Výběr notebooku do 15tis

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

superman898
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Výběr notebooku do 15tis

Příspěvekod superman898 » 07 dub 2010 16:48

Hezký slunečný den počítačový manijaci :)
Chtěl bych se zeptat jaký notebook byste mi doporučili...
Potřebuju ho do školy na poznámky, ale taky rád koukám na filmy a hraju hry... Připadá mi ale hloupé kupovat si levný NTB a k tomu ještě stolní počítač. Také mproto že nemám moc peněz, jak už to tak bývá. NTB by měl být do 15. tisíc a nejradši bych byl kdyby se tam dalo hrát i GTA IV NFS Shift a podobné hry... Dřív jsem měl Acer TravelMate a byl jsem v celku spokojen, takže jsem myslel hlavně na acery a to hlavně na tento. Pokud byste pro mě měli radu nebo tip na počítač prosím neváhejte a napište :D
Předem děkuji za odpověsdi a doufám, že vám můj skromný topic nevadí :D :D :D

Reklama
Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Výběr notebooku do 15tis

Příspěvekod Spyke » 07 dub 2010 17:04

Celkem se mi za ty peníze líbí tento MSI CX620, avšak je bez OS.

Kdyby sis mohl něco přihodit (kvůli OS), tak třeba Sony Vaio je dobrá koupě.. :wink:

K Tebou vybranému NTB - GK je hodně dobrá, GT 240M je cca. 2x výkonější než 5470 v Sony nebo MSI, ale zase na druhou stranu má starší procesor a hlavně, je to Acer.
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

Martimos
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Martimos » 07 dub 2010 17:07

Ten Sony Vaio mám a můžu jenom doporučit. Zhruba před týdnem jsem taky vybíral noťas a po pečlivém výběru jsem zjistil, že za tyhle peníze asi lepší neseženeš.
Jednoduchost je maximální propracovanost. - Leonardo da Vinci

superman898
nováček
Stav:

Příspěvekod superman898 » 07 dub 2010 17:14

Sony Vaio vypadá opravdu pěkně ale o MSI jsem někde četl, že jsou dost poruchové... Jen pořád nevím co se vám nelíbí na Acerech :D podle té konfigurace co uvádí alza.cz vypadá Acer lépe než Sony ale pravdou je, že se v počítačích moc nevyznám...

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 07 dub 2010 19:44

Výběr je hodně o vkusu. Preferuji Acery, ale s klidem doporučuji i Asus nebo Toshiba, na zadní se stavím u HP (Probook). Pro náročnější potom Lenovo a Sony. Je pravda, že většinou koupíš Acer s lepší výbavou než Sony, rozdíl je ve značce. Za Sony říkám ano.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Suril
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Suril » 07 dub 2010 19:46

Je takovým folklórem, že Acer vyrábí šmejdy... už nějaký ten pátek tomu tak není a já si nedávno kupoval notebook a koupil jsem si právě Acer a právě na této šasi (jenom o něco větší monitor, čili širší s multitentononc tlačítky, jinak totožný) a jsem naprosto spokojený. Klávesnice luxusní, nikde se neprohíbá, solidní a bytelný notebook. Jediné, co bych tomuto šasi vytkl je fakt, že při otevření je víko tak nešťastně natočené, že částečně zasahuje do větrání a při maximálním otevření (mimochodem, maximální otevírací úhel by taky mohl být vyšší) a vysokém výkonu se v tomhle místě mírně zahřívá.
Klíčová myšlenka celého příspěvku je ta, že Acer už není šmejd, ač se to o nich pořád ještě traduje.
I believe in winners and loosers and in freedom to fail

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 07 dub 2010 20:40

Žádný folklór, spíše informovanost lidí. Asi takhle, před pár lety byl každý Acer kus šrotu, dnes je tomu sice lépe, ano, překvapivě šli do sebe a kvalita se zvedla, avšak stejně jim ve srovnání s konkurencí stále nějaký ten krůček, krok, chybí. Brzy to bude, nebo již je?, konkurence pro Asus, kteří se naopak začínají trochu potápět, nikoliv však pro značky jako Sony. Acer velmi rád, a dle mě úspěšně, láká lidi na vybavené stroje za nízkou cenu. Tak tomu bylo vždy a ani dnes tomu není jinak, bohužel s tím jde v ruku v ruce nejen kvalita zpracování.

