Zasekávání PC a minudump

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

mauglik
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Zasekávání PC a minudump

Příspěvekod mauglik » 06 lis 2010 21:08

Ahoj, mám takový menší problém a snad nejsem ve špatné sekci.
Pc se mi dříve zcela nepravidelně zaseklo s divnými pruhy na obrazovce (viz obrazek v priloze ke stažení). Pokud se Pc vytížil zaseklo se zcela hned. Potom jsem zkusil prohodit z dual modu do single modu operační paměť a skoro vše pominulo. Memtest a prime 95 vzdy v pohode, ale zcela pravidlem je pokud prohlizim obrazky na celou obrazovku za chvili se pc sekne a pomaha jenom restart. nebo při prohlížení videa z internetu, normálni filmy atd bez problémů. Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet jiné třeba paměti protože bych musel nechat rodiče minimálně týden bez pc a to pro taťku který ho potřebuje k podnikání nepřiházelo v úvahu. Každopádně přes net jsem se dostal na toto forum k tomuto tématu: (viewtopic.php?f=46&t=50642). Podle toho návodu jsem se pokusil rozluštit moje minidump soubory ale popravdě se v tom vůbec nevyznám. Nevím v čem by mohl být problém. Můžete mi prosím někdo s tímto poradit, ať už s dotyčným problémem nebo se čtením minidump souborů. Díky

Zde je odkaz na pár mých minidump souborů a printscreen co mi ti dříve dělalo: (http://www.ulozto.cz/6470718/mauglik-rar)

Reklama
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Zasekávání PC a minudump

Příspěvekod MiliNess » 06 lis 2010 22:56

Jedná se o chybu WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, kterou generuje přímo procesor.
Většinou se jedná o chybu hardwaru.
Tady je to konkrétně chyba BUSLG_OBS_ERR_*_NOTIMEOUT_ERR
MCA chybový kód říká, že se jedná o všeobecnou chybu nějakého zařízení, které nejspíše bude na PCI sběrnici nebo o chybu samotné sběrnice (Bus and Interconnect Errors) Může se ale jednat i o jinou sběrnici než PCI)
CPU prostě zachytil chybu při operaci s nějakým zařízením (nebude se jednat o závadu samotného CPU)

Může to být závada např. zvukové karty, síťové karty, grafické karty nebo základní desky.
V některých případech to také může způsobit chybný ovladač zařízení nebo nějaký konflikt mezi zařízeními. (např. dvě zařízení mohou sdílet jedno přerušení nebo se může překrývat rozsah adres I/O portů a pod.)
K tomu by nemělo dojít, pokud nepoužíváte nějaký starý legacy (non PNP) ovladač nebo např. v nastavení BIOSu nerezervujete prostředky pro nějaká zařízení ručně. Mohlo by k tomu dojít i při závadě paměti.

V první řadě se podívejte do správce zařízení, zda vám všechna zařízení pracují normálně.
Jestliže dochází k chybám při zobrazování, typuji grafickou kartu. Tomu by odpovídaly i pády ve win32k.sys (při vykonávání GDI rutin) a jeden pád v ovladači grafické karty. Není to ale stoprocentní.

Pro jistotu si stáhněte GoldMemory http://www.goldmemory.cz/download_cz.php , rozbalte ZIP archiv, vypalte ISO jako obraz disku na CD, nabootujte z něho a spusťte 6 hodin trvající test paměti a napište, jak dopadl.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

mauglik
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod mauglik » 18 lis 2010 13:44

Tak jsem po delší době zase tady, bohužel nejsem u toho pc pořád. Nicméně. Goldmemory to testoval a nic nenašel (ale nevím zda vůbec byla něco platná ta free verze) kupovat se mi ho nechtělo. Doufal jsem že soubory minidump mi řeknou přesné zařízení nebo co dělá chybu, škoda :)
Je fakt, že je tam postarší web kamera která měla ovladače jenom na XP 32 bit ale našel jsem někde ovladače i na 64bit pod čímž jsem tedy webku už rozchodil. Zkusím jí vypojit i odinstalovat.
Na PCI žádné karty nemám, grafiku používám integrovanou (Jedná se o desku Asus M4A785TD-V EVO) a paměti DD3 OCZ Titanium 2*1Gb - 1333Mhz - CL7.
V biosu jsem žádné nastavení neměnil krom jenom na regulaci ventilátorů a grafiky. Ve správci zařízení je vše OK.
Každopádně mohu ještě zkusit přeinstalovat ovladač grafické karty a také vypnout v biosu přidělení sdílené paměti a jet jen na sideportmemory.
Takže dám ještě vědět a zatím díky za vaši ochotu.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 19 lis 2010 00:06

Může to být i chyba integrovaného zařízení na desce (zvukový čip, síťovka atd.) I tato zařízení jsou na PCI sběrnici.
Není zač.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”