nový herní počítač jsem tady již několikrát řešil, ale vždy jsem se nějak nedokopal k tomu to dokončit, popřípadě k tomu nebyly úplně nejvhodnější podmínky.
Teď jsem však už o koupi rozhodnutý na 100% a myslím si, že i podmínky jsou velice dobré pro nákup. Intervence skončila (i když to ještě nutně nemusí mít ihned vliv na ceny), grafické karty GTX 1070/1080 zlevnily a na trh přichází nová řada procesorů Ryzen 5.
A právě okolo procesoru Ryzen 5 bych rád postavil sestavu. Vím, procesor bude v prodeji někdy ke konci tohoto měsíce, ale rád bych již předem věděl, co koupit a měl šanci si vše do té doby ještě pořádně pročíst, popřemýšlet atd. ... přece jenom se nejedná o úplně nejlevnější věc.
Takže takový souhrn, než se začnu věnovat samotným komponentům:
Cena: 40 000,- (jen case)
Použití: hry, programování, multimédia
Požadované rozlišení: FullHD (1920x1080)
+ celý počítač bych chtěl poskládat na CPU Ryzen, jak jsem již psal.
Základní "nástřelový" seznam založený na Ryzen 5 1600X (více v sekci procesory)
https://www.czc.cz/1s9omr5b18ic5aq73gv4nt2v59/seznam
Procesor
Varianta 1: AMD Ryzen 5 1600X
Varianta 2: AMD Ryzen 7 1700 Wraith Spire 95W cooler
Ten nový R5 1600X by měl být ve hrách +- stejně výkonný jako i7 7700K a je tam i docela velký cenový rozdíl, proto bych to asi plánoval postavit právě kolem Ryzenu.
R7 by vyšla ve finální sestavě o 1300 Kč dráž než R5 vzhledem k tomu, že obsahuje i chladič a není tedy nutné dokupovat žádný další. Výkon by měly mít v základní konfiguraci podobný, ovšem R7 se dá prý v pořádku přetaktovat a bude výkonnější (ovšem do taktování se příliš nehrnu). Otázka tedy je, jestli se vyplatí spíše R5 nebo R7. Osobně jsem rozhodnutý spíše pro R5.
Grafická karta
Gainward GeForce GTX 1070 Phoenix GS, 8GB GDDR5
Zde na fóru hodně krát doporučovaná, výkonná... myslím si, že není co řešit.
Základní deska
Varianta 1: MSI X370 GAMING PRO - AMD X370
Varianta 2: MSI X370 KRAIT GAMING - AMD X370
Obě nové desky, podporují 3200MHz RAM a jsou navržené pro Ryzen. Rozdíl v nich velký nevidím, nejsem si jistý, jakou vzít.
RAM
Varianta 1: Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) DDR4 3200
Varianta 2: Kingston HyperX Predator 16GB (2x8GB) DDR4 3200
Varianta 3: G.SKILL F4-3200C14D-16GFX
Beru RAM s frekvencí 3200MHz kvůli údajné lepší kompatibilitě s procesory Ryzen (měl by mít vyšší výkon). Ty RAM od G.SKILLu by údajně měly být i přímo stavěné pro Ryzen, ale na CZC nejsou dostupné, jinak bych je asi bral ihned. Teď přemýšlím o tich Corsair a Kingston.
SSD
Kingston HyperX Savage - 240GB
Mám teď v počítači a plná spokojenost... pokud ale samozřejmě mi doporučíte něco lepšího, popř. co se bude lépe hodit, má lepší cenu atd. tak určitě nejsem nijak výrazně proti.
HDD
WD Blue - 1TB
Podobně jako u grafické karty, všude doporučované, nevidím důvod, proč brát něco jiného.
Zdroj
Varianta 1: Corsair RMx Series RM650x 650W
Varianta 2: Seasonic SSP-650RT 650W
Corsair doporučujete zde na fóru, Seasonic doporučuje ddworld. Osobně jsem spíše pro ten Corsair.
Case
Corsair Carbide Series™ 300R
Jednoduchá, doporučujete zde na PC-HELP. Pokud se do ní vše vejde a není s ní žádný problém, nevidím důvod proč brát něco jiného.
Chlazení
SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
Arctic Fan F12 PWM 4x
První chlazení vezmu v případě, že bych bral R5 1600X bez vlastního chlazení od výrobce.
Ty druhé větráčky nahradí základní ve skříni.
DVD mechanika
Lite-On iHAS124, černá Bulk
Mám jí v počítači, zas tak často jí nevyužívám a k tomu na co to potřebuji dostačuje. Pokud s ní není problém jako např. že by nešla umístit do skříně tak nevidím důvod vybírat jinou.
Tak, a to je asi tak vše

Děkuji za váš názor a rady, jak sestavu co nejvíce vylepšit,
Jerabina