Co dalšího k Aceru, poruchovost? Lidé kolem mě se naneštěstí také nechali zlákat, čili sem měl možnost setkat se s mnoha kusy od této značky neznačky a spolu s tím byl i u mnoha reklamací. A že do měsíce od zakoupení začnou odcházet komponenty jako mechanika nebo rovnou celý display, to je trochu přehnané. Zajímavé je, že reklamace trvala vždy celou dobu, kterou na to měli, přesněji 25-30 dní a to i v případě nefunkční mechaniky, u které to ale k překvapení všech dospělo do bodu, že NTB poslali zpět a ona stejně nefungovala. A vůbec, četnost reklamací podstatně převyšovala ostatní značky (což vím i z mé bývalé práce).. :wink:

Další věc týkající se kvality zpracování je to, že po jisté době užívání se začala celá šasi kroutit a vydávala opravdu otravné zvuky už jen při psaní na klávesnici, pokud jí tedy nepřehlušovaly ty od ní. Panty se téměř s jistotou rozjeli, čili display pak buď šel hrozně ztuha nebo naopak lítal sem a tam. Baterie je další věc, křivdil bych, kdybych tvrdil, že sem se s tím setkal stejně často jako s dříve zmíněnými problémy, ale také jsem měl tu čest a překvapilo mě po jaké době může baterie ztratit kapacitu.

Dále podpora, která je, popravdě řečeno, tragická a neschopná - alespoň ta, která narazila na mě. Po x telefonátech mi přijde, že jsou s Vámi kamarádi, jen pokud nic nepotřebujete, ať už ovladače či jiné věci k jejich produktu, nebo informace o reklamaci. Když už sem to zmínil, tak ovladače byli mnohokrát opravdový oříšek, jelikož nejednou se mi nepodařilo na starší kousek sehnat ty potřebné. Buď produkt zcela vymazali ze své databáze, čili ani starší na XP se nedali sehnat, nebo se na to jen vykašlali a skončili s podporou, tkž koupili jste si Visty? Windows 7? Smůla, máte přeci Acer. Zajímavé, že u jiných značek sem se s tímto nesetkal.. :?

V neposlední řadě snad jen tragické reproduktory, ale to se dá pochopit, to v technické specifikaci není, čili na to lidé nebudou nalákáni a může se na této položce ušetřit. Nakonec vyzvednu ještě hlučnost NTB v zátěži a fakt, že některé kousky obzvláště hodně topí. Však motto, nevadí že řve, hlavně že pořádně topí, je tu celkem na místě.

Pokud zmíním další produkty od Aceru, tak neblahou zkušenost mám i s počty mrtvých pixelů na LCD panelech, které samosebou do jistého počtu nelze vyreklamovat. Celé stolní počítače, které absolutně vyřadili ze své databáze ovladačů a tedy je nemožné používat na nich novější Windows něž XP.

Lidé, kteří tuto značku opustili a dali na ten zmíněný folklór jsou ve většině případě mnohem spokojenější a k Aceru by se opravdu dobrovolně nevrátili. Věc se má tak, že větší část lidí co si Acer brání jsou uživatelé, kteří neměli možnost vyzkoušet si dlouhodobě i konkurenci, jelikož pak by teprve přišli na všechny ty mínusy.

Není se tu moc o čem bavit, ptž to bude stejně názor proti názoru, popř. zkušenosti. Příspěvkem chci jen říct, že zastávám názor o tom, že připlatit si a vsadit na kvalitu se vyplácí, ne jen věřit reklamním trikům s nízkou cenou a velkou výbavou. A také, kdo chce zažít dobrodružství, ať si koupí Acer! :D

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 08 dub 2010 10:34

OT to Spyke: Nevím kde jsi Acer reklamoval, ale v Brně Ti jej do 14 dnů vrátí opravený a zcela bez řečí.Satčí nebýt línej a trochu se zajímat co se s tím děje. Pokud je zákazník pohodlný a reklamuje laptop přes obchodníka, pak souhlasím, mají 30 dní a těžko to nějak uživatel ovlivní.
Všechno je jen o zkušenosti a tento flame je podle mě zbytečný - nikam nevede. Výkřiky typu, tohle se rozbíjí a tohle ne, nemají smysl.
Když tu řeknu, že mě kamarádka prosila o nabídku na laptop (Acer) a jiný kamarád jí řekl že to je šmejd a nakonec od něj vzala Asus, trochu si naběhla.2x na reklamaci, výměna desky - nyní se chystá na další reklamaci. To byl jen příklad, kdyby ona psala Tvůj příspěvek, namísto Acer by psala Asus. Každá značka má bohužel své vadné kousky. Naštěstí máme takový velký výběr (a dvouletou záruku) :bigups:
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

superman898
nováček
Stav:

