momentálně řeším, jak efektivně zálohovat data z počítačů v domácím užití. V současnosti používám jeden velký harddisk, který pomocí USB jednou za čas připojím k příslušnému počítači a ručně zazálohuji vybraná data (ručně pomocí softwaru Cobian, který nezálohuje kompletně všechna data, ale pouze ta, která byla přidána či změněna). Tento způsob je ale závislý na tom, že si já musím vzpomenout a počítače obejít, což udělám jednou za několik měsíců. Nejdůležitější data (ne z hlediska bezpečnosti, ale z hlediska obavy ze ztráty a potřeby aktuálnosti) mám zálohována do cloudu na OneDrive, kam se tedy zálohují data okamžitě po vytvoření.
Chtěl bych ale něco rozumnějšího a efektivnějšího. Co mě napadlo, tak jsou ty dneska moderní NAS servery, je k tomu potřeba něco speciálního, nebo prostě jen koupím krabičku s harddiskem, připojím do sítě a tradá, počítače se zálohují přes síť kdykoliv se do ní připojí? Jak je to například s AccessPointy internetu (na který jsou vlastně všechny PC připojeny, většinou pomocí wifi), které disponují USB konektorem, nestačí připojit normální disk sem, případně koupit harddisk se síťovým konektorem? Dá se do takovýchto zařízení nějak dostat "z vnějšku" (jak z hlediska bezpečnosti před nevítanými návštěvníky, tak například pomocí nějaké služby přistoupit k datům online z práce)?
Jak je to se zálohováním přes wifi, není s tím problém (zahlcení sítě, rychlost)? A v dnešní době smart televizí, které bývají v podstatě také součástí domácí sítě, jak problematické je případné sledování filmů z takovéhoto zařízení (utáhne wifi FullHD film nebo je třeba připojit kabelově nebo to radši přetáhnout na flashku)?
Mnoho otázek, ale myslím si, že odpovědi ocení více lidí. Základem je zálohovat jakýmkoliv způsobem, což samozřejmě drtivá většina udělá až když o některá data přijdou.
Děkuji za odpovědi, na tomto fóru umíte vždy rozumně poradit