Zdravím ,
chtěl bych poradit ohledně disku, který si musím pořídit, jelikož v tom starém mi začalo lupat a vyskakuje mi BSOD. Patrně odchází, takže nutně potřebuju udělat zálohu. Potřebuju alespoň 6TB disk do svého pc hlavně na grafická data (textury apod.), ale taky filmy, hry, no prostě uložiště dat. Poradíte mi jaký vybrat? Nevím jestli sáhnout po WD nebo Seagate, jakou technologii vybrat (CMR či jinou), jestli se hodí disk určený pro NAS atd. Jo a cena počítám kolem 4tis. Děkuji
Disk na ukládání dat do pc Vyřešeno
Re: Disk na ukládání dat do pc
Seagate Iron Wolf, ne pro. Samozřejmě že SMR.
Zálohu musíš dělat průběžně - ono z toho vadného disku nemusí už nic jít zkopírovat. Naprostá většina
plotnových disků stejně umře bez varování klidně během provozu a nic z nich nedostaneš.
Jestli čekáš se zálohou až se začne projevovat nějaká vada, tak může být na zálohu pozdě.
Zálohu musíš dělat průběžně - ono z toho vadného disku nemusí už nic jít zkopírovat. Naprostá většina
plotnových disků stejně umře bez varování klidně během provozu a nic z nich nedostaneš.
Jestli čekáš se zálohou až se začne projevovat nějaká vada, tak může být na zálohu pozdě.
Proč zrovna tuhle řadu? (líbí se mi WD ale prý nejsou moc dobré, co je na tom pravdy)
Proč nebrat pro, když je rychlejší?
Proč SMR, když se všude narážím CMR a píšou, že je to lepší? Resp. v čem je SMR lepší než CMR?
A můžu poprosit i o nějaký odkaz na případnou koupi?
Děkuji moc !
Proč nebrat pro, když je rychlejší?
Proč SMR, když se všude narážím CMR a píšou, že je to lepší? Resp. v čem je SMR lepší než CMR?
A můžu poprosit i o nějaký odkaz na případnou koupi?
Děkuji moc !
Myslel jsem samozrejmne CMR. Jeste horsi nez SMR jsou disky naplnene heliem - ktere casem vyprcha.
https://www.alza.cz/seagate-ironwolf-6t ... 21.htm?o=1
Na CZC a Mallu je levnejsi, nicmene nakupujes od polskych smelinaru a reklamovat muzes buh vi kde v Polsku.
Rychlejsi disk nepotrebujes, vetsi namahani motoru, vyssi hlucnost, vyrazne vyssi cena.
Na CZC a Mallu je levnejsi, nicmene nakupujes od polskych smelinaru a reklamovat muzes buh vi kde v Polsku.
Rychlejsi disk nepotrebujes, vetsi namahani motoru, vyssi hlucnost, vyrazne vyssi cena.
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Morgothal: Na všechny tvoje otázky je stejná odpověď: protože ti to poradil někdo, kdo tomu rozumí.
A ohledně toho, co je lepší, platí jedno přísloví: každý liška chválí svůj oscas.
A ohledně toho, co je lepší, platí jedno přísloví: každý liška chválí svůj oscas.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
mmmartin píše:Morgothal: Na všechny tvoje otázky je stejná odpověď: protože ti to poradil někdo, kdo tomu rozumí.
V to jsem taky doufal, že mi tu poradí někdo, kdo tomu rozumí. Proto sem taky píšu. Ale taky jsem chtěl vědět, proč jste se tak rozhodli, na základě nějakých faktů, případně zkušeností. Prostě aby to nebylo jenom "koupil jsem si ho protože mi to někdo řekl"
Dodatečně přidáno po 2 minutách 23 vteřinách:
petr22 píše:Myslel jsem samozrejmne CMR. Jeste horsi nez SMR jsou disky naplnene heliem - ktere casem vyprcha.
Vy si ze mě děláte prču, co? Disky s héliem? Ale děkuju za tip.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud svěřuješ svá data jednomu plotnovému disku, tak pro Tebe ta data nebudou mít moc velkou cenu. Platí staré dobré rčení - investuj do záloh tolik, na kolik si ceníš data na nich. Pokud řešíš jen odkládací prostor, je to něco jiného než záloha a je jedno, zda to vydrží. V každém případě si neumím představit situaci, kdy mi umře 6TB disk nacpaný daty.
V případě takovéhle kapacity bych se již orientoval na nějaké to NAS zařízení, abych měl alespoň trochu klid. Já jsem třeba paranoidní, tak mám dvě.
