Žádný folklór, spíše informovanost lidí. Asi takhle, před pár lety byl každý Acer kus šrotu, dnes je tomu sice lépe, ano, překvapivě šli do sebe a kvalita se zvedla, avšak stejně jim ve srovnání s konkurencí stále nějaký ten krůček, krok, chybí. Brzy to bude, nebo již je?, konkurence pro Asus, kteří se naopak začínají trochu potápět, nikoliv však pro značky jako Sony. Acer velmi rád, a dle mě úspěšně, láká lidi na vybavené stroje za nízkou cenu. Tak tomu bylo vždy a ani dnes tomu není jinak, bohužel s tím jde v ruku v ruce nejen kvalita zpracování.
Co dalšího k Aceru, poruchovost? Lidé kolem mě se naneštěstí také nechali zlákat, čili sem měl možnost setkat se s mnoha kusy od této značky neznačky a spolu s tím byl i u mnoha reklamací. A že do měsíce od zakoupení začnou odcházet komponenty jako mechanika nebo rovnou celý display, to je trochu přehnané. Zajímavé je, že reklamace trvala vždy celou dobu, kterou na to měli, přesněji 25-30 dní a to i v případě nefunkční mechaniky, u které to ale k překvapení všech dospělo do bodu, že NTB poslali zpět a ona stejně nefungovala. A vůbec, četnost reklamací podstatně převyšovala ostatní značky (což vím i z mé bývalé práce)..
Další věc týkající se kvality zpracování je to, že po jisté době užívání se začala celá šasi kroutit a vydávala opravdu otravné zvuky už jen při psaní na klávesnici, pokud jí tedy nepřehlušovaly ty od ní. Panty se téměř s jistotou rozjeli, čili display pak buď šel hrozně ztuha nebo naopak lítal sem a tam. Baterie je další věc, křivdil bych, kdybych tvrdil, že sem se s tím setkal stejně často jako s dříve zmíněnými problémy, ale také jsem měl tu čest a překvapilo mě po jaké době může baterie ztratit kapacitu.
Dále podpora, která je, popravdě řečeno, tragická a neschopná - alespoň ta, která narazila na mě. Po x telefonátech mi přijde, že jsou s Vámi kamarádi, jen pokud nic nepotřebujete, ať už ovladače či jiné věci k jejich produktu, nebo informace o reklamaci. Když už sem to zmínil, tak ovladače byli mnohokrát opravdový oříšek, jelikož nejednou se mi nepodařilo na starší kousek sehnat ty potřebné. Buď produkt zcela vymazali ze své databáze, čili ani starší na XP se nedali sehnat, nebo se na to jen vykašlali a skončili s podporou, tkž koupili jste si Visty? Windows 7? Smůla, máte přeci Acer. Zajímavé, že u jiných značek sem se s tímto nesetkal..
V neposlední řadě snad jen tragické reproduktory, ale to se dá pochopit, to v technické specifikaci není, čili na to lidé nebudou nalákáni a může se na této položce ušetřit. Nakonec vyzvednu ještě hlučnost NTB v zátěži a fakt, že některé kousky obzvláště hodně topí. Však motto, nevadí že řve, hlavně že pořádně topí, je tu celkem na místě.
Pokud zmíním další produkty od Aceru, tak neblahou zkušenost mám i s počty mrtvých pixelů na LCD panelech, které samosebou do jistého počtu nelze vyreklamovat. Celé stolní počítače, které absolutně vyřadili ze své databáze ovladačů a tedy je nemožné používat na nich novější Windows něž XP.
Lidé, kteří tuto značku opustili a dali na ten zmíněný folklór jsou ve většině případě mnohem spokojenější a k Aceru by se opravdu dobrovolně nevrátili. Věc se má tak, že větší část lidí co si Acer brání jsou uživatelé, kteří neměli možnost vyzkoušet si dlouhodobě i konkurenci, jelikož pak by teprve přišli na všechny ty mínusy.
Není se tu moc o čem bavit, ptž to bude stejně názor proti názoru, popř. zkušenosti. Příspěvkem chci jen říct, že zastávám názor o tom, že připlatit si a vsadit na kvalitu se vyplácí, ne jen věřit reklamním trikům s nízkou cenou a velkou výbavou. A také, kdo chce zažít dobrodružství, ať si koupí Acer!