HDD - jeho zapojení a vytvoření oddílu

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

NANIGA
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

HDD - jeho zapojení a vytvoření oddílu

Příspěvekod NANIGA » 03 bře 2012 18:28

Dobrý den,
v mém PC se u stávajícího HDD (250GB) schyluje k jeho zaplnění a tak jsem si pořídil nový HDD (500GB), který chci do PC zapojit jako druhý fyzický disk. Na stávajícím HDD mám vytvořeny dva primární oddíly C (operační system Windows) a D a se základní deskou je propojen sata kabelem do konektoru master (SATA1).
Nový HDD (SATAII) chci použít pouze pro data (hudba, film, fotky).
Přečetl jsem si na netu poměrně dost povídání o této tématice ale stále nevím zda v mém případě mám nový HDD zapojit v základní desce do konektoru master (SATA3), nebo raději do konektoru slave (SATA2).
Nový HDD na oddíly dělit nechci ale nevím zda ten jeden 500GB oddíl má být, nebo musí být primární, nebo to má být logická jednotka a nebo v případě, že na disku nebude žádný OS, tak je to jedno.
Děkuji za radu

Reklama
Uziv00

Re: HDD - jeho zapojení a vytvoření oddílu

Příspěvekod Uziv00 » 03 bře 2012 19:18

No, pátral jsi špatně. SATA konektory se nedělí ani na master ani na slave ani na nic podobného. Takže máš SATA nebo IDE? Pokud SATA, pak je třeba dát si pozor jaké SATA je na desce. Jinými slovy - pokud má MB SATA1 (tím myslím typ) a HDD SATA2 pak bude na disku jumper, který umožní přepnout disk na SATA1 - jinak by nefungoval. No a dále - oddíly vytvoříš ve správci disků. Zda to bude logická jednotka, nebo to rozdělíš na primární a logický, či budou oba dva primární je jedno. Pouze je třeba mít na paměti, že primární oddíly mouhou být na disku pouze čtyři. Nedoporučuji ti nový disk připojit jako dynamický svazek, v případě pádu jsou s tím komplikace.

NANIGA
nováček
Stav:

Příspěvekod NANIGA » 03 bře 2012 20:02

Děkuji za radu,
ale na MB Asus v mém PC jsou čtyři konektory SATA1 až SATA4. Ty s označením SATA1 a SATA3 jsou červené a je u nich označení master. Konektory SATA2 a SATA4 jsou černé a je u nich označení slave. U nového HDD žádný jumper není (dle dokumentace se jedná o SATAII) a v dokumentaci ke zmíněnému MB je uvedeno, že je zde možné zapojit zařízení jak se SATAI, tak SATAII.
Já nevím do jakého konektoru na desce mám ten HDD zapojit. Do červeného SATA3 (master) nebo do některého z černých SATA2, SATA4 (slave)?
Díky za odpověď

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 03 bře 2012 20:46

To je jedno...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ruční vytvoření spouštěcího oddílu na SSD
    od Haalf » 23 pro 2024 11:08 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3731
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    23 pro 2024 17:26
  • Reorganizace oddílů na SSD disku. *
    od mandes » 26 úno 2025 16:09 » v Problémy s hardwarem
    3
    5121
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    27 úno 2025 11:31
  • Raspberry - M2 disk - uprava a zaloha oddilu Příloha(y)
    od L.L » 18 srp 2024 10:32 » v Problémy s hardwarem
    3
    3782
    od L.L Zobrazit poslední příspěvek
    19 srp 2024 14:39
  • Zapojení ústředny EZS Příloha(y)
    od maathes » 18 lis 2024 13:39 » v Vše ostatní (Off topic)
    1
    4362
    od HappyMental Zobrazit poslední příspěvek
    05 pro 2024 11:14
  • Kabely od Cablemod koupe/zapojeni
    od Lister99 » 01 srp 2024 14:57 » v Vše ostatní (hw)
    6
    4938
    od Lister99 Zobrazit poslední příspěvek
    02 srp 2024 13:56

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”