V případě takovéhle kapacity bych se již orientoval na nějaké to NAS zařízení, abych měl alespoň trochu klid. Já jsem třeba paranoidní, tak mám dvě.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Podivej na 20TB Iron Wolf Pro:
Přednosti Seagate IronWolf PRO
Dlouholetá prověřená kvalita produktů Seagate
Vytvořen pro NAS
Vysoká kapacita
Pro 24/7 provoz
Roční zátěž až 550 TB
Plněný heliem
Nastesti fakt ze disk je plnen heliem priznavaji, ale prednost to rozhodne neni.
Přednosti Seagate IronWolf PRO
Dlouholetá prověřená kvalita produktů Seagate
Vytvořen pro NAS
Vysoká kapacita
Pro 24/7 provoz
Roční zátěž až 550 TB
Plněný heliem
Nastesti fakt ze disk je plnen heliem priznavaji, ale prednost to rozhodne neni.
Za situace, kdy ti možná umírá nezálohovaný disk a část dat už možná bude nenávratně poškozená, bys už v tuhle chvíli měl mít novej, protože by sis připlatil za expresní doručení kurýrem do hodiny, a ne tady rozebírat důvody, zda je lepší takový a makový. Řešíš naprosto nepodstatný věci.
A taky, když si koupíš jen jeden, který rovněž nebudeš zálohovat, tak seš tam, kde jsi byl, takže fakt vyvíjiš úsilí špatným směrem.
A taky, když si koupíš jen jeden, který rovněž nebudeš zálohovat, tak seš tam, kde jsi byl, takže fakt vyvíjiš úsilí špatným směrem.
Naposledy upravil(a) Grander dne 26 črc 2024 15:20, celkem upraveno 1 x.
Ona ta data zase tak dulezita nebudou. Disk muze udelat -cvak- a uz nebude videt ani v BIOSu.
Jakykoliv disk, klidne i uplne novy. Naprosto kdykoliv, bez jakehokoliv upozorneni. Kdo v tu
chvili nema zalohu, nema ani zadna data.
A je to presne tak - cast disku nemusi byt citelna a pri pokusu o zachranu dat - ktery muze
bezet treba tydny - muze disk zemrit definitivne. Jestli se disk jeste toci, jeho zivotnost
se muze pocitat v hodinach nebo jen minutach.
"jelikož v tom starém mi začalo lupat a vyskakuje mi BSOD"
Ty ten disk stale POUZIVAS, tzn ho mas v pocitaci ZAPNUTY !?
Jakykoliv disk, klidne i uplne novy. Naprosto kdykoliv, bez jakehokoliv upozorneni. Kdo v tu
chvili nema zalohu, nema ani zadna data.
A je to presne tak - cast disku nemusi byt citelna a pri pokusu o zachranu dat - ktery muze
bezet treba tydny - muze disk zemrit definitivne. Jestli se disk jeste toci, jeho zivotnost
se muze pocitat v hodinach nebo jen minutach.
"jelikož v tom starém mi začalo lupat a vyskakuje mi BSOD"
Ty ten disk stale POUZIVAS, tzn ho mas v pocitaci ZAPNUTY !?
Ja by som heliovy disk naopak cielene vyhladaval
Su výrazne:
-Su tichšie(vacsie vzduchove disky pocujes aj cez zavrete dvere do vedlajsej miestnosti)
-Su chladnejsie(kludne o 10°C)
-Maju nizsiu spotrebu(kludne o tretinu)
-Zvacsa su to kvalitnejsie datacentrove modely(teoreticka zivotnost oproti diskom typu ironwolf priblizne dvojnasobna)
Unik helia je v praxi neexistujuci problem, nejake incidenty boli mozno pri prvych heliovych diskoch viac nez 10rokov dozadu, ked ich este nevedeli dostatocne kvalitne zvarat.
Su výrazne:
-Su tichšie(vacsie vzduchove disky pocujes aj cez zavrete dvere do vedlajsej miestnosti)
-Su chladnejsie(kludne o 10°C)
-Maju nizsiu spotrebu(kludne o tretinu)
-Zvacsa su to kvalitnejsie datacentrove modely(teoreticka zivotnost oproti diskom typu ironwolf priblizne dvojnasobna)
Unik helia je v praxi neexistujuci problem, nejake incidenty boli mozno pri prvych heliovych diskoch viac nez 10rokov dozadu, ked ich este nevedeli dostatocne kvalitne zvarat.
Helium vyprcha ze vsech disku, je to pouze otazka casu, disk neni a nemuze byt hermeticky uzavren.
Zmenou teploty vypleho a zapleho disku se vyrazne meni tlak uvnitr.
Zmenou teploty vypleho a zapleho disku se vyrazne meni tlak uvnitr.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5
- 1965
-
od rhsCZ
Zobrazit poslední příspěvek
13 čer 2024 22:10