je baví.

Takže osobně pro 9. ročník doporučuju:
MS Office - formátování textu ve wordu, dělání tabulek, prezentace - věci, které využijí v zaměstnání (třeba jen část jich)
Psaní textu - (i když to zní divně) bylo by dobrý je naučit správně používat čárky, tečky, dvojtečky ve větách, už mě nudí číst texty typu:
dobrý den ,jmenuji se tomásˇ a baví mě informatika . - to je realita :lol: Někteří sice umí udělat prezentaci v MS Office, ale neumí ani napsat Ň. :lol:
Základní práce s PC - nastavení, co dělat, když se něco stane, nastavit si tapetu stejně velkou jako rozlišení monitoru ( :lol: ) a další
Moderní design - vědět, co frčí, když se např. pracuje s grafikou, chce to dělat moderně - barvy, efekty apod.
Instalace programů - no comment :roll:
Umět si poradit - používat Google, vědět, co dělat např. když mi nejde spustit správce úloh přes ctrl+alt+del - většina z nich by PC dotáhla do servisu a zaplatila pěkný prachy, přitom stačí zapnout Google a 2 minuty hledat.
Usnadnění - zkratky a další věci, jak si urychlit práci na PC.
Znalost antivirů a programů na bezpečnost PC - na tohle mnoho lidí kašle a pak se diví, že má PC plný virů (a to ani neví co je to firewall).
Řazení soubor do složek, přehlednost, pořádek - bez tohoto si už nedokážu práci na PC představit. Najdou se i odborníci, co si instalujou programy na plochu a podobně - tohle prostě ne.
Další základy práce s PC - neučit je hned např. profesionálně s Pascalem nebo Excelem a vrhnout se spíš na ty základní věci, který ten člověk využije víc, než práci s proměnnými.
Hry - uspořádat třeba nějaký turnaj ve strategii a vítěz dostane jedničku. :lol:

Nedoporučuju:
Historie PC a podobně, jsou to věci, co žáka akorát otravujou a stejně si to bude pamatovat jen na písemku.

Informatika na základce je spíš oddechový předmět, tak by taky měl tak vypadat. :wink:

P.S. Je sice hezký, že někdo umí v Pascalu napsat jednoduchý program, ale když mu pak dáte napsat nějaký text, tak se vás začne ptát, jak se píše čárka a písmena s háčkem. Tak to probíhalo kdysi v mé třídě...

Je to pouze můj osobní názor.

Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stene » 22 zář 2010 19:04

Někdo ti na plán programů bude vždycky plivat a vždycky se najde někdo, komu se to zalíbí. Hold je každej jinej.

Já, kdybch byl žákem děváté třídy, tak bych rozhodně přivítal psaní všemi deseti prsty. Což by mohl být dobrej základ.

Romaine
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod Romaine » 22 zář 2010 19:28

Tak za tu "dívčí" stranu.. Myslím by se jim hodilo naučit se používat pořádně třeba ten GIMP. Co holka to úprava fotek - tak naučit zacházet s klonovacím razítkem apod. Pro vás možná banální, ale moje kamarádky, kterým je přes 20 neumí s fotkou víc, než je ořez :roll: A věř, že holky úpravu fotek hodně využijí..

No a pak to stejné video. Teda nějaké ty úpravy, přidání textu a tak. Třeba v tom windows movie makeru.

No a chtělo by je to naučit používat nějaké ty čistící programy (ale to zabere tak hoďku :D ) - to taky neví, že existuje.

A souhlasím s Tommym4 v tomto:
Základní práce s PC - nastavení, co dělat, když se něco stane, nastavit si tapetu stejně velkou jako rozlišení monitoru ( :lol: ) a další
Umět si poradit - používat Google, vědět, co dělat např. když mi nejde spustit správce úloh přes ctrl+alt+del - většina z nich by PC dotáhla do servisu a zaplatila pěkný prachy, přitom stačí zapnout Google a 2 minuty hledat.
Usnadnění - zkratky a další věci, jak si urychlit práci na PC.Řazení soubor do složek, přehlednost, pořádek

Taky se zdá jako nic těžkého, ale podle spolužaček vím, že nezvládnou ani tu instalaci programů apod. základní věci. Natož třeba nastavení bezdrátové sítě.
Acer TimelineX 4820T - OS: Windows 7 HP x64. / HTC Wildfire S Purple
*Když píšu bez diakritiky, tak jsem tu přes mobil!

Owner
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Owner » 22 zář 2010 20:17

Určitě bych tam bral grafiku v Gimpu, video v nějakém free podobnému Pinnanclu Video Studiu 14 HD.
HTML bych považoval, že už mají alespoň trochu probrané a rozvedl pojmy jako jsou CMS systémy a MYSQL databáze.
Potom také osvětu v rámci světa Linuxu a jiných alternativách.
Podotýkám, že studuji 3. ročník šestiletého a nyní bereme co je to software a hardware.
Někdy mám chuť si v IVT prostě sednout za profesorký stůl a raději to odučit.
Naštěstí profesorovi je jedno, co děláme, takže si mezitím čtu články na Živě.cz v portable verzi Chromu, chatuji na ICQ v Trillianu a překládám šablony pro Wordpress. :D
Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12

king-surf
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod king-surf » 22 zář 2010 20:24

Romaine píše:Tak za tu "dívčí" stranu.. Myslím by se jim hodilo naučit se používat pořádně třeba ten GIMP. Co holka to úprava fotek - tak naučit zacházet s klonovacím razítkem apod. Pro vás možná banální, ale moje kamarádky, kterým je přes 20 neumí s fotkou víc, než je ořez :roll: A věř, že holky úpravu fotek hodně využijí..

No a pak to stejné video. Teda nějaké ty úpravy, přidání textu a tak. Třeba v tom windows movie makeru.

No a chtělo by je to naučit používat nějaké ty čistící programy (ale to zabere tak hoďku :D ) - to taky neví, že existuje.

A souhlasím s Tommym4 v tomto:
Usnadnění - zkratky a další věci, jak si urychlit práci na PC.Řazení soubor do složek, přehlednost, pořádek

Taky se zdá jako nic těžkého, ale podle spolužaček vím, že nezvládnou ani tu instalaci programů apod. základní věci. Natož třeba nastavení bezdrátové sítě.

Souhlas, hlavně pro holky s tím GIMPem, jelikož na FB dávají fotky, které se snaží všelijak upravovat a gimp by jim dosti pomohl.

GOOGLE- kdo neumí použít a ptá se ještě než použije google, je hroznééé. Nauč je používat gůgl.
Návod na HiJackThis log*HWMonitor*CCleaner*HWInfo

KDO SE MOC PTÁ, MÁLO GOOGLÍ!

CS 1.6. The Best Game.
2x3.1Ghz|4GB|HD4250|500GB 7.2k|Fortron 400W

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”