Příspěvekod superman898 » 08 dub 2010 16:47

Děkuji za odpovědi. Můj poslední notebook byl právě acer a musím říct, že problémy jako reklamace a pod. jsem s ním neměl a byl jsem s ním spokojen. Před dvěma měsíci ale záhadně z ničeho nic přestal fungovat a po dlouhém měsíci čekání jsem se ze servisu Aceru dozvěděl, že odešla grafika a zpravit to nejde (popřípadě jde, ale velice draze). Možná je ale má spokojenost ovlivněna tím, že jsem neměl možnost na delší dobu si vyzkoušet jiný NTB než právě Acery. Mimochodem je pravda že hlučný byl :D Ale nechme této problematiky...

Ještě jsem se chtěl zeptat na srovnání těchto notebooku - (tedy Sony Viao a Acer Aspir jak píši nahoře) Bohužel se v hardwaru moc nevyznám ale, který z těch počítačů je "silnější", protože na něm přeci jenom chci hrát občas hry a nebylo by úplně vhodné kdyby za dva roky už nefungoval. Jediné co mi je jasné že Acer má větší videopaměť :D

teflondon
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod teflondon » 08 dub 2010 18:14

to superman898 :a to jsi uz nemel v zaruce kdyz ti odesla ta grafika ?

ini808
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod ini808 » 08 dub 2010 18:31

Nedávno jsem pořídil Aspire 5738G (velmi podobný tomu tvému, liší se snad jen grafikou) a spokojenost je maximální. Ne že by plastové zpracování nebylo znát, ale co mohu posoudit, tak ani Delly či Lenova na tom nejsou o mnoho lépe; přeci jenom se nejedná o vojenský kousek z kovu :D Ale i proti starším Acerům se toto šasi velmi zlepšilo. Plasty jsou pevné, na pohled pěkné (ne že by to bylo nějak důležité :smile: ), panty možná až trochu moc silné. Jenom mám trochu stížnost na otvírání: zámek na displej je až příliš decentní a hodí se delší nehet.
Vnitřnosti jsou naprosto ok. Ne že by ses to při dnešních parametrech notebooků nějak poznal při většině činností, ale třeba televizi, film, OpenOffice, NeBeans, Operu a několik dalších věcí najednou zvládá naprosto v pohodě. Žádnou novou herní pecku jsem ale nezkoušel.
Rozhodně ti tento ntb mohu doporučit. Samozřejmě, můžeš padnout na vadný kousek, ale to se může stát všude.

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 08 dub 2010 18:42

d1amond: Reklamace probíhala vždy v Praze. Nevím proč tu píšeš, že stačí nebýt línej, však jsem napsal, že podpora, na kterou bylo z mé strany vedeno několik telefonátů (i kvůli reklamacím) je naprosto neschopná a vstřícnost je jim dle mého neznámým pojmem. K Asusu sem psal, že na tom s Acerem budou podobně, tkž mě ty problémy ani nepřekvapují. Ale dost OT, každý má svůj názor.

superman898: Čistě parametrově - Sony má novější CPU, které je oproti tomu v Aceru cca. o 10% výkonější. Naopak Acer má oproti Vaiu, jak sem již psal, dvojnásobně výkonou GK. Rozdíl ve výkonu mezi DDR2(Acer) a DDR3(Sony) je téměř nulový, čili to tě nemusí zajímat. Snad jen kdyby si v budoucnu chtěl paměť dokoupit, DDR3 jsou novější a půjdou tedy lépe a snad za menší peníz sehnat. Acer má ještě 2x větší disk. A Sony rozhodně lepší displej s LED podsvícením + udávanou větší výdrž na akumulátor. Zbytek NTB je celkem nepodstatný, čili je to na Tobě, můj názor již myslím znáš.. :wink:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výběr OLED notebooku do 16 000
    od sxtrail » 09 dub 2025 23:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3313
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 17:40
  • Výběr OLED notebooku do 16 000
    od sxtrail » 09 dub 2025 23:22 » v Problémy s hardwarem
    3
    2300
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 17:40
  • Výběr NVMe SSD do notebooku Příloha(y)
    od MrVoltz » 01 lis 2024 18:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    2576
    od MrVoltz Zobrazit poslední příspěvek
    04 lis 2024 18:19
  • Výběr repasovaného notebooku do 6 tisíc
    od HelFix » 09 pro 2024 15:05 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    1210
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    09 pro 2024 15:21
  • Výběr notebooku do školy+hobby gaming do 